Στο πέρασμα του χρόνου οι Τσέχοι έχουν περάσει πολλά, και όταν βρήκαν το δικό τους μέρος να στεριώσουν χωρίς εξωτερικούς παράγοντες να τους ωθούν όπου εκείνοι ήθελαν, συνεχίζουν να υποφέρουν από κρίση ταυτότητας.
Την κατάσταση δεν βοηθάνε οι αλλοδαποί που συνεχώς μπερδεύουν την περήφανη αυτή χώρα, την Δημοκρατία της Τσεχίας, με τον πρόγονό της, Τσεχοσλοβάκια ή με την φτωχή ξαδέλφη της, Σλοβακία.
Επίσης, δεν βοήθησε όταν το 2013, κάποιοι αναλυτές περιέγραψαν ως Τσέχους τους υπόπτους της βομβιστικής επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστόνης. Μπερδεύοντας τη χώρα με την Τσετσενία, μια ανήσυχη περιοχή στην Ρωσία, σχεδόν 2.000 μίλια μακριά. Τότε οι Τσέχοι διπλωμάτες είχαν εκδώσει διευκρίνιση.
Οι Τσέχοι ηγέτες είχαν την ιδέα να προτείνουν ένα νέο όνομα για την χώρα τους, με την ελπίδα ότι θα δώσουν στην γενέτειρα των Μίλαν Κουντέρα, Φράνκ Κάφκα και Μαρτίνα Ναβρατίλοβα μεγαλύτερη αναγνώριση σε παγκόσμιο επίπεδο. Το νέο όνομα (αντί του Czech) θα είναι Czechia – και θα προφέρεται ως Τσέκι-για στα αγγλικά.
Αρκετοί κριτικοί φαίνεται να πιστεύουν ότι η νέα ονομασία θα φέρει ακόμα μεγαλύτερο μπέρδεμα. Οι υποστηρικτές της αλλαγής πιστεύουν ότι η νέα ονομασία θα είναι πιο εύκολη στην προφορά ειδικά στα αγγλικά σύμφωνα με τον Νταν Μπιλέφσκι στους ΝΥ Times.
Πριν καταλήξουν στην συγκεκριμένη πρόταση, απέρριψαν τα: «Η γη της Τσεχίας», Βοημία, ή απλά «της Τσεχίας». Ο γνωστός παραγωγός μπύρας, Πίλσνερ Ουρκέλ, χρησιμοποιεί την φράση, «Παρασκευάζεται στην Τσεχία».
Δεν είναι καλό για μια χώρα να μην έχει καθαρά καθορισμένα σύμβολα ή να μην μπορεί να πει καθαρά ποιο είναι το όνομά της, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Λουμπόμιρ Ζαοράλεκ και πρόσθεσε κατά την παρουσίαση της πρότασης, ότι θα ήταν καλό να τελειώνουνε με αυτό το θέμα, μια και καλή.
Επίσης, κατά την παρουσίαση της πρότασης οι Τσέχοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι θα προσθέσουν το όνομα στη βάση των Ηνωμένων Εθνων με τα γεωγραφικά ονόματα, που καταγράφει τις ονομασίες των χωρών στις έξι βασικές επίσημες γλώσσες του κόσμου.
Ο υπουργός Εξωτερικών ήθελε να δει το νέο όνομα της χώρας στις φανέλες των αθλητών που θα πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία. Δυστυχώς για εκείνον θα γράφουν Δημοκρατία της Τσεχίας μιας και έχουν ήδη σχεδιαστεί.
Στην προσπάθειά του ο υπουργός εξωτερικών έχει βρει σύμμαχο τον Πρόεδρο Μίλος Ζέμαν που αναφέρθηκε στην χώρα του με την νέα ονομασία το 2013 σε ένα ταξίδι του στο Ισραήλ, λέγοντας ότι είναι μικρότερο και λιγότερο κρύο στο άκουσμά από ότι η τωρινή.
Υποστηρικτές του νέου ονόματος ήδη έχουν δημιουργήσει και μια ιστοσελίδα, «Go Czechia» για την προώθηση της ιδέας. Μάλιστα, έχουν γράψει ότι η νέα ονομασία έχει χρησιμοποιηθεί ξανά το 1634 και προέρχεται από τα λατινικά.
Η Δημοκρατία της Τσεχίας δεν είναι η μόνη χώρα με την λέξη «Δημοκρατία» στην επίσημη ονομασία της. Για παράδειγμα υπάρχει η Κεντρική Δημοκρατία της Αφρικής, η Δομινικανή Δημοκρατία, και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Το 1918 η Τσεχοσλοβακία γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας. Το 1938 βρέθηκε υπό τον ναζιστικό ζυγό του Αδόλφου Χίτλερ και το 1968 τους επισκέφτηκαν οι Σοβιετικοί. Το 1989 κατάφεραν να αποτινάξουν από τις πλάτες τους την κομουνιστική κατοχή με την «Βελούδινη Επανάσταση» (17.11.1989). Το 1993 αποφάσισαν να χωριστεί η χώρα στα δύο, δημιουργώντας την σημερινή Σλοβακία και Δημοκρατία της Τσεχίας.
Οι Τσέχοι άρχισαν να αναφέρονται στην νέα τους χώρα ως Τσέσκο (Τσές-κο) αλλά δεν υπήρχε επίσημη μετάφραση για το πώς θα λέγεται στα αγγλικά.
Ο Τζίρι Πέχε, ένας πολιτικός επιστήμονας, που διευθύνει το πρόγραμμα του Πανεπιστήμιου της Νέας Υόρκης στην Πράγα, συμφωνεί με την πρόταση αλλαγής. Το όνομα Δημοκρατία της Τσεχίας ήταν πάντα ένας προσωρινός συμβιβασμός, για να περιγράψουν τις τρεις περιοχές από τις οποίες αποτελείται η χώρα, τη Μοραβία στα ανατολικά, τη Βοημία στα δυτικά, και τη Σιλεσία στα βορειοανατολικά. Και πρόσθεσε ότι και οι Γάλλοι δεν αποκαλούν την χώρα τους, Γαλλική Δημοκρατία, με την επίσημη ονομασία τους.
Ο Πετρίτ Σελίμι, ο υπουργός Εξωτερικών του Κόσοβο, που βοήθησε στην ανασήμανση της χώρας αφού δήλωσε την ανεξαρτησία της από την Σερβία το 2008, σημείωσε την δύναμη της αλλαγής ενός ονόματος, λέγοντας ότι η Τσεχία είναι πιο εύκολη λέξη για να την θυμάσαι και να την προφέρεις. Λειτουργεί η νέα ονομασία το ίδιο καλά σε μια ποδοσφαιρική φανέλα, σε μια διπλωματική σύσκεψη η σε μία ανάρτηση στο Facebook.
Αρκετοί όμως δεν έχουν πειστεί.
Ο Ντέιβιντ Κέρνι, ένας Τσέχος γλύπτης που έχει σατιρίσει την ευρωπαϊκή ταυτότητα – εμφανίζοντας την Σλοβακία ως Ουγγρικό λουκάνικό και την Βουλγαρία ως Τούρκικη τουαλέτα – είπε ότι το νέο όνομα είναι ηλίθιο. Και πρόσθεσε ότι η αλλαγή ονόματος είναι ένας κυνικός περισπασμός από πιο σοβαρά επίκαιρα προβλήματα της χώρας όπως η διαφθορά και ο ακροδεξιός εξτρεμισμός.
«Το όλο επιχείρημα είναι σαν τον σκύλο που κυνηγά την ουρά του», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι το τι γίνεται με την χώρα, και όχι το όνομα της χώρας. Και θεωρεί ότι η νέα ονομασία δεν είναι ούτε σέξι, ούτε ροκ εν ρολ.
Η Κάρελ Σβαρτσενμπέργκ, πρώην υπουργός Εξωτερικών πρότεινε να χρησιμοποιηθεί η ονομασία Βοημία, που χρησιμοποιούταν από την μεσαιωνική εποχή. Και αναρωτιέται γιατί αποφεύγουν το ιστορικό όνομα της Βοημίας, που για αιώνες ήταν το όνομα της χώρας; Η ειδησεογραφική πύλη Aktualne, επίσης αναρωτιέται γιατί πρέπει να δημιουργήσουμε ονόματα όπως το «Czechia»;
Αλλά οι κριτικοί απάντησαν ότι η Βοημία αναφέρετε σε μια ιστορική περιοχή στα δυτικά της χώρας. Ο Οντρέ Χισέκ, πρόεδρος των Μοραβών, ένα πολιτικό κόμμα που προωθεί την ταυτότητα των κατοίκων της Μοραβίας.
Ο υπουργός Οικονομικών Αντρέ Μπάμπις, Σλοβάκος στην καταγωγή, είπε στο Aktyalne ότι δεν θα πιάσει το νέο όνομα. Κατά την γνώμη του, άνθρωποι από όλον τον κόσμο έχουν συνηθίσει να λένε Τσεχοσλοβακία ή Δημοκρατία της Τσεχίας, και αλλάζοντας το όνομα θα είναιδύσκολο, ειδικά αν δεν μπορείς να το προφέρεις.