«Κυνική» χαρακτήρισε την Παρασκευή τη δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία βρίσκεται «σε κατάσταση πολέμου», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στη συνέντευξη Tύπου που παραχώρησε η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Ερωτηθείς από το ΑΠΕ ΜΠΕ αν η ΕΕ είναι έτοιμη και προετοιμασμένη για πόλεμο μετά τις δηλώσεις του Κρεμλίνου, ο κ. Μισέλ σημείωσε ότι η Μόσχα αναγνωρίζει ότι πρόκειται για «εισβολή πλήρους κλίμακας, με άλλα λόγια πόλεμος. Πρόκειται για πόλεμο επιθετικότητας που ξεκίνησε από την Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας». Προσέθεσε ότι αυτό δείχνει ότι η ΕΕ πράττει σωστά που εργάζεται για την ενίσχυση και την βελτίωση της αμυντική ετοιμότητα της ΕΕ.
«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν θέλω να σπείρουμε αγωνία στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Από την άλλη, πρέπει να είμαστε σαφείς και να πούμε στους πολίτες της ΕΕ, ότι εάν θέλουμε ειρήνη και θέλουμε ειρήνη, εάν θέλουμε ασφάλεια και σταθερότητα, είναι σημαντικό να βελτιώσουμε την αμυντική μας ικανότητα και να οικοδομήσουμε μια αληθινή ΕΕ σε σχέση με την άμυνα», διεμήνυσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, τόνισε ότι «η Ρωσία είναι σε πόλεμο με την Ουκρανία από το 2022 και η σημερινή δήλωση αποδεικνύει ότι το Κρεμλίνο πρόδωσε τον ρωσικό λαό τα τελευταία δύο χρόνια κρύβοντας τα γεγονότα και αρνούμενοι ότι είναι σε πόλεμο».
Στις δικές του δηλώσεις από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε κι εκείνος στην ανάγκη χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής άμυνας.
«Είναι η πρώτη φορά που στην ΕΕ ακουμπάμε το ζήτημα των εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής άμυνας. Μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία είναι σαφές ότι έχει δρομολογηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συζήτηση για την ανάγκη της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ εξ αιτίας και των σημαντικών γεωπολιτικών κρίσεων. Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης και η πρόταση της Ελλάδος για την έκδοση ευρωομολόγου για την ευρωπαϊκή Αμυνα και μάλιστα πολλές χώρες που κάποιος εύκολα θα τις κατέτασσε στο στρατόπεδο των αρνητικών, βλέπουμε να είναι κατ’ αρχήν θετικές. Δεν αποκλείεται να γίνει ό,τι συνέβη τελικώς και με τη συζήτηση περί Ταμείου Ανάκαμψης εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης (αναλυτικά οι δηλώσεις του εδώ).