Την Τρίτη 5 Νοεμβρίου οι πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν, του Καζακστάν, της Κιργιζίας, της Τουρκίας και του Ουζμπεκιστάν συζήτησαν τις προοπτικές οικονομικής ολοκλήρωσης σε μια σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών στο Μπισκέκ, πρωτεύουσα του Κιργιστάν. Κατά τη βρετανική επιθεώρηση Economist, «o πόλεμος στην Ουκρανία έχει βλάψει την εμπιστοσύνη των χωρών της Κεντρικής Ασίας στη Ρωσία», έτσι «πολλά από τα μέλη της ομάδας των τουρκογενών βλέπουν τον Οργανισμό ως τρόπο μείωσης της εξάρτησης από το Κρεμλίνο». Και η Τουρκία το γνωρίζει αυτό, σημείωσαν με σημασία οι Βρετανοί.
Στη μικρή αλλά περιεκτική αναφορά του Economist πλέκεται εμμέσως το εγκώμιο της Τουρκίας και της εξωτερικής πολιτικής της. Εγραψε, λοιπόν, το περιοδικό ότι τούρκοι επιχειρηματίες έχουν υπογράψει συμβόλαια αξίας δεκάδων δισ. δολαρίων σε όλη την Κεντρική Ασία και ότι οι τουρκικές εταιρείες όπλων κάνουν καλές μπίζνες στην περιοχή. Το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν και το Τουρκμενιστάν έχουν ήδη αγοράσει τα τουρκικά drones «Μπαϊρακτάρ» («Σημαιοφόρος»), «τα οποία έχουν δοκιμαστεί στη μάχη».
Μάλιστα, το Καζακστάν συζητάει με τους Τούρκους την παραγωγή τους στην επικράτειά του. Η Ρωσία διατηρεί οικονομική και πολιτική επιρροή στην περιοχή μεν, ωστόσο οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Ασίας μιλούν τώρα για την επιδίωξη μιας «πολυδιάστατης» εξωτερικής πολιτικής και πιστεύουν ότι ο χρόνος είναι με το μέρος τους, κατέληξε το σημείωμα του Economist.
Στην ίδια την Τουρκία, οι έπαινοι προς τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν λιγότερο συγκεκαλυμμένοι, αφού την ίδια ημέρα με το μίτινγκ του Μπισκέκ, ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, έθεσε ζήτημα αλλαγής του τουρκικού Συντάγματος, έτσι ώστε ο Ερντογάν να θέσει υποψηφιότητα και στις επόμενες προεδρικές εκλογές…