Protagon A περίοδος

Κάλπη στη Ρωσία

Aπό την δυτικότερη πόλη της Ρωσίας το Βλαδιβοστόκ ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας...

Αχιλλέας Πατσούκας

Aπό την δυτικότερη πόλη της Ρωσίας το Βλαδιβοστόκ ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της χώρας. Η έναρξη της ψηφοφορίας, στην οποία έχουν το δικαίωμα να λάβουν μέρος 110 εκατομμύρια Ρώσοι, ανάμεσα τους και τα τρία περίπου εκατομμύρια των συμπατριωτών τους που ζουν εκτός ρωσικών συνόρων, σήμανε την λήξη της πιο θερμής και συνάμα ζωντανής προεκλογικής εκστρατείας των τελευταίων 20ετών. Οι κινήσεις των μονομάχων θύμιζαν σκακιέρα, με την διαφορά πως οι περισσότερες κινήσεις των πιονιών γινόντουσαν αόρατα με τις ρωσικές και δυτικές μυστικές υπηρεσίες σε αυτή την μάχη, να είχαν ιδιαιτέρως στρατηγικό ρόλο.

Κόκκινο πανί για το Κρεμλίνο αποτέλεσε και αποτελεί ο νέος Αμερικανός Πρέσβης, που εντελώς συμπτωματικά τοποθετήθηκε από τον Λευκό Οίκο στην Μόσχα, λίγο πριν την έναρξη της τρέχουσας προεκλογικής εκστρατείας. Ο κ. Μάικλ Μακ Φολ βρέθηκε στην Ρωσία ως φοιτητής την περίοδο της διάλυσης της ΕΣΣΔ, μιλάει άπταιστα ρωσικά, ενώ ήταν και ο άνθρωπος ο οποίος σύμφωνα με την Μόσχα διαδραμάτισε στρατηγικό ρόλο στην οργάνωση και υποκίνηση των χρωματιστών επαναστάσεων στην Γεωργία και την Ουκρανία. Ενδεικτικό των προθέσεων του, τις οποίες και δεν κρύβει, είναι πως από την πρώτη ημέρα που πάτησε το πόδι του στην Μόσχα, με τις βαλίτσες στο χέρι και πολύ πριν παραδώσει τα διαπιστευτήριά του στον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ (22Φεβρουαρίου) δέχτηκε στο γραφείο του τους ηγέτες των κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης τα οποία και πρωτοστατούν στις αντιπουτινικές διαδηλώσεις.

Την ίδια περίπου περίοδο με δήλωση του ο Φίλιπ Γκόρντον, βοηθός της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον και αρμόδιος για τις Ευρασιατικές υποθέσεις, ομολογούσε πως η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει την σύσταση ενός ταμείου για την υποστήριξη εκείνων των ρωσικών ΜΚΟ που έχουν δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσουν μια πιο πλουραλιστική κοινωνία. Όπως μάλιστα αποκάλυψε ο Αμερικανός διπλωμάτης, από το 2009 η χώρα του έχει διαθέσει στην Ρωσία 160εκ. δολάρια με σκοπό την υποστήριξη προγραμμάτων που προάγουν την διεκδίκηση δημοκρατικών διεκδικήσεων. Επειδή χωρίς τύχη, όσο άξιος και να είσαι σε αυτή τη ζωή δεν μπορείς να καταφέρεις τίποτα, μια έκρηξη τον περασμένο Ιανουάριο σε διαμέρισμα-γιάφκα της Οδησσού, ενός αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού που περιεργάζονταν ένας τρομοκράτης, ο οποίος και σκοτώθηκε ακαριαία, αποτέλεσε θείο δώρο για τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Όπως αποκαλύφθηκε επρόκειτο για Καυκάσιους τρομοκράτες οι οποίοι με εντολή του υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενου τρομοκράτη Ντόκου Ουμάροφ και χρηματοδοτούμενοι από συνεργάτη του από το Λονδίνο, σκόπευαν αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές, να δολοφονήσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η εξιχνίαση αυτής της υπόθεσης ολοκληρώθηκε πριν από ενάμιση μήνα κατόπιν συνεργασίας των ρωσικών και ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, ωστόσο η αποκάλυψη ήλθε μόλις την περασμένη Δευτέρα. Θα πείτε για προεκλογικούς λόγους. Καμία αντίρρηση. Όταν όμως το παιγνίδι γίνεται τόσο σκληρό και 8 φορές (έξι στην Ρωσία, μια στο Αζερμπαϊτζάν και μια στην Κωνσταντινούπολη)  από το 1999 μέχρι σήμερα κάποιοι επιχειρούν να δολοφονήσουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τότε από την δική του πλευρά, γίνεται κατανοητό γιατί δεν τηρεί το φερ-πλέι.

Στις 20.00 απόψε στο Καλίνινγκραντ πέφτει η αυλαία των ρωσικών εκλογών. Με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να είναι το απόλυτο φαβορί για να εκλεγεί πρόεδρος της Ρωσίας, με ένα ποσοστό κοντά στο 60%, κάτι που εκτός από τις δημοσκοπήσεις το παραδέχτηκε ο συνυποψήφιος του Σεργκέι Μιρόνοφ σε συνάντηση που είχε με τους πρεσβευτές της ΕΕ, η απορία όλων είναι τι γίνεται από αύριο Δευτέρα. Είναι βέβαιο πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα προχωρήσουν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με τις οποίες θα καταγγέλλουν το αποτέλεσμα ως προϊόν νοθείας.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι στάση θα κρατήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν απέναντι σε αυτές τις αντιδράσεις. Όσες φορές ρωτήθηκε για τις συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης τις χαρακτήρισε «ως χρηματοδοτούμενες με ψίχουλα από το εξωτερικό», συμπληρώνοντας πως δεν μπορεί η μειοψηφία να επιβάλει την άποψή της, στην πλειοψηφία. Το ζητούμενο όμως είναι και εκεί θα φανεί η ευφυΐα του, αν έχει αντιληφθεί πως καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει. Στη διάρκεια της προεκλογικής αυτής περιόδου πολλές φορές ο ίδιος παραδέχτηκε πως οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ρωσίας δεν προέρχονται από το εξωτερικό αλλά από τον ίδιο της τον κακό εαυτό τον οποίο υποσχέθηκε πως αν εκλεγεί πρόεδρος  θα προσπαθήσει να δαμάσει. Αν θα τα καταφέρει και κυρίως αν εννοεί όταν  λέει πως έχει λάβει το μήνυμα των Ρώσων δυσαρεστημένων είναι κάτι που μένει και οφείλει να το αποδείξει.