Protagon A περίοδος

Η εκλογή του Γιούνκερ δεν είναι βέβαιη

O Γιούνκερ χρειάζεται 376 ψήφους από τις 751 για να εκλεγεί. Θα υπάρξουν διαρροές – τόσο στο στρατόπεδο υπέρ του Γιούνκερ, όσο και σε αυτό εναντίον του. Και τελικά; Τι γίνεται με την εκλογή του;

Χριστίνα Πουλίδου

Την Τρίτη στο Στρασβούργο θα τεθεί σε ψηφοφορία η υποψηφιότητα Γιούνκερ για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και μολονότι -ρεαλιστικά μιλώντας- ο κ. Γιούνκερ θα εκλεγεί τελικά, αυτή η εκλογή δε φαίνεται καθόλου βέβαιη, δεδομένης της ισχυρής παρουσίας του ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος.

Ας δούμε την ιστορία με αριθμούς: ο Ζ.Κ. Γιούνκερ χρειάζεται 376 ψήφους από τις 751 για να εκλεγεί. Αν υποθέσουμε ότι τον ψηφίζουν σύσσωμες οι δύο μεγάλες Ομάδες (το ΕΛΚ και η Σοσιαλιστική) τότε υπερψηφίζεται άνετα, καθώς συγκεντρώνει 412 ψήφους. Όμως, υπάρχουν δεδηλωμένες και αδήλωτες διαρροές. Π.χ. στους Βρετανούς Εργατικούς (20 τον αριθμό) εκτιμάται ότι θα υπερισχύσει η εθνική  καταγωγή έναντι της πολιτικής ταυτότητας και σε συντριπτική πλειοψηφία θα καταψηφίσουν την επιλογή Γιούνκερ. Δεδομένου, επίσης, ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Β. Όρμπαν καταψήφισε (μαζί με τον Κάμερον) την υποψηφιότητα Γιούνκερ, εκτιμάται ότι οι 12 ευρωβουλευτές του (που ανήκουν στο ΕΛΚ) επίσης θα καταψηφίσουν. Αν σε αυτούς προστεθούν κάποιοι Γερμανοί χριστιανοδημοκράτες (που είχαν καταψηφίσει τον Γιούνκερ στο συνέδριο του ΕΛΚ στο Δουβλίνο) και οι 13 Γάλλοι σοσιαλιστές (που έχουν εκφραστεί αρνητικά για την υποψηφιότητα του Λουξεμβούργιου πολιτικού), τότε ο Γιούνκερ δεν βγαίνει. Καθώς μάλιστα, έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα τον ψηφίσουν οι Συντηρητικοί και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα τον ψηφίσει η Ομάδα του Φαράζ και οι Μη Εγγεγραμμένοι.

Ωστόσο, πρέπει να υπογραμμιστεί, ότι ποτέ σε μυστικές ψηφοφορίες δεν γίνονται στοιχημένες αυτές οι ψηφοφορίες. Πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν διαρροές – τόσο στο στρατόπεδο υπέρ του Γιούνκερ, όσο και σε αυτό κατά του Γιούνκερ. Και στο στρατόπεδο υπέρ του Γιούνκερ υπάρχουν πλούσιες εφεδρείες.

Διότι οι Φιλελεύθεροι (67 έδρες) εκτιμάται ότι σε συντριπτικό βαθμό θα υπερψηφίσουν, ενώ διχασμένοι εμφανίζονται οι Πράσινοι (50 έδρες) που πορεύονται μάλλον προς την αποχή. Άρα, οι ενδεχόμενες απώλειες από τις διαρροές πιθανότατα θα ισοσκελιστούν.

Ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας της Τρίτης εξάλλου, ο Ζ.Κ. Γιούνκερ περνά από μια σειρά  ακροάσεων από όλες τις Πολιτικές Ομάδες της Ευρωβουλής, διευκρινίζοντας και διαπραγματευόμενος σημεία της ατζέντας που θα εφαρμόσει. Η διαδικασία αυτή ενδέχεται να ευνοήσει μυστικές διαρροές στη διαδικασία της ψηφοφορίας, καθώς ο κάθε ευρωβουλευτής θα ψηφίσει τελικά κατά την κρίση του. Πάντως, ο Γιούνκερ στο τέλος θα αναμετρηθεί και με τις επιδόσεις του προκατόχου του – το 53% των ψήφων είχε λάβει ο Χ. Μπαρόζο το 2009.

(Όπως είναι γνωστό, όσο πιο άχρωμος είναι ένας υποψήφιος, τόσο μεγαλύτερη πολυσυλλεκτικότητα έχει. Και στον Γιούνκερ πολλά μπορείς να προσάψεις, σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να τον χαρακτηρίσεις άχρωμο. Αν εξάλλου, η διαδικασία εκλογής εκτροχιαστεί, τότε η Ε.Ε. θα βυθιστεί σε μια βαθιά πολιτική κρίση. Η διαδικασία της Λισσαβώνας θα αμφισβητηθεί, οι ηγέτες θα ορίσουν τον εκλεκτό τους, γεγονός που θα προκαλέσει κρίση στη σχέση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου-Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ η ευρωπαϊκή ηγεσία θα παραδέρνει ακέφαλη. Με άλλα λόγια, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση όπως τη γνωρίσαμε, θα αρχίσει να ξηλώνεται – την Τρίτη απ΄το Στρασβούργο…)