O συνιδρυτής του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ είχε κάνει την ανάρτηση στις 21 Μαρτίου του 2006 | REUTERS/Anushree Fadnavis//File Photo
Επικαιρότητα

Για 2,9 εκατ. δολάρια πωλήθηκε το πρώτο tweet στον κόσμο

Το tweet του Τζακ Ντόρσεϊ πουλήθηκε ως NTF με τον νέο αγοραστή να δηλώνει ότι «μετά από χρόνια οι άνθρωποι θα καταλάβουν την αξία αυτού του tweet, όπως με τον πίνακα της Μόνα Λίζα»
Protagon Team

Μερικές εβδομάδες πριν είχε γίνει γνωστό ότι ο, συνιδρυτής του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ είχε αποφάσισε να πουλήσει σε μια online δημοπρασία το πρώτο του tweet που φυσικά ήταν και το πρώτο γενικά για την πλατφόρμα (εδώ).

Ο λόγος για το μήνυμα «Just setting up my twttr» που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Μόλις εγκατέστησα το Twitter μου».

Ο Ντόρσεϊ είχε κάνει την εν λόγω ανάρτηση στις 21 Μαρτίου του 2006 και 15 χρόνια μετά αυτή πουλήθηκε έναντι 1.630 ether, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 2,9 εκατ. δολάρια με βάση την ισοτιμία του συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος τη στιγμή της πώλησης.

O αγοραστής της, ο επιχειρηματίας και CEO της τεχνολογικής εταιρείας Bridge Oracle με έδρα στη Μαλαισία, Σίνα Εστάβι συνέκρινε το ιστορικό αυτό tweet με την αγορά της Μόνα Λίζα: «Αυτό δεν είναι απλά ένα tweet!», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter. «Πιστεύω πως μετά από χρόνια οι άνθρωποι θα καταλάβουν την αξία αυτού του tweet, όπως με τον πίνακα της Μόνα Λίζα» πρόσθεσε.


To tweet του Ντόρσεϊ πουλήθηκε ως NTF (Non-Fungible Token) -δηλαδή ως ένα μοναδικό ψηφιακό πιστοποιητικό, που δηλώνει ποιος είναι ο κάτοχος κολάζ, βίντεο, φωτογραφίας ή άλλης μορφής οπτικοακουστικών μέσων- τα οποία κερδίζουν συνεχώς έδαφος με αποκορύφωμα την πρόσφατη πώληση ενός κολλάζ σε μορφή JPG έναντι 69,3 εκατ. δολαρίων (εδώ).

Ο Ντόρσεϊ είπε ότι θα μετατρέψει τα έσοδα από την πώληση του tweet του σε bitcoin προκειμένου να τα δωρίσει στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Give Directly για να διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς στην Αφρική.