Ο Ελον Μασκ βιντεοσκοπεί με το κινητό του ένα κατεστραμμένο σπίτι στο Κφαρ Αζά | YouTube
Επικαιρότητα

Ισραήλ: Στο Κφαρ Αζά ο Μασκ με τον Νετανιάχου

Ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος επισκέφθηκε μαζί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό το κιμπούτς που καταστράφηκε στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου
Protagon Team

Επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί την Δευτέρα ο Ελον Μασκ, στη διάρκεια της οποίας, ισραηλινοί ηγέτες θα του θέσουν δύσκολα ερωτήματα για την αύξηση του αντισημιτισμού στην πλατφόρμα του, X (πρώην Twitter).

Απαντώντας σε ένα σχόλιο χρήστη της πλατφόρμας, πριν λίγο  καιρό, ο Μασκ κατηγορήθηκε για αντισημιτισμό. Αργότερα, ο Μασκ ζήτησε συγγνώμη.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ξενάγησε τον Μασκ στο Κφαρ Αζά, το μαρτυρικό κιμπούτς που καταστράφηκε κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός μίλησε στον Μασκ για τη φρίκη της επίθεσης, κατά την οποία οι τρομοκράτες εισέβαλαν στην κοινότητα και σε περίπου 20 άλλες, σφαγιάζοντας και καίγοντας ολόκληρες οικογένειες και απαγάγοντας δεκάδες αμάχους στη Γάζα.

Στην ξενάγηση συμμετείχαν ηγέτης του τοπικού συμβουλίου και εκπρόσωπος των IDF.

Ο Ελον Μασκ και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Κφαρ Αζά, την Δευτέρα – YouTube

Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του Νετανιάχου, ο Μασκ μπαίνει στο σπίτι του επικεφαλής ασφαλείας της κοινότητας, Οφίρ Λιμπστάιν, ο οποίος σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με τους τρομοκράτες.

Ο δισεκατομμυριούχος άκουσε επίσης την ιστορία της τετράχρονης Αβιγκέιλ Ιντάν, που απήχθη από την Χαμάς και αφέθηκε ελεύθερη την Κυριακή. Η Αβιγκέιλ είδε τη μητέρα της να σκοτώνεται από τους τρομοκράτες, ενώ ο πατέρας της έβαλε ασπίδα το σώμα του μπροστά στην μικρή και σκοτώθηκε και ο ίδιος, στη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης.

Ο Νετανιάχου είχε συναντήσει τον Μασκ στις 18 Σεπτεμβρίου στην Καλιφόρνια και του ζήτησε να υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και στη μάχη κατά των ομιλιών μίσους, έπειτα από εβδομάδες διενέξεων σχετικά με αντισημιτικό περιεχόμενο στo Twitter.

Ο Μασκ απάντησε λέγοντας πως είναι κατά του αντισημιτισμού και εναντίον οτιδήποτε «προωθεί το μίσος και τη σύγκρουση», επαναλαμβάνοντας προηγούμενες δηλώσεις του πως το Twitter δεν θα προωθεί ρητορική μίσους.

Συμφωνία για το Starlink του Μασκ

Την Δευτέρα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι είχε συνάψει συμφωνία «επί της αρχής» για την χρήση του καναλιού επικοινωνιών Starlink της SpaceX στη Γάζα.

Όπως ανέφερε το Al Jazeera, η συμφωνία σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή για το Ισραήλ, του οποίου ο υπουργός επικοινωνιών είχε προηγουμένως απορρίψει την ιδέα του ανοίγματος του Starlink στη Γάζα, επειδή είπε ότι η Χαμάς θα το χρησιμοποιούσε για «τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Όμως τη Δευτέρα, ο ισραηλινός υπουργός Επικοινωνιών, Σλόμο Κάρχι, ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ είχε καταλήξει σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία σύμφωνα με την οποία «οι δορυφορικές μονάδες Starlink μπορούν να λειτουργούν στο Ισραήλ μόνο με την έγκριση του ισραηλινού υπουργείου Επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης της Λωρίδας της Γάζας».

Σε μια ανάρτηση που απευθυνόταν στον Μασκ, ο Κάρχι δήλωσε ότι ελπίζει η επίσκεψη του επιχειρηματία στο Ισραήλ «να χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για μελλοντικές προσπάθειες, καθώς και να ενισχύσει την σχέση σας με τον εβραϊκό λαό και τις αξίες που μοιραζόμαστε με ολόκληρο τον κόσμο».