Εικόνες καταστροφής στο Μαμουτζού του Μαγιότ, τη Δευτέρα | John Balloz/via REUTERS
Επικαιρότητα

Ινδικός Ωκεανός: Φόβοι για «χιλιάδες νεκρούς» στη γαλλική νήσο Μαγιότ από κυκλώνα

Το πέρασμα του Σιντό το Σάββατο προκάλεσε τρομακτικές καταστροφές στο μικρό νησί βόρεια της Μαγαδασκάρης και άγνωστο προς το παρόν αριθμό θυμάτων, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να βρουν καταφύγιο, καθώς διέμεναν σε παράγκες από τσίγκο, οι οποίες διαλύθηκαν
Protagon Team

Εκατοντάδες νεκροί, «ενδεχομένως χιλιάδες», σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, άφησε πίσω του ο κυκλώνας Σιντό στο γαλλικό νησί Μαγιότ, στον Ινδικό Ωκεανό.

Γάλλοι στρατιώτες και διασώστες αναζητούν επιζώντες και προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βασικές υπηρεσίες στη νήσο, βόρεια της Μαγαδασκάρης, μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα, το Σάββατο.

Ο Φρανσουά-Ξαβιέ Μπιεβίλ, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών και κυβερνήτης της Μαγιότ, περιέγραψε «σκηνές Αποκάλυψης» στο νησί, το οποίο απέχει 425 ναυτικά μίλια από τη Μαδαγασκάρη.

Νοσοκομεία, σχολεία και σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ οι δρόμοι και ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου αχρηστεύθηκαν.

Γάλλοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στη Μαγιότ μετά το πέρασμα του κυκλώνα – EPA/ETAT-MAJOR DES ARMEE HANDOUT

Άνεμοι ταχύτητας έως και 220 χλμ/ώρα σφυροκόπησαν το νησί στην ανατολική ακτή της Αφρικής. Ο κυκλώνας ήταν ο ισχυρότερος που έπληξε την περιοχή τα τελευταία 90 χρόνια.

«Νομίζω ότι υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες νεκροί, ίσως πλησιάσουμε τους 1.000, ακόμη και χιλιάδες», δήλωσε ο Μπιεβίλ, ο οποίος διευκρίνισε ότι θα ήταν δύσκολο να μαθευτεί ο ακριβής αριθμός των θυμάτων, επειδή, σύμφωνα με το μουσουλμανικό έθιμο, οι ταφές πρέπει να γίνουν μέσα σε 24 ώρες.

Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού των 320.000 κατοίκων του νησιού ζει σε παράγκες, πολλές από τις οποίες διαλύθηκαν. Οι 100.000 περίπου κάτοικοι είναι παράτυποι μετανάστες.

Ο κυκλώνας διέλυσε τις παράγκες, στις οποίες διέμενε το ένα τρίτο του πληθυσμού – @foulani2.00 via TikTok via REUTERS

Ο Ουσενί Μπαλαχατσί, τοπικός εκπρόσωπος γαλλικού εργατικού συνδικάτου, δήλωσε: «Αυτοί οι άνθρωποι έμειναν στα σπίτια τους μέχρι την τελευταία στιγμή. Όταν είδαν την ένταση του κυκλώνα άρχισαν να πανικοβάλλονται και προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο. Αλλά ήταν ήδη πολύ αργά, οι στέγες είχαν φύγει».

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν επίσης τη ζωή τους στη Μοζαμβίκη καθώς η καταιγίδα σάρωσε τη χώρα.

Ένα αεροσκάφος των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης που απογειώθηκε από το γαλλικό νησί Λα Ρεϊνιόν -το οποίο απέχει 870 μίλια στον Ινδικό Ωκεανό- προσγειώθηκε στη νήσο Μαγιότ νωρίς το πρωί της Δευτέρας με τρεις τόνους ιατρικού υλικού και μια ιατρική ομάδα 17 ατόμων.

«Τα πρώτα αεροσκάφη επέμβασης φτάνουν στη Μαγιότ για να παράσχουν επείγουσα βοήθεια μπροστά στις ζημιές που προκάλεσε ο κυκλώνας. Το κράτος είναι πλήρως κινητοποιημένο για να στηρίξει τους κατοίκους της Μαγιότ σε αυτή τη δοκιμασία», δήλωσε στο X ο Νικολά Νταραγκόν, υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας της Γαλλίας.

Ο Μπρινό Ρεταγιό, υπουργός Εσωτερικών, επρόκειτο να μεταβεί στη Μαγιότ τη Δευτέρα για να επιβλέψει την επιχείρηση διάσωσης μαζί με τον Φρανσουά- Νοέλ Μπιφέ, υπουργό Υπερπόντιων Εδαφών.

«Για τη στέγαση των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης, τρεις δομές ικανές να φιλοξενήσουν 150 άτομα βρίσκονται στο σημείο, ενώ μία επιπλέον βρίσκεται επί του παρόντος καθ’ οδόν», δήλωσε ο Σεμπαστιέν Λεκορνί, γάλλος υπουργός Αμυνας, προσθέτοντας ότι παρέχονται επίσης στρατιωτικά συσσίτια και γεννήτριες.

Τα συντρίμμια εκατοντάδων αυτοσχέδιων σπιτιών βρίσκονταν διασκορπισμένα στις πλαγιές των λόφων, τα δέντρα είχαν πέσει μέσα από τις στέγες των κτιρίων και οι διάδρομοι των νοσοκομείων είχαν πλημμυρίσει, σύμφωνα με εικόνες από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τη γαλλική χωροφυλακή.

Η Μαγιότ, που απέχει σχεδόν 8.000 χιλιόμετρα από το Παρίσι, αποτελεί σημαντικό προορισμό για τους μετανάστες από τις γειτονικές Κομόρες. Είναι σημαντικά φτωχότερη από την υπόλοιπη Γαλλία και εδώ και δεκαετίες παλεύει με τη βία των συμμοριών και την κοινωνική αναταραχή. Στο νησί είχαν ήδη σημειωθεί λεηλασίες μετά το πέρασμα του κυκλώνα.

Η Γαλλία αποίκησε τη Μαγιότ το 1843 και προσάρτησε τα τέσσερα μεγάλα νησιά του αρχιπελάγους των Κομορών το 1904. Το υπόλοιπο αρχιπέλαγος ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας σε δημοψήφισμα του 1974, αλλά η Μαγιότ αποφάσισε να παραμείνει υπό γαλλικό έλεγχο.

Ο κυκλώνας συνέχισε την πορεία του προς τη βόρεια Μοζαμβίκη. Η Unicef δήλωσε ότι σπίτια, σχολεία και εγκαταστάσεις υγείας καταστράφηκαν στην επαρχία Κάμπο Ντελγκάδο, όπου ζουν περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι.

Το Μαλάουι και η Ζιμπάμπουε απειλούνται επίσης από τον κυκλώνα και έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να χρειαστεί να εκκενώσουν ανθρώπους λόγω των πλημμυρών.