Περισσότεροι από 60 ηγέτες συμμετέχουν στην ειδική εκδήλωση για την εκατοστή επέτειο της λήξης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (Α’ΠΠ) που γίνεται το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στο Παρίσι – και ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται μεταξύ τους, γράφει η εφημερίδα Washington Post, εννοώντας ότι η παρουσία του και μόνο συνιστά απειλή.
Το αμερικανικό έντυπο υπενθυμίζει στους αναγνώστες του το ιστορικό πλαίσιο του Α’ΠΠ, γράφοντας ότι αποτέλεσε για τη Δύση μια θλιβερή, εντελώς περιττή σύγκρουση η οποία σκότωσε εκατομμύρια ανθρώπους, μετέτρεψε την Ευρώπη σε σεληνιακό τοπίο, διέλυσε αυτοκρατορίες και προετοίμασε έναν ακόμα πιο αιματηρό πόλεμο, μόλις μια γενιά αργότερα. Παρά την έκταση και τη διάχυση της καταστροφής κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (Β’ΠΠ), ο Α’ΠΠ στη συλλογική μνήμη των Ευρωπαίων έχει ειδικό βάρος και για αυτό αποκαλείται πάντα «ο Μεγάλος Πόλεμος».
Ο Α’ΠΠ ήταν μια σύγκρουση βίαιων εθνικιστικών παθών, που τροφοδοτήθηκαν από μία κλίκα εξουσιαστικών ελίτ, τονίζει η ανάλυση. Και επισημαίνει το νέο κύμα του εθνικισμού που φουσκώνει πάλι στη Γηραιά Ηπειρο.
Μάλιστα δείχνει ξεκάθαρα και τους υπευθύνους, τους διάφορους ακροδεξιούς ηγέτες και λαϊκιστές που κυβερνούν ορισμένες χώρες της Ευρώπης, όπως την Ουγγαρία λόγου χάρη, αμφισβητώντας τις φιλελεύθερες αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την πολυπολιτισμική κοινωνία η οποία κάποτε εξασφάλιζε την ευημερία των ευρωπαϊκών κρατών.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν υπογραμμίζει σε δηλώσεις του τη θέση του ότι ο Α’ΠΠ προειδοποιεί, στέλνει μηνύματα χρήσιμα και για την εποχή μας. Οι ιστορικοί αποφαίνονται ότι δεν πρέπει να θεωρούμε την ειρήνη δεδομένη, ότι πρέπει διαρκώς να αναλογιζόμαστε πως απειλείται από πολέμους που εξαπολύει ο εξτρεμισμός.
Τέτοια μηνύματα είναι απίθανο να «περάσουν» στον Ντόναλντ Τραμπ, λέει η ανάλυση της Washington Post.
Αφού επί διακυβερνήσεως Τραμπ -και εξαιτίας των πολιτικών του υπέρ του απομονωτισμού και προστατευτισμού- διαταράχθηκαν οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, ατόνησαν οι δεσμοί μεταξύ των δημοκρατικών χωρών, θέριεψαν τα αντιμεταναστευτικά και ρατσιστικά κινήματα στον δυτικό κόσμο. Η Αμερική υπέσκαψε την πρωτοκαθεδρία της στον κόσμο, αφού έθεσε υπό αμφισβήτηση το μέλλον τής διεθνούς τάξης που η ίδια επέβαλε αμέσως μετά τον Β’ΠΠ. Ολα αυτά έχουν σοβαρές γεωπολιτικές επιπτώσεις.
Η ανάλυση της αμερικανικής εφημερίδας αναφέρεται και στις αποτυχημένες πολιτικές των αμερικανών συντηρητικών προέδρων της δεκαετίας του ’20, που επέλεξαν την «ουδέτερη στάση», την «ανεξαρτησία» των ΗΠΑ και τις «ίσες αποστάσεις» από γαλλοβρετανούς και γερμανούς, ενώ μνημονεύει και την απόρριψη από τη Γερουσία των ΗΠΑ της Συνθήκης των Βερσαλλιών. Για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στον Μεσοπόλεμο η πολιτική των ΗΠΑ ήταν αυτή που «έβαλε στο παιχνίδι» της γεωπολιτικής τους Γερμανούς και τους Ρώσους (σαν Σοβιετικούς πια).
Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, αν και στην κεφαλή του δεν φοράει το ατσάλινο κράνος των μιλιταρισμών και των εθνικισμών του Α’ΠΠ, έχει διάθεση πολεμική και σκάβει νέου τύπου χαρακώματα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένως υποστηρίξει το δικαίωμά του να ενεργεί μονομερώς και να περιφρονεί με χλευασμό τους διεθνείς οργανισμούς όπως είναι ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ. Λογικό: η εθνικιστική σκέψη πρεσβεύει ότι μόνο τα ισχυρά κράτη μπορούν να «επιχειρούν» γεωπολιτικά και όχι η παγκόσμια διακυβέρνηση που αναπτύσσεται από διεθνείς θεσμούς.
Οι επιπτώσεις της αμερικανικής «απεμπλοκής» από τα διεθνή πράγματα μετά τον Α’ΠΠ έπεισαν την επόμενη γενιά Αμερικανών ότι έπρεπε να οικοδομηθεί ένα σύστημα διεθνών οργανισμών για τη διακυβέρνηση του κόσμου. Αυτό το σύστημα που εφαρμόστηκε στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα έφερε τη μόνιμη ειρήνη στην Ευρώπη.
Τώρα διανύουμε τον 21ο αιώνα, αλλά εξαιτίας των πολιτικών της διακυβέρνησης Τραμπ ο κόσμος δείχνει να επιστρέφει στον 19ο αιώνα, δηλαδή στο ναρκοπέδιο όπου εξερράγη ο Α’ΠΠ…