Η σημερινή πορεία στο Παρίσι ήταν μεγαλειώδης. Και ήταν όλοι εκεί. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που καθημερινά μας απασχολούν για χρήμα και πολιτική, αυτή τη φορά έκαναν μόνο πολιτική! Αποφάσισαν να δείξουν όλοι μαζί πως η Ευρώπη έχει τον τρόπο της να βρεθεί ενωμένη μπροστά στον κοινό κίνδυνο.
Και τι θα συμβεί στο μέλλον, αν ο κοινός κίνδυνος μεγαλώσει; Αν, για παράδειγμα, οι επιθέσεις πολλαπλασιαστούν, αν ο έλεγχος χαθεί σε πολλές κοινωνίες, αν ο ισλαμικός εξτρεμισμός πάρει τρομακτικές διαστάσεις. Το πιθανότερο είναι ότι θα δούμε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όχι μόνο παλλαϊκές συγκεντρώσεις αλλά και κοινές πολυεθνικές στρατιωτικές παρελάσεις! Το πιθανότερο είναι να έρθουμε πιο κοντά, κοινωνικά και πολιτισμικά αλληλέγγυοι, όλοι οι Ευρωπαίοι.
Αργά ή γρήγορα, όλοι θα καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η υπόθεση της Ευρώπης. Θα έρθει γρήγορα, η στιγμή που πια ο Γερμανός δεν θα σνομπάρει τον «ανατολίτη» Έλληνα, που ο Ισπανός δεν θα μισεί τη Μέρκελ και ο Ολλανδός δεν θα θεωρεί τον Ιταλό μεσογειακό ξένο. Θα πρέπει, όμως, αυτό να συμβεί από διαφαινόμενη ανάγκη, όπως ως τώρα επιτακτικά διέταξε η ανάγκη της ιστορίας για το έθνος-κράτος;
Η Ευρώπη έχει κι άλλο τρόπο να προετοιμαστεί. Έχει τα σχολεία της και τους μηχανισμούς να ενώσει τους Ευρωπαίους. Αρκεί αυτό κάποτε να ξεκινήσει. Άργησε πολύ αλλά τώρα η απειλή μπορεί να βιάσει τα πράγματα. Έχουμε κοινή ιστορία, κοινές αξίες φιλελευθερισμού και κοινό συμφέρον να συνυπάρξουμε κάτω από την ίδια ιδέα. Όλων μας οι ρίζες βρίσκονται στη Γαλλική Επανάσταση, στον Διαφωτισμό και στο όραμα της Δημοκρατίας. Μ' αυτά ζούμε, μ' αυτά φτιάχνουμε τις οικονομίες μας και μ' αυτά συνεχίζουμε να φανταζόμαστε το μέλλον μας. Μ' αυτά, στο κάτω-κάτω, κάναμε όλοι και τις εθνικές μας επαναστάσεις.
Το Παρίσι είναι η κοιτίδα του πολιτισμού για όλους μας. Αυτή είναι η αλήθεια που κρύβεται στα Συντάγματα όλων των εθνών μας. Αν η Αθήνα ήταν η παρακαταθήκη για τον δυτικό πολιτισμό, το Παρίσι είναι η νέα κιβωτός των αξιών μας.
Ας ξεκινήσει κάποτε η καλλιέργεια της ευρωπαϊκής συνείδησης στα σχολεία μας. Ας διδαχθούμε μια κοινή ιστορία, μια κοινή λογοτεχνία, μια κοινή συλλογική κουλτούρα. Είναι βέβαιο ότι αν οι ηγέτες που βρέθηκαν σήμερα μέσα στα δύο εκατομμύρια του Παρισιού πάρουν μια τέτοια απόφαση, γρήγορα θα ξεχαστούν μνημόνια, απειλές της ΕΚΤ, οικονομικές ανισότητες και εσωτερικές αντιπαλότητες μεταξύ των χωρών. Ίσως στο μέλλον να μην έχουμε την πολυτέλεια να απειλούμε ο ένας τον άλλον με χρεοκοπίες και «πιστωτικά γεγονότα»!
Ως τώρα, όλοι εμείς οι λίγοι που μιλάμε για φεντεραλισμό, φαινόμασταν «ρομαντικοί» και αιθεροβάμονες. Να όμως που ήρθε η ώρα να σκεφτούμε ότι είμαστε λιγότεροι από τετρακόσια εκατομμύρια δυτικοί κληρονόμοι ενός κόσμου με ξεχωριστή ταυτότητα. Καιρός δεν είναι να προετοιμαστούμε για την επιβίωση του;