Λίγα λεπτά μετά τις συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, τα κοινωνικά δίκτυα πήραν φωτιά. Από μικρές ειδήσεις και ενημερώσεις κατάστασης, έως χαιρεκακίες από τρολ και ατάκες μίσους από οπαδούς του ISIS, αλλά και μηνύματα που συγκινούν όπως: «Μαμά είμαι καλά» έβρισκε κάποιος τη νύχτα της Παρασκευής ακόμα και στα πιο μικρά κοινωνικά δίκτυα.
Ο περισσότερος κόσμος όμως μπήκε στα κοινωνικά δίκτυα για να αναζητήσει τα «δικά του νέα». Ηταν άνθρωποι που έψαχναν να μάθουν αν οι κόρες και οι γιοι τους, οι συγγενείς τους, οι φίλοι τους είναι ζωντανοί, καλά, μακριά από τα χειρότερα που συνέβησαν στην Πόλη του Φωτός.
Το Facebook ενεργοποίησε και παραμετροποίησε την υπηρεσία του Safety Check, με σκοπό να βοηθήσει τους χρήστες του να μάθουν αν οι φίλοι και οι αγαπημένοι τους είναι ασφαλείς στο Παρίσι. Το εργαλείο αυτό του Facebook (το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ) επιτρέπει στον χρήστη να ενημερώνει φίλους και αγαπημένους για το αν είναι ασφαλής ή όχι στην περιοχή μιας κρίσης. Το ίδιο το Facebook εξάλλου όταν καταλάβει ότι λειτουργείτε μια συσκευή μέσα στην περιοχή της κρίσης, σας ρωτάει αν είστε ασφαλείς. Η τοποθεσία του χρήστη βρίσκεται με διάφορους τρόπους. Εξαρτάται από το σε ποια πόλη έχει ορίσει ότι βρίσκεται ο χρήστης στο προφίλ του, από την τελευταία γνωστοποιημένη τοποθεσία του και τέλος από το ποια πόλη χρησιμοποιεί για να μπαίνει στο Διαδίκτυο. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη σε όλες τις πλατφόρμες (Android, Windows, Mac, κ.α.). Αν πάλι δεν βρίσκεστε στην περιοχή μπορείτε να επιλέξετε τη ρύθμιση «Δεν βρίσκομαι στην περιοχή».
Oπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Facebook, σε περιπτώσεις καταστροφών ή κρίσεων, οι χρήστες στρέφονται στα κοινωνικά δίκτυα για να μάθουν πληροφορίες για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Eτσι προέκυψε η δημιουργία του συγκεκριμένου εργαλείου πριν από τέσσερα χρόνια: Ηταν Μάρτιος του 2011 και ένας καταστροφικός σεισμός κι ένα τρομακτικό τσουνάμι χτύπησαν την Ιαπωνία. Σε ανακοίνωσή του τότε το Facebook είχε δηλώσει ότι οι μηχανικοί της εταιρείας, στην Ιαπωνία, δημιούργησαν μία υπηρεσία για τη βελτίωση της εμπειρίας επανασύνδεσης μετά από μια καταστροφή. Έτσι ξεκίνησε το Disaster Message Board για να διευκολυνθεί η επικοινωνία με άλλους. Στην συνέχεια μετονομάστηκε σε Safety Check, που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από όσους βρίσκονταν το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι.
Βρέθηκαν να μην έχουν πού να πάνε μέσα στη νύχτα, καθώς είχαν τεθεί σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα ασφαλείας στη γαλλική πρωτεύουσα, είχαν ακινητοποιηθεί πολλά μέσα μεταφοράς και είχαν αποκλειστεί ευρύτερες περιοχές – η αστυνομία, δε, είχε ζητήσει από τους ανθρώπους να εκκενώσουν τους δρόμους! Στο Twitter αμέσως ενεργοποιήθηκε η hashtag-ετικέτα #PorteOuverte (Ανοιχτή πόρτα), παροτρύνοντας τους Παριζιάνους να ανοίξουν την πόρτα τους σε όποιον είχε ανάγκη ένα καταφύγιο εκείνες τις δραματικές πρώτες ώρες της τραγωδίας. Οπως ανέφερε το Reuters περισσότερα από 400.000 tweets με το συγκεκριμένο hashtag εστάλησαν τις πρώτες δύο ώρες μετά τις επιθέσεις.