(Να σας πώ την αλήθεια ξαφνιάστηκα ιδιαίτερα από τους χαμηλούς τόνους που κράτησαν τα ελληνικά ΜΜΕ στην είδηση της κράτησης του Σαρκοζί. Όταν πριν από τρία χρόνια είχε συλληφθεί ο Στρος Καν, τα ελληνικά ΜΜΕ από κοινού με τα ξένα, κανιβάλησαν κανονικά πάνω του, πριν καν γίνει γνωστός ο λόγος της σύλληψής του. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, οι πάντες χειρίστηκαν με το γάντι την είδηση και μη σπεύσετε να μου πείτε ότι κάνω λαϊκισμό. Δεν υποστηρίζω ότι έπρεπε να γίνει αλλιώς – επισημαίνω ότι υπήρξε μια θεαματική διαφορά μεταχείρισης. Επίσης σημειώνω, ότι τα σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στις πολιτικές σκοπιμότητες της είδησης και όχι στην ίδια την είδηση. Το κρίσιμο διακύβευμα δηλαδή του ελληνικού κυβερνοχώρου ήταν το ερώτημα «γιατί τώρα έπιασαν τον Σαρκοζί;» και όχι «τι συνέβη και έπιασαν τον Σαρκοζί;». Πάμε στο θέμα).
Ο Νικολά Σαρκοζί εμπλέκεται σε μια σειρά από σκάνδαλα – από την υπόθεση Μπετανκούρ ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας έχει απαλλαγεί, η υπόθεση όμως έχει ουρά καθώς κατασχέθηκαν οι ατζέντες του Σαρκοζί που αναφέρονταν στις επαφές του με την πολυεκατομμυριούχο επιχειρηματία Λιλιάν Μπετανκούρ.
Από κοντά, είναι η υπόθεση χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί, το 2007, με λεφτά του Καντάφι της τάξης των 50 εκ. ευρώ. Επίσης, είναι η υπόθεση Bygmalion που αναφέρεται στη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί με 11 εκ. ευρώ από την εταιρεία Bygmalion, μέσω τιμολογίων που έκοβε το κόμμα του UMP. Και, τέλος, είναι ο «βασιλιάς» των σκανδάλων – η υπόθεση Ταπί. Η έρευνα της υπόθεσης μοιάζει να καταλήγει στο ότι η αποζημίωση με 403 εκ. ευρώ στον Μπερνάρ Ταπί, για μια 15άχρονη αντιδικία που είχε με το κράτος, με απόφαση μιας επιτροπής διαιτησίας, ήταν «στημένη» από τη Γαλλική Προεδρία («διατριβή» επί του θέματος έχει γίνει από τη βρετανική «Independent»).
Όλες αυτές οι υποθέσεις διερευνώνται και οι Γάλλοι ανακριτές εξέτασαν μεταξύ άλλων και το υλικό από υποκλαπείσες συνομιλίες – του Νικολά Σαρκοζί με τον δικηγόρο του Τ. Ερζόγκ. Ο τελευταίος συνομιλούσε με δύο υψηλόβαθμους δικαστές, οι οποίοι τον ενημέρωναν για την πορεία των ερευνών όπου εμπλεκόταν ο Σαρκοζί και για τις «τάσεις» που διαμορφώνονταν ανάμεσα στους δικαστές. Όπως αναφέρεται στη «Monde», οι υποκλοπές γίνονταν από το δεύτερο τηλέφωνο του Σαρκοζί, κάτοχος του οποίου εμφανιζόταν ένας «Πωλ Μπισμούτ». Σε μία από τις συνδιαλέξεις, ο πρώην Πρόεδρος δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει τον (πληροφοριοδότη του) δικαστή Αζιμπέρ να λάβει μια υψηλή θέση στο Μονακό, και ο δικηγόρος του τον διαβεβαιώνει ότι του το έχει ήδη διαμηνύσει. Με άλλα λόγια, σημειώνεται στη «Monde», οι υποκλοπές μαρτυρούν ότι υπήρχε ένα «δίκτυο από πληροφοριοδότες» στην καρδιά του μηχανισμού του κράτους, που ήταν «αφοσιωμένο» στον Σαρκοζί. Επίσης, αποκαλύπτεται η πρακτική του «εισοδισμού» που καλλιεργούσε ο πρώην Πρόεδρος ή οι στενοί συνεργάτες του «για να αποκτήσουν πληροφορίες σχετικές με διαδικασίες που ενδέχεται να τον απειλήσουν». Πριν από μερικούς μήνες εξάλλου, ο ίδιος ο αρχηγός της γαλλικής αντικατασκοπείας, Π. Καλβάρ, είχε δηλώσει ότι τον είχε καλέσει ο πρώην Πρόεδρος για να πληροφορηθεί για τις εξελίξεις της έρευνας που σχετιζόταν με τα λεφτά του Καντάφι…
Με τούτα και με κείνα, ο Νικολά Σαρκοζί, ο δικηγόρος του Τιερί Ερζόγκ και δύο υψηλόβαθμοι δικαστικοί τέθηκαν υπό κράτηση, ενόσω συνεχίζεται η ανάκρισή τους για το αν συντρέχει το αδίκημα της «αθέμιτης άσκησης επιρροής», ενώ επίσης διερευνάται αν ο Σαρκοζί είχε (παρανόμως) ενημερωθεί για την τηλεφωνική του παρακολούθηση.
(Έκτακτα. Εκλογές με μαύρο χρήμα, διείσδυση στους μηχανισμούς του κράτους προς ίδιον όφελος, και πολιτικές καταγγελίες για «κυνήγι μαγισσών»… Ο σοφός λαός έχει ένα συμπέρασμα-πασπαρτού για τέτοια θέματα: «πιάσ' τ' αυγό και κούρεφ' το», που λέει και ο Μπαμπινιώτης).