Protagon A περίοδος

Ερυθρόμαυρη ακροδεξιά

Μπροστα στην αλβανική ακροδεξιά, η δική μας είναι «του νηπιαγωγείου». Αυτούς εδώ  τους καταλαβαίνεις αμέσως, μόλις πάρουν και γράψουν ένα απλό κείμενο.  Κεφαλαία όλα και με μπόλικα ορθογραφικά λάθη. Εκείνοι εκεί έχουν άλλα στάνταρτ. Και εξουσία...

testSO

Είναι γεγονός πως μετά την πτώση της δικτατορίας του προλεταριάτου, η γειτονική Αλβανία βρίθει ακραίων πολιτικών σχηματισμών. Αναμενόμενο για τους γνωρίζοντες τα Βαλκάνια. Όπως ανορθόδοξα αναπτύσσεται  οικονομικά, άλλο τόσο ανώμαλα αναπτύσσεται και ιδεο-πολιτικά. Ο μεγαλύτερος, όμως, κίνδυνος που έχει ανακύψει τα τελευταία χρόνια, είναι ο ακροδεξιός. Μπροστα στην αλβανική ακροδεξιά, η δική μας είναι «του νηπιαγωγείου». Αυτούς εδώ  τους καταλαβαίνεις αμέσως, μόλις πάρουν και γράψουν ένα απλό κείμενο.  Κεφαλαία όλα και με μπόλικα ορθογραφικά λάθη. Εκείνοι εκεί έχουν άλλα στάνταρτ. Και εξουσία. Κανονική εξουσία, όχι θέση στο δημοτικό συμβούλιο και χαζομάρες. Ο αρχηγός τους είναι το νούμερο δυο του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας. Αν κάποιοι κάνατε αμέσως τους συνειρμούς σας και καταλήξατε στο συμπέρασμα πως μπορεί να είναι εκείνος που έκανε τα πάντα για να ακυρωθεί η συμφωνία Αλβανίας-Ελλάδας για τη υφαλοκρηπίδα, έχετε πέσει διάνα. Είναι ακριβώς αυτός. Με την θεσμική του ιδιότητα, συνεπικουρούμενος, βεβαίως από το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι της σοσιαλιστικής (!!!) αντιπολίτευσης, κατάφερε, μαζί με τα άλλα μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου, να ακυρώσει την υπογραφείσα συμφωνία ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δυο χωρών και η υπόθεση να έχει βαλτώσει.

Ο αρχηγός της Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας – η αλβανική Χρυσή Αυγή-  ενώ κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας, ταξιδεύει ανά τη χώρα και κάνει προεκλογικό αγώνα. Πότε για την ακύρωση της απογραφής του πληθυσμού διότι «είναι υποκινούμενη από συμφέροντα ελληνικά και σερβικά, που θέλουν μέσω αυτού να αποδείξουν πως οι μειονότητές τους στην Αλβανία είναι πολυπληθέστερες από αυτά που πραγματικά είναι και κατ’αυτό τον τρόπο «κινδυνεύει η πατρίδα μας», πότε για την ακύρωση ανέγερσης ελληνικών νεκροταφείων για τους πεσόντες του ’41 «διότι δεν έχει λυθεί το Τσάμικο». Πάνω-κάτω αυτά που λέει και εδώ η ακροδεξιά για παρόμοια ζητήματα αλλά όπως είπαμε, άλλο να  το λέει  στην κυρία «Μαρίκα» τους Αγ. Παντελεήμονα ο γραφικός και (πλέον) δημοτικός σύμβουλος, Μιχαλολιάκος και άλλο να το λέει στην αλβανίδα «Μαρίκα» εκ των ανώτατων δικαστών  της χώρας. Δεν νομίζεις;

Το ότι η συγκεκριμένη οργάνωση δεν έχει διαπράξει ως τώρα εγκλήματα κατά ζωής η άλλες πράξης βίας όπως άλλες ακραίες τέτοιες οργανώσεις όπου υπάρχουν, πράγμα που απευχόμαστε να συμβεί, βεβαίως οφείλεται μάλλον σε δυο παράγοντες. Καταρχήν στον αρχηγό της, λόγο της θέσης που ακόμα κατέχει και της μόρφωσής του αλλά και στο πολύ μικρό χρονικό διάστημα ζωής της. Όπως κάνει εδώ να διευκρινίσουμε πως πιο πολύ προς έναν ακραίο εθνικισμό ρέπει για την ώρα, παρά  προς την ακροδεξιά. Για να μην "αδικήσουμε" και τους απανταχού ακροδεξιούς.

Ο Μπερίσα «ξύπνησε» τελικά και ζητάει την καθαίρεσή του. Αντί να το ζητάει, όμως, από το καθύλην αρμόδιο όργανο, το Συνταγματικό Δικαστήριο , το ζητάει από το Κοινοβούλιο. Δηλαδή από τον εαυτό του. Το οποίο Κοινοβούλιο, πέρα από το γεγονός πως είναι ελεγχόμενο απόλυτα από τον ίδιο, δεν έχει και την αρμοδιότητα να κάνει κάτι τέτοιο. Αλλά ο Μπερίσα τη δουλειά του την κάνει. Και απέναντι στους ευρωπαίους – που όσο να’ναι δεν τρώνε και κουτόχορτο – είναι «εντάξει», αλλά και εσωτερικά «τα σκυλιά δεμένα». Μένει να δούμε αν θα καθαιρεθεί ο αρχηγός των Αλβανών ακροδεξιών και ποια θα είναι η τύχη του σχηματισμού του στις εκλογές. Βρισκόμαστε πάντως μπροστά σε ένα τυπικό ακροδεξιό Βαλκανικό φαινόμενο.