Ο γιος του πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων Φερντινάντ Μάρκος ορκίστηκε την Πέμπτη νέος πρόεδρος της χώρας, έπειτα από πολλές δεκαετίες στη διάρκεια των οποίων η οικογένειά του προσπαθούσε να επιστρέψει στην εξουσία από την οποία εκδιώχθηκε το 1986 έπειτα από λαϊκή εξέγερση.
Ο Φερντινάντ «Μπονγκ Μπονγκ» Μάρκος Τζούνιορ, 64 ετών, κέρδισε με σαρωτική νίκη στις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο στις Φιλιππίνες και διαδέχθηκε τον Ροντρίγο Ντουτέρτε, διαβόητο για τον πόλεμό του κατά των ναρκωτικών.
Ορκίστηκε στη διάρκεια δημόσιας τελετής στο Εθνικό Μουσείο της Μανίλας ενώπιον εκατοντάδων τοπικών και ξένων αξιωματούχων, ανάμεσά τους ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Ουάνγκ Τσισάν.
Υπό το βλέμμα της 92χρονης μητέρας του Ιμέλντα, ο Μάρκος Τζούνιορ εξήρε τον πατέρα του ο οποίος κυβέρνησε με σιδερένια πυγμή τις Φιλιππίνες επί δύο δεκαετίες.
«Κάποτε γνώριζα έναν άνδρα που είδε πόσα λίγα είχαν επιτευχθεί μετά την ανεξαρτησία (…) αλλά κατάφερνε μερικές φορές να κάνει πράγματα με την απαραίτητη στήριξη και μερικές χωρίς αυτή», σχολίασε αναφερόμενος στον πατέρα του και εξηγώντας ότι υπό τη διακυβέρνησή του κατασκευάστηκαν περισσότεροι δρόμοι και παράχθηκε περισσότερο ρύζι απ’ όσα είχαν καταφέρει όλοι οι προκάτοχοί του μαζί.
«Το ίδιο θα γίνει και με τον γιο του. Δεν θα ακούσετε δικαιολογίες από εμένα», υπογράμμισε ο Μάρκος Τζούνιορ. «Δεν θα κοιτάω πίσω στο παρελθόν με οργή ή νοσταλγία» δήλωσε δεσμευόμενος η χώρα να προχωρήσει πολύ υπό την προεδρία του, με πολιτικές που θα ωφελούν τους πάντες.
Παράλληλα ευχαρίστησε τους πολίτες που του έδωσαν «τη μεγαλύτερη εκλογική εντολή στην ιστορία της Δημοκρατίας των Φιλιππίνων». «Δεν θα απογοητευθείτε, οπότε μη φοβάστε», κατέληξε.
Περισσότεροι από 15.000 αστυνομικοί, στρατιώτες και συνοριοφύλακες είχαν αναπτυχθεί στη Μανίλα για την τελετή ορκωμοσίας του Μάρκος Τζούνιορ.
Ο πατέρας του κυβέρνησε τις Φιλιππίνες από το 1965 και για δύο δεκαετίες, τον περισσότερο καιρό υπό στρατιωτικό νόμο χάρη στον οποίο κατάφερε να διατηρηθεί στην εξουσία μέχρι το 1986.
Χιλιάδες αντιφρονούντες φυλακίστηκαν, δολοφονήθηκαν ή εξαφανίστηκαν στη διάρκεια της δικτατορίας του και το όνομα Μάρκος έγινε συνώνυμο με τη ρουσφετολογία, την υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα δημόσια ταμεία και την σπατάλη. Η οικογένεια Μάρκος έχει απορρίψει τις κατηγορίες για υπεξαίρεση χρημάτων.
Σε πολλές περιοχές της χώρας, εκατοντάδες ακτιβιστές διαδήλωσαν κατά της ορκωμοσίας του Φερνινάντ Μάρκος Τζούνιορ.
Ο πρώην γερουσιαστής πραγματοποίησε προεκλογική εκστρατεία με το σύνθημα «μαζί θα υψωθούμε ξανά», εκμεταλλευόμενος τη νοσταλγία που νιώθουν κάποιοι για την εποχή που κυβερνούσε ο πατέρας του, την οποία η οικογένειά του και οι υποστηρικτές του παρουσιάζουν σαν τη χρυσή εποχή των Φιλιππίνων.
Οι ψηφοφόροι πλέον βασίζονται στον Μάρκος Τζούνιορ να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να μειώσει τις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων σε μια χώρα 110 εκ. κατοίκων σχεδόν το ένα τέταρτο των οποίων ζουν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα.
Ο Μάρκος Τζούνιορ έχει αναγάγει τη μάχη του κατά του πληθωρισμού και υπέρ της ανάπτυξης σε προτεραιότητα, ενώ ανέλαβε ο ίδιος το υπουργείο Γεωργίας για να ηγηθεί των μεταρρυθμίσεων στον τομέα που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα.
Ωστόσο δεν έχει εξηγήσει λεπτομερώς πώς σκοπεύει να πετύχει τους στόχους του, ενώ δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις για τον τρόπο που πρόκειται να κυβερνήσει, καθώς στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας απέφευγε τις συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης.
«Κατανοώ πλήρως το βάρος της ευθύνης που εναποθέσατε στους ώμους μου. Δεν την αναλαμβάνω ελαφρά τη καρδία, είμαι έτοιμος», τόνισε στην ομιλία του.