Η ερώτηση, «γιατί κρύβεται η Γερμανία πίσω από τη Γαλλία», ίσως σας παραξενεύει. Η πρόσφατη προσωπική θέση του προέδρου Ολάντ υπέρ της παραμονής της Ελλάδος στην Ευρωζώνη διαχώρισε ξεκάθαρα την θέση της Γαλλίας. Το «Μεγάλο Έθνος» τόλμησε να εναντιωθεί στην ηγεμονική απαίτηση της Γερμανίας. Καιρός ήταν! Ο πρόεδρος Ολάντ κέρδισε συμπάθειες και κύρος στη Γαλλία, όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις. Ανέβηκε η δημοτικότητά του, που χώλαινε απελπιστικά.
Αν ρίξουμε όμως μια ματιά στην Ιστορία μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο θα δούμε πως η Γερμανία κινήθηκε… σκόπιμα μουλωχτά στη σκιά της Γαλλίας και μάλιστα σε σοβαρά θέματα, οικονομικά αλλά και πολιτικά. Θα αναφέρω τρία παραδείγματα:
1. Η επιτυχής ανάπτυξη των αεροσκαφών πολιτικής αεροπορίας Airbus/ EADS έδωσε στη Γερμανία, στην οποία δεν επιτρεπόταν να φτιάξει δικά της αεροσκάφη, λόγω του ναζιστικού παρελθόντος, όπου οι Γερμανοί αεροναυπηγοί διέπρεψαν με πληθώρα μαχητικών αεροσκαφών και έφτασαν στο ζενίθ με τους πυραύλους V1 του κατασκευαστή Lusser, πρόδρομο των cruise missiles και τους ακόμα πολύ πιο αποτελεσματικούς V2 του Wernher von Braun το 1944. Ο Γερμανός μηχανικός… μετακόμισε στις ΗΠΑ μαζί με άλλους 100 περίπου συναδέλφους του, όπου έστησαν, Αμερικανοί υπήκοοι πλέον, στο Huntsville, τη βάση για τους πυραύλους Saturn, που πέτυχαν να κερδίσουν τη μάχη του φεγγαριού πριν από τους Ρώσους ανταγωνιστές.
Στη σκιά των Γάλλων βρήκε τη δεκαετία του εξήντα και εβδομήντα ο ιδιοφυής Γερμανός πολιτικός Franz Josef Strauss, λάτρης της διαπλοκής και της αεροπορίας, τη φόρμουλα της επιτυχίας ενάντια στα αμερικανικά και αγγλικά κατασκευαστικά συμφέροντα. Την αρχηγία της επιχείρησης EADS έδωσαν στους Γάλλους, στην Τουλούζη έγινε το κέντρο της εταιρείας αεροναυπηγικής και Διαστήματος, μιας εταιρείας πολυεθνικής, που κατέγραψε σήμερα περαιτέρω σημαντική βελτίωση της μετοχής της, βασισμένη στα κατά 16% αυξημένα κέρδη.
Για να ηρεμήσουν τότε στην αρχή τα πνεύματα των Αμερικανών, τους έδωσαν οι Γερμανοί μια τεράστια παραγγελία για μαχητικά αεροσκάφη, τα περίφημα Starfighter, F104, τα οποία είχε αναπτύξει η αμερικανική εταιρεία Lockheed.
2. Με μπροστάρηδες τους Γάλλους πέρασε η ιδέα του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, του ευρώ, το οποίο συμφώνησε ο Γερμανός Καγκελάριος Helmut Kohl με τον Γάλλο πρόεδρο, χωρίς να ρωτήσει μάλιστα με δημοψήφισμα τους Γερμανούς πολίτες, που αγαπούσαν το μάρκο και σίγουρα θα καταψήφιζαν το σχέδιο. Ο διορατικός Γερμανός είχε κατά νου την εξάπλωση του ηγεμονικού και επεκτατικού μοντέλου της Γερμανίας, το οποίο βέβαια θα σκόνταφτε βάναυσα με το μάρκο, με τις αγορές να το ανατιμούν διαρκώς, πολύ πιο βίαια, από ό,τι γίνεται σήμερα με το ελβετικό φράγκο. Έτσι έπαιξε και τον χρήσιμο ρόλο της και η Ελλάδα, ως αντίβαρο κατά κάποιο τρόπο απέναντι στις εχθρικές τάσεις που αντιμετώπιζε η Γερμανία. Ο σύγχρονος γερμανικός ιμπεριαλισμός είχε ντυθεί ευπρεπώς και επιμελώς. Τόσο καλά δε είχε στηθεί το σχέδιο της γερμανογαλλικής κοινοπραξίας, που πέρασε και η γερμανική ένωση μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, χωρίς καν να εναντιωθεί κανείς στο… αγαθό σύμφωνο 4 συν 2 (βλέπε άρθρο μου στο protagon σχετικά με το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο της Ελλάδος). Ούτε η επίσημη Ελλάδα! Και αυτό εκλήφθηκε πονηρά ως παραίτηση από όποιες πολεμικές αποζημιώσεις, ακόμα και από το κατοχικό δάνειο που δώσαμε αναγκαστικά!
3. Και φτάνουμε αισίως σε νέα επιχείρηση, εξοπλιστική από τις λίγες, ολιγοπώλιο, που ανακοινώθηκε αυτήν την εβδομάδα: Η γερμανική KMW, Krauss-Mafei Wegmann, κατασκευαστής των περίφημων και πανάκριβων τανκ Leopard, τα οποία πήραμε και εμείς, βέβαια με τις σχετικές μίζες, συγχωνεύτηκε με τη γαλλική Nexter που κατασκευάζει τα γαλλικά τεθωρακισμένα Leclerc.
Για άλλη μια φορά μισοκρύβονται οι Γερμανοί πίσω από τους Γάλλους, διότι μόνοι τους προσκρούουν και μέσα στο ίδιο το γερμανικό κοινοβούλιο σε σθεναρή αντίδραση των Αριστερών και Πράσινων απέναντι στην εξαγωγή των μαχητικών θηρίων ανά την υφήλιο. Σε μία κοινοπραξία με τους Γάλλους, οι όποιες αντιδράσεις θα είναι πολύ πιο εύκολο να απομονωθούν. Αρχιτέκτονας από τη γερμανική κυβέρνηση αυτής της… έξυπνης λύσης είναι ο αντικαγκελάριος Sigmar Gabriel, SPD, συνάμα υπουργός ανάπτυξης και βιομηχανίας. Ας σημειωθεί δε ότι πριν λίγους μήνες επετράπη σε γερμανικά πανεπιστημιακά και πολυτεχνικά ιδρύματα να ασχολούνται πλέον επίσημα με έρευνα σχετική με εξοπλισμούς, πράγμα που γινόταν μόνο κεκαλυμμένα μέχρι τώρα.
Να, λοιπόν, πώς κτίζεται έξυπνα και πονηρά μια ηγεμονική θέση ανά την υφήλιο και πώς διατηρείται και αναπτύσσεται, με δεδομένο το άκρως βεβαρημένο ιστορικό της Γερμανίας. Με τους Γάλλους ως μπροστάρηδες.