Αυτόματες καγκελόπορτες, κωδικοί εισόδου, κάγκελα παντού… Αυτή την εικόνα της Μασσαλίας δίνουν δημοσιεύματα του γαλλικού τύπου (Monde, Nouvel Observateur) στη συνέχεια μιας μελέτης, όπου διαπιστώθηκε ότι 1550 κατοικίες στη Μασσαλία, είναι νοικοκυριά περιφρουρημένα – στο 9ο διαμέρισμα το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στο 80%!
«Πρόκειται για μια μαζική τάση που αγγίζει κάθε είδους κατοικία (καινούργια ή παλιά, μονοκατοικία ή πολυκατοικία) και που απαντά σε ένα αίσθημα ανασφάλειας, πραγματικής ή υποθετικής, διαμορφώνοντας μια σχετική ψυχολογία» σημειώνεται.
Στα δημοσιεύματα επισημαίνεται ότι: πρώτον, την τάση αυτή τροφοδότησε η έλλειψη χώρων στάθμευσης και άρα, η ανάγκη περιφρούρησης των ιδιωτικών χώρων στάθμευσης, ακόμη και των ποδηλάτων. Και δεύτερον, ότι η «νέα μόδα» εκδηλώθηκε το 2000 -το 75% των περίφρακτων κατοικιών κατασκευάστηκαν αυτή τη 15ετία- όταν ανέλαβε δήμαρχος ο (δεξιός) Ζαν-Κλοντ Γκοντέν, επί της θητείας του οποίου «περιορίστηκε σταδιακά το πεδίο παρέμβασης του δήμου στους δημόσιους χώρους».
Σήμερα μεγάλες περιοχές κατοικιών είναι περιφρουρημένες, με πύλες και ιδιωτικούς δρόμους -200 χλμ δρόμων είναι «ιδιωτικοί»- και όπως επισημαίνεται «ο δήμος δείχνει απροθυμία στη μετατροπή των ιδιωτικών δρόμων σε δημόσιους, καθώς θα πρέπει να αναλάβει και το κόστος συντήρησης/διαφύλαξής τους».
Τα σύμβολα της «ασφάλειας» (οι αυτόματοι συναγερμοί, οι τοίχοι και οι φράκτες) αποτελούν στις μέρες μας «συστατικό στοιχείο» της αστικής όψης της πόλης, ενώ οι κατασκευαστές προκαταλαμβάνουν τις απαιτήσεις της πελατείας δημιουργώντας κατοικίες-φρούρια. Κι επειδή το ίδιο κάνουν κι οι ανταγωνιστές τους, τελικά όσοι θέλουν να αγοράσουν σπίτι δεν έχουν επιλογή, πρέπει να κατευθυνθούν σε ένα περίφρακτο οίκημα.
(Τα δημοσιεύματα επισημαίνουν ότι αυτή η γενικευμένη τάση, δείχνει πως όλες αυτές οι κατοικίες ασφαλείας δεν αποτελούν ένα «γκέτο πλουσίων», αλλά απλώνονται εξίσου στα εργατικά, μεσαία και υψηλά εισοδήματα – σε όσους μπορούν να αγοράσουν ακίνητο δηλαδή. Πάντως το να ζεις σ' ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, από το οποίο φεύγεις εσύ το πρωί για να πας στη δουλειά σου, τα παιδιά σου για να πάνε στο σχολειό τους, που δεν σε κρατά ούτε στην αναψυχή σου -αφού είναι αμειγώς χώρος κατοικίας- και που δεν ξέρεις αν είσαι συ φυλακισμένος ή προφυλάσσεσαι απ' τους κλέφτες, τι να σας πω, ελκυστικό δεν θα το 'λεγα.)