«Ξαφνικά ο Ερντογάν γίνεται περιζήτητος συνεργάτης» διαπίστωσε στις 15 Μαρτίου η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, μια ημέρα μετά τη συνάντηση Ερντογάν – Σολτς στην Άγκυρα. Σχολιάζοντας τη στάση του γερμανού καγκελάριου, η εφημερίδα ανέφερε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων και τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στην επίσκεψη του Σολτς στην τουρκική πρωτεύσα.
Τα χάδια στον Ερντογάν
Πέρα από τους γνωστούς λόγους που εξηγούν τη φιλοτουρκική στάση της Γερμανίας, όπως το ύψος των γερμανικών επενδύσεων στην Τουρκία (πάνω από 9,5 δισ. δολάρια μόνο για το διάστημα 2002-2018), τη συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και του Μεταναστευτικού, αλλά και το γεγονός ότι «στη Γερμανία ζουν σχεδόν 4 εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής», όπως θύμιζε η Ανγκελα Μέρκελ μέχρι και την τελευταία μέρα της θητείας της, η στάση του Σολτς αποδίδεται πλέον και στο στρατηγικό αδιέξοδο που αντιμετώπισε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όπως εξήγησε η Tagesspiegel, ο Σολτς έβλεπε τον Ερντογάν ως μεσολαβητή, διότι δεν εμπιστευόταν για το ρόλο αυτό τον προκάτοχό του στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD), πρώην καγκελάριο και λομπίστα του φυσικού αερίου, Γκέρχαρντ Σρέντερ. «Ο καγκελάριος προτιμά να εμμείνει στα κανάλια και τους εταίρους που θεωρεί επίσημα εξουσιοδοτημένους να μεσολαβήσουν. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που επισκέφθηκε τον Ερντογάν» υπογράμμισε η γερμανική εφημερίδα.
Καλά διαβάσατε. Ο Σολτς έψαχνε έναν θεσμικό παίκτη που να μιλάει με τον Πούτιν και τον Ζελένκσι και βρήκε τον Ερντογάν!
«Να τολμήσουμε περισσότερη Τουρκία. Μια ματιά στο χάρτη δείχνει πόσο σημαντική είναι η Τουρκία για την ασφάλειά μας». Tην ενοχλητική για την Ελλάδα δήλωση έκανε την περίοδο της επίσκεψης Σολτς στην Άγκυρα, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρόσωπο διόλου τυχαίο. Ο Γκάμπριελ υπήρξε στενός συνεργάτης της Ανγκελα Μέρκελ (παρότι πολιτικός της αντίπαλος) ως κυβερνητικός εταίρος και αντικαγκελάριος της Γερμανίας από το 2013 ως το 2018. Και είναι ο μακροβιότερος Πρόεδρος του SPD (με θητεία από το 2009 ως το 2017), του κόμματος δηλαδή που έκανε τον Σολτς καγκελάριο το 2021.
Φοβάται τον Πούτιν;
O ιστότοπος Eurointelligence, του πρώην αρθρογράφου των Financial Times Βόλφγκανγκ Μινχάου, έγραψε πριν από λίγες μέρες για το «διπλό παιχνίδι του Σολτς», κατηγορώντας το γερμανό καγκελάριο ότι έξι μήνες μετά την εκλογή του η απόσταση ανάμεσα σε όσα λέει και σε όσα κάνει «προκαλεί κατάπληξη».
Αφορμή για την οξεία κριτική του Eurointelligence, είναι η στάση του Σολτς απέναντι σε έναν ακόμη πιο ισχυρό αυταρχικό ηγέτη (autocrat) από τον Ερντογάν, τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η υψηλού κύρους συνδρομητική ιστοσελίδα, σημειώνει ότι ο Σολτς ενδέχεται να φοβάται «τις πολύ καλές επαφές του Πούτιν εντός του SPD» θυμίζοντας ότι το όνομα του νυν καγκελάριου είχε συνδεθεί «με δύο οικονομικά σκάνδαλα κατά τις προηγούμενες “ζωές” του στην πολιτική» για τα οποία ο Πούτιν θα μπορούσε να ανακαλύψει άπλυτα. «Είναι πιθανό ο Πούτιν να τον έχει ήδη απειλήσει», γράφει το Eurointelligence για τον Σολτς.
«Περίγελος της διεθνούς πολιτικής»
Στις 25 Μαΐου, o αρθρογράφος της γερμανικής Die Welt Κλέμενς Βέργκιν τάραξε την κυβέρνηση της χώρας του γράφοντας ότι η Γερμανία έγινε «ο περίγελος της διεθνούς πολιτικής», λόγω των καθυστερήσεων του Σολτς στις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία. «Την ώρα που ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να περικυκλώσει μεγάλες πόλεις στα ανατολικά, η Γερμανία συμπεριφέρεται σαν να υπάρχουν απεριόριστα χρονικά περιθώρια. Τη στιγμή που κρίνεται η ιστορία της Ευρώπης, προχωράμε με τη λογική “περιμένουμε να δούμε”», έγραψε η Welt, σημειώνοντας ότι το Βερολίνο καταφεύγει διαρκώς σε δικαιολογίες.
Από την πλευρά του, ο ίδιος ο Μινχάου έγραφε στον Spectator ότι «ο Σολτς εξελίσσεται στον πιο πολύτιμο σύμμαχο του Πούτιν», ενώ παίρνοντας τη σκυτάλη από το δημοσίευμα της Welt, o αρχισυντάκτης της Süddeutsche Zeitung Βόλφγκανγκ Κρατς υπογράμμισε ότι ο Σολτς έχει χάσει την εμπιστοσύνη των ουκρανών πολιτών. Θα προσέθετε κανείς και των Ελλήνων, αλλά δεν είναι συγκρίσιμες οι περιστάσεις που ζουν οι δύο λαοί…
«Χάνει η Γερμανία τον ηγετικό της ρόλο στην ΕΕ;»
Η Deutsche Welle, σε ανάλυσή της που διερευνά το ερώτημα αν η Γερμανία «χάνει τον ηγετικό της ρόλο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», διαπιστώνει ότι το Βερολίνο απέκτησε πρόβλημα αξιοπιστίας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία λόγω του παρελθόντος της ως εταίρου της Ρωσίας. Το γεγονός αυτό, που αποτελεί βέβαια κληρονομιά της περιόδου Μέρκελ επηρεάζει ήδη την ισορροπία δυνάμεων στην ΕΕ σε βάρος της Γερμανίας.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει από τη Γερμανία ισχυρή ηγεσία. Ωστόσο, στην τρέχουσα κρίση, η γερμανική κυβέρνηση ενεργεί διαρκώς πολύ αργά και μόνο ως απάντηση σε εξωτερική πίεση» σημειώνει μιλώντας στη DW ο πολιτικός επιστήμονας Βόλκερ Βέιτσελ. Ο ίδιος εκτιμά ωστόσο ότι «η απώλεια του πρεστίζ μπορεί να ξεχαστεί γρήγορα αν η Γερμανία δείξει ότι έχει ένα βιώσιμο μοντέλο που να αφορά στο μέλλον».
Το ερώτημα είναι αν το «βιώσιμο μοντέλο» περνάει από την αγκίστρωση της Γερμανίας στον Πούτιν και τον Ερντογάν. Με δεδομένη δε τη στάση του Σολτς και το πόσους έχει ενοχλήσει, η Ελλάδα έχει από την πλευρά της την υποχρέωση -γιατί όχι και την ευκαιρία- να χτυπήσει το καμπανάκι σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τους κινδύνους του εναγκαλισμού με τον αυταρχισμό και τον αναθεωρητισμό του Ερντογάν.