Η Βαρκελώνη πήρε την πρωτοβουλία να βοηθήσει μερικά από τα πιο εμβληματικά και αγαπημένα μπαρ της πόλης, προσθέτοντας τα στην λίστα των προστατευόμενων σημείων και κτιρίων και προσφέροντας, έτσι, οικονομική βοήθεια σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Το δημοτικό συμβούλιο πρόσθεσε 11 μποντέγας στην λίστα μαζί με άλλα 220 καταστήματα τα οποία θεωρούνται μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης και λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από την τοπική κυβέρνηση ώστε να μπορούν να συνεχίσουν την λειτουργία τους ανεξαρτήτως των περιστάσεων.
Η αντίδραση στην κίνηση ήταν θετική, αλλά κάποιοι θεώρησαν ότι έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα, καθώς εκατοντάδες καταστήματα, από μικρές επιχειρήσεις, μέχρι παντοπωλεία και βιβλιοπωλεία, έχουν ήδη βάλει «λουκέτο».
Οι μποντέγας ξεκίνησαν σαν οινοποιεία, που συνήθως προσέφεραν το δικό τους κρασί στους επισκέπτες, αλλά με τον καιρό άρχισαν να θυμίζουν περισσότερο παραδοσιακά μπαρ και να φέρνουν και διάφορους μεζέδες στους επισκέπτες τους. Αρκετά από αυτά είναι μικροσκοπικά, αλλά το μέγεθος τους, μαζί με την αισθητική που προσφέρει το βαθύ καφέ των βαρελιών και του πατώματος, είναι μέρος της γοητείας τους.
«Πιστεύω πως είναι πολύ καλό το ότι το δημοτικό συμβούλιο μάς δίνει αυτή την αναγνώριση, γιατί είμαστε μέρος της ταυτότητας της γειτονιάς, αλλιώς μπορεί να καταλήγαμε σαν ένα ακόμη Starbucks» δηλώνει ο Νταβίντ Μοντέρο, που μαζί με τον αδερφό του έχουν στην κατοχή τους ένα από τα πλέον «προστατευόμενα» μπαρ. Πιθανότατα ο Μοντέρο να έχει απόλυτο δίκιο, καθώς από τα εκατοντάδες καταστήματα που έχουν αναγκαστεί να κλείσουν τους τελευταίους μήνες, αρκετά έχουν αντικατασταθεί από καταστήματα-αλυσίδες.
Οι μποντέγας επιλέχθηκαν γιατί «είχαν σημαντική επιρροή στις κοινότητες τους». Πράγματι, αρκετές από αυτές άνοιξαν για πρώτη φορά την δεκαετία του ’50 και έχουν καταφέρει να αντισταθούν στον νεωτερισμό, όμως δεν είναι σίγουρο αν θα μπορέσουν να επιβιώσουν και από την Covid-19.
Οπως παντού, η πανδημία είχε και θα συνεχίσει να έχει καταστροφικές συνέπειες για όλες τις επιχειρήσεις εστίασης και ακόμη και οι λίγες που έχουν την υποστήριξη της καταλανικής κυβέρνησης δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.
Σύμφωνα με τον Guardian, οι ιδιοκτήτες φυσικά και εκτιμούν την οικονομική βοήθεια που τους παρέχεται για να διατηρήσουν τον χώρο τους, αλλά υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για να πληρωθούν τα συνεχώς αυξανόμενα ενοίκια.
Επιπλέον, οι συχνές και ξαφνικές αλλαγές στα μέτρα που επιβάλλονται για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν επιτρέπουν κανένα είδος μακροπρόθεσμου ή ακόμη και βραχυπρόθεσμου σχεδιασμού.
Ο ίδιος ο Μοντέρο κατανοεί πως το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων μάλλον είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού, αλλά με τα αυστηρά μέτρα και τα lockdown να εφαρμόζονται χωρίς ουσιαστική προειδοποίηση, οι ιδιοκτήτες αγοράζουν ή παράγουν προϊόντα που δεν θα πουλήσουν ποτέ.
«Είχαμε δέκα τραπέζια, συμφωνήσαμε να το μειώσουμε σε πέντε, αλλά μας έδωσαν τρεισήμισι. Μετά λένε ότι ο κόσμος δεν μπορεί να πιει στο μπαρ και τώρα είναι μόνο takeaway. Ολο αυτό ακούγεται πολύ ανοργάνωτο».