Για τους Έλληνες που έρχονται στη Βρετανία

Δεν χρειάζεστε κανέναν οδηγό επιβίωσης. Χρειάζεστε θέληση, υπομονή και λίγο σαρκασμό στα δύσκολα. Και καθόλου μίσος και αφορισμό. Είτε για την πατρίδα, είτε για αυτήν την «νέα».

Ξένια Μπολομύτη

Διαβάζω κατά καιρούς άρθρα τιτλοφορούμενα ως «Οδηγός επιβίωσης στο Λονδίνο», «Οδηγός επιβίωσης Ελλήνων μεταναστατών στη Μ. Βρετανία» και δεν ξέρω αν θα πρέπει να γελάσω ή να θυμώσω. Οι Οδηγοί Επιβίωσης έχουν χρησιμότητα σε συνθήκες έκτατης ανάγκης, φωτιάς, σεισμού, πολέμου, δυστυχήματος, κ.ο.κ. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτή η τρομολαγνεία, πάνω από την ομπρέλα της μετανάστευσης, θα πρέπει στοιχειώνει τις ελπίδες, αγωνίες, όνειρα τόσων ανθρώπων, προκειμένου να προετοιμαστούν μόνο για τα χειρότερα. Και πού; Στη Μ. Βρετανία! Λες και θα βγει ο Κάμερον αγκαζέ με την Βασίλισσα και background τον Τζακ τον Αντεροβγάλτη αγκαλιά με το τέρας του Λοχ Νες.

Αφορμή για το άρθρο αυτό είναι τα πυκνά μηνύματα, ηλεκτρονικά και μη, που λαμβάνω από τον Ιούνιο κυρίως μέχρι τούδε, σχετικά με την Αγγλία, το Λονδίνο, εύρεση οικίας, εργασίας, σύστημα υγείας και σύστημα γενικώς, από φίλους, γνωστούς, αγνώστους, που επιθυμούν να έρθουν εδώ. Πολλαπλά επίσης τα ερωτήματα Ελλήνων, σε σχετικά φεϊσμπουκικά groups. Η 8χρονη εμπειρία μου στο Λονδίνο, μου επιτρέπει να απαντώ κάθε φορά πολύ συγκεκριμένα και βεβαίως προσεχτικά, γιατί ο καθένας είναι διαφορετικός και μπορεί να έρχεται κυρίως για εύρεση εργασίας, αλλά το ψυχολογικό φορτίο του είναι κτήμα δικό του και χρειάζεται, όσο γίνεται η ενημέρωση να είναι αντικειμενική. Δεν ξέρω, βέβαια, πόσο αντικειμενική μπορεί να είμαι, γι' αυτό και θα σας παρακαλούσα, με σχόλια, να βοηθήσετε προς αυτήν την κατεύθυνση μέσω των δικών σας εμπειριών, δίνοντας πληροφορίες και για άλλες πόλεις της Μ. Βρετανίας.

Όχι, δεν θα μιλήσω για τον καιρό. Και καλό είναι να αφήσουμε αυτό το θέμα επιτέλους απ' έξω. Δεν είναι κριτήριο μετανάστευσης και λυπάμαι, αλλά όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο, μάλλον δεν έχουν ταξιδέψει, διαβάσει, δει τον κόσμο, πέρα από την ηλιακή τους σφαίρα και τα γαλάζια νερά. Και η αλήθεια είναι, ότι στο σύνολό του, το κύμα των Ελλήνων μεταναστών αυτόν τον χρόνο κυρίως, ποσώς ενδιαφέρεται για το αν θα βρέξει ή αν χιονίσει!

Σχετικά με την εύρεση σπιτιού αρχικά, για να έχουμε κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας πρώτα. Όσοι έχετε φίλους, που μπορούν να σας φιλοξενήσουν, θα σας ενημερώσουν ανάλογα, αλλά μπείτε στον κόπο και περπατήστε σε γειτονιές, περιοχές, εξερευνήστε την πόλη. Μιλήστε με ανθρώπους, μπείτε σε μαγαζιά, σούπερ-μάρκετ, αναζητήστε χώρους αναψυχής, ενημέρωσης πολιτών. Με λίγα λόγια, κάντε μία μικρή εισαγωγή στην κουλτούρα. Είναι αρκετοί αυτοί που έρχονται ψάχνοντας σπίτια σε περιοχές που μένουν και άλλοι Έλληνες, ελληνικά μαγαζιά, ελληνικά προϊόντα και Έλληνες συγκατοίκους. Αναμενόμενο είναι να ιχνηλατείς το οικείο. Αλλά πιστέψτε με, όσο νωρίτερα αναμιχθείτε με την ταυτότητα της χώρας, τόσο πιο εύκολο θα είναι την αποκωδικοποιήσετε. 

Agencies or private landlord? Συμβόλαιο ή υπερ-ενοικίαση (subletting), η οποία και δεν συνοδεύεται κατά 99% από συμβόλαιο; Τα μεσιτικά γραφεία στο Λονδίνο είναι χρηματιστήρια από μόνα τους. Αυτό να το ξέρετε. Το Λονδίνο όμως, με τις τιμές να έχουν φτάσει πλέον σε εξωφρενικά όρια και την κρατική μηχανή να μην μπορεί να ελέχγει τα «κοράκια», αντιμετωπίζει ήδη πρόβλημα στέγασης, με τα κρεβάτια να νοικιάζονται και σε διαδρόμους. Το σημαντικότερο, ό,τι και αν επιλέξετε, μιας και αυτό εξαρτάται από τα χρήματα που διαθέτετε, το lifestyle κ.λπ., είναι να υπογράψετε συμβόλαιο και να μην δώσετε ποτέ χρήματα χωρίς πιστοποίηση χρήσης αυτών. Επίσης, η εγγύηση που θα δώσετε, θα πρέπει σύμφωνα με τον νόμο να είναι προστατευμένη, διαβάστε σχετικά. Να είστε προετοιμασμένοι, όχι σε περίπτωση subletting, να δώσετε εγγύηση 2-3 μηνών, αν δεν έχετε εισόδημα εδώ.

Agencies:
• Διαβατήριο/ Ταυτότητα
• Βεβαίωση εργασίας
• Βεβαίωση εισοδήματος
• Ενοίκιο 4-6 εβδομάδων (συνήθως θα βλέπετε τα ενοίκια per week, για να βρείτε το μηνιαίο, αν δεν είναι στο διαδίκτυο, πολλαπλασιάστε το ποσό της εβδομάδας x 52 και διαιρέστε το : 12)
• Εγγύηση 1 μηνός – 6 εβδομάδων
• Θα σας ζητήσουν επιπλέον χρήματα για Credit Check, το οποίο το αναλαμβάνουν αυτοί και μέσω του οποίου βλέπουν αν έχετε οικονομικές εκκρεμότητες με τράπεζες, αν υπάρχει ποινή στο όνομά σας, αν είστε με λίγα λόγια καλοπληρωτής ή καταζητούμενος.
Και για να ξέρετε, το credit score σας ανεβαίνει, όταν οι πληρωμές σας είναι πάντα εντός των ορισμένων χρονικών ορίων. Επίσης, αν επιθυμήσετε στο μέλλον, να αγοράσετε σπίτι, η τράπεζα θα μετρήσει πολύ το credit score σας. Να έχετε λογαριασμούς στο όνομά σας (ηλεκτρικό, νερό, αέριο κ.λπ.), αυτό επηρεάζει το ποσοστό του score σας.
Το μέσο ποσό που ζητάνε για Credit Check είναι £120 περίπου το άτομο. Και πάλι, δυστυχώς, τα κοράκια χτυπούν τιμές μέχρι και £250 το κεφάλι.
Check in and Check out fee. Δεν το ζητάνε όλοι ή το συμπεριλαμβάνουν στα admin fees (στα οποία συμπεριλαμβάνεται πολλές φορές και το Credit Check). Είναι το ποσό εισόδου και εξόδου από το σπίτι. Συνήθως στο check in και με την εγγύηση που δίνετε, σας στέλνουν ένα αρχείο με το τι υπάρχει στο σπίτι, αν χρειάζεται κάτι επισκευή ή αντικατάσταση. Υποχρεούνται, σύμφωνα με το Deposit Protection, να έχουν και φωτογραφίες.

Private Landlords:
Δεν υπάρχουν bullet points. Υπάρχουν περίεργοι και πολύ απαιτητικοί ιδιοκτήτες, αλλά και ευγενικοί, λογικοί και συνεργάσιμοι. Και πάλι, να έχετε συμβόλαιο στα χέρια σας, πιστοποιητικό εγγύησης και να ξεκαθαρίσετε τις υποχρεώσεις του και τις δικές σας, σχετικά με την διατήρηση/συντήρηση σπιτιού. Έχουν βρεθεί πολλοί σπασμένοι σωλήνες και τρεχούμενα νερά και τον ιδιοκτήτη να ζητάει και τα ρέστα.

Websites εύρεσης σπιτιού/δωματίου:
gumtree
rightmove
spareroom
easyroomate
moveflat
roombuddies
zoopla
findaflat
openrent
flatshare
To airbnb δεν το προτείνω και μην μπερδεύεστε, είναι για διακοπές ή το πολύ για μια βδομάδα διαμονή, πολύ ακριβά δωμάτια/σπίτια.

Εργασία:
• Το βασικότερο είναι να βγάλετε Νational Insurance Number. Διαβάστε σχετικά.
Εδώ θα βρείτε τα σχετικά τηλέφωνα. Η διαδικασία συνέντευξης, όταν πάτε στο ραντεβού που θα σας κλείσουν, είναι εύκολη. Και μία πρώτη εμπειρία «συστήματος».
• Το HMRC, είναι η υπηρεσία φορολογικού συστήματος. Για όσους επιθυμούν να εργαστούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να καταχωρήσετε αναλυτικά τα στοιχεία σας εδώ. Οι εταιρείες αναλαμβάνουν να καταχωρήσουν τα στοιχεία των υπαλλήλλων τους και η διαδικασία είναι αυτόματη.
• Για διάφορα επιδόματα, όπως ανεργίας, διαβάστε αναλυτικά εδώ. Η κρατική μηχανή έχει πλέον περιορίσει τις προϋποθέσεις. Jobcentres υπάρχουν αρκετά σε κάθε Δήμο, μπορείτε να ενημερωθείτε και να βρείτε τα τηλέφωνα εδώ.
• Ξεχάστε τα βιογραφικά σελίδων και την πολύχρονη ίσως εμπειρία στην Ελλάδα. Να είστε συγκεκριμένοι και να μην φοβάστε ερωτήσεις τύπου ''what are your weaknesses?'', σε μια συνέντευξη. Οι Βρετανοί, καθότι ανταγωνιστικοί (λόγω του συστήματός τους), δεν επιλέγουν απαραίτητα ένα «τέλειο μοντέλο». Να θυμάστε, ότι η πολύ ανάλυση δεν είναι σημάδι και γνώσης αντικειμένου. Τα παρακάτω websites είναι ενδεικτικά, ανάλογα με τον τομέα/ειδικότητα, μπορείτε να βρείτε πολλά περισσότερα.

Websites:
reed
monster
jobsite
totaljobs

Banking
Για να ανοίξετε λογαριασμό στις περισσότερες τράπεζες χρειάζεται κάποιου είδους πιστοποιητικό κατοικίας, το οποίο μπορεί να είναι και ένας λογαριασμός στο όνομά σας. Κάθε χρόνο οι τραπεζικοί όμιλοι αλλάζουν πολιτική, γι΄ αυτό ό,τι και αν ακούσετε από φίλους σας, ρίξτε μια ματιά στα ανάλογα websites για ενημέρωση. Πολλοί καταφέρνουν πιο γρήγορα να ανοίξουν λογαριασμό στη Lloyds. Οι πιο γνωστές τράπεζες είναι HSBC, Barclays, Natwest, Lloyds, RBS. Πολλοί με ρωτάτε ποια τράπεζα ανοίγει ''foreign currency account''. Η Barclays μόνο πια, αφού ανοίξετε όμως τρεχούμενο λογαριασμό πρώτα στη συγκεκριμένη τράπεζα. Καταλαβαίνω την ανάγκη σας, να προστατέψετε τα όσα χρήματα έχετε, αλλά δεν θα χρειαστείτε ευρώ εδώ έτσι και αλλιώς. Ας μείνει και τίποτα πίσω, αν υπάρχει.

Websites
Kάποια χρήσιμα websites.
tfl, το διαδικτυακό «κάστρο» της συγκοινωνίας
gov,  το άλλο «κάστρο», το κυβερνητικό
NHS, εθνικό σύστημα υγείας, εδώ βάζετε τον ταχ. κώδικα και θα βρείτε τα GP Service της περιοχής σας. Μεγάλη κουβέντα το Βρετανικό ΕΣΥ, δεν είναι η ώρα τώρα.
embassy, πρεσβεία και άλλα
tiimeout, φαγητό, τέχνη και άλλα. Αυτά όμως που θα ανακαλύψετε εσείς, θα έχουν καλύτερη «γεύση»
streetbank, οι περισσότεροι το ανακαλύψαμε πιο αργά, αν σας αρέσει η ανταλλαγή και τα freebies. Η νοοτροπία «πετάω ότι δεν χρειάζομαι», δεν βασιλεύει εδώ.
HellenicCentre, εκθέσεις, ομιλίες, events

Στο facebook υπάρχουν διάφορες ομάδες Ελλήνων στην Αγγλία. Θα τις βρείτε με την ανάλογη αναζήτηση. Επίσης θα βρείτε οδηγούς και στο διαδίκτυο, αλλά πολλές φορές, όσο πιο συγκεκριμένες οι πληροφορίες, τόσο λιγότερη και η χαοτική σκέψη. Αγγλία δεν είναι μόνο το Λονδίνο. Το αντίθετο θα έλεγα. Υπάρχουν υπέροχες πόλεις πέραν του Λονδίνου, μη βιαστείτε να κλείσετε εισιτήριο χωρίς επιστροφή για την πρωτεύουσα. Και μη βιαστείτε να τα μάθετε όλα σε μία εβδομάδα, έναν μήνα, έναν χρόνο. Δώστε αρκετό χρόνο σε μία χώρα όπως η Μ. Βρετανία, δώστε χρόνο στον εαυτό σας και σε μία κουλτούρα μακρινή από τη δική μας, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα.

Και κάτι τελευταίο, γιατί θα το συναντήσετε μπροστά σας σίγουρα: αφήστε τις συγκρίσεις κατά μέρος. Σίγουρα στην αρχή, η προσαρμογή σας θα σκαλώσει ίσως, λόγω καταβολών, αλλά βρείτε τρόπους να κρατήσετε την ταυτότητά σας, εγκαινιάζοντας μία νέα αρχή. Δεν χρειάζεστε κανέναν οδηγό επιβίωσης. Χρειάζεστε θέληση, υπομονή και λίγο σαρκασμό στα δύσκολα. Και καθόλου μίσος και αφορισμό. Είτε για την πατρίδα, είτε για αυτήν την «νέα».

Παρακαλώ, στα σχόλια, εάν υπάρχουν, να δοθούν πληροφορίες χρήσιμες και να μην γίνει γήπεδο ποδοσφαίρου Ελλάδα-Αγγλία. Ευχαριστώ. Καλό ταξίδι και καλή αρχή σε όσους ετοιμάζουν βαλίτσες. Μην τις γεμίσετε τυριά και ελαιόλαδα, θα βρείτε πολλά εδώ.