Ο «τρελός» Χαβιέρ Μιλέι και η αδελφή του Καρίνα Μιλέι: τα δύο αγαπημένα αδέλφια πανηγυρίζουν αγκαλιασμένα την έφοδό τους στην προεδρία της Αργεντινής | REUTERS/Agustin Marcarian/File Photo
Επικαιρότητα

Αργεντινή: Ο «τρελός», η αδελφή του και στο βάθος η χούντα Βιδέλα

Περίεργες πληροφορίες καταφθάνουν από το μακρινό Μπουένος Αϊρες για το πολιτικό και ψυχολογικό υπόβαθρο του θριαμβεύσαντος στις κάλπες Χαβιέρ Μιλέι: μόλις πριν από έξι χρόνια μιλούσε με το... πνεύμα ψόφιου ζώου
Protagon Team

«Σήμερα παίρνουμε ξανά το μονοπάτι που έκανε τη χώρα μας σπουδαία» είπε ο νέος πολιτικός αστέρας της Αργεντινής, ο 53χρονος Χαβιέρ Μιλέι, όταν μετρήθηκαν όλες οι ψήφοι και απεδείχθη ότι κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 56% (η συμμετοχή στις εκλογές ήταν 76%), δηλαδή κατατροπώνοντας τον αριστερό υποψήφιο πρόεδρο. Είναι ακροδεξιός, σχολίασε το BBC News, μεταφράζοντας πολιτικά το κλισέ των διεθνών media: «πολιτικός σεισμός από την επικράτηση του αουτσάιντερ».

Ο θρίαμβος του «τρελού» –έτσι αποκαλεί ο αργεντίνικος λαός τον άνθρωπο που από τις 10 Δεκεμβρίου θα έχει ηγέτη του για μία τετραετία– συνεπήρε γνωστούς ογκόλιθους της διεθνούς πολιτικής.

Την αισιοδοξία του Μιλέι για το μέλλον τής ουσιαστικά χρεοκοπημένης χώρας των ιταλών μεταναστών, των φυγάδων ναζί, του Χουάν Περόν, της Εβίτα και της Ιζαμπέλ Περόν, του «Τσε» Γκεβάρα, των φασιστών δικτατόρων και της μεγάλης σχολής των μπαλαδόρων (από Αρντίλες και Ρότσα μέχρι Μπατιστούτα, Μαραντόνα και Μέσι) συμμερίστηκαν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ («Ναι, θα ξανακάνει την Αργεντινή μεγάλη») και ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο («Η ελπίδα θα λάμψει ξανά στη Νότια Αμερική»).

Κομμάτι δύσκολο, βέβαια, το εγχείρημα, διότι η Αργεντινή βασανίζεται από βαθιά οικονομική κρίση, ο πληθωρισμός της τρέχει με 143% και οι πολίτες της σε ποσοστό 40% διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Ο «τρελός» υποσχέθηκε δραστικές αλλαγές σε κάθε επίπεδο, ακόμη και απαλλαγή από το πέσο με την καθιέρωση του δολαρίου σαν νόμισμα της χώρας. Θα κόψει επιδόματα, θα κλείσει υπουργεία, κατά την κρίση του άχρηστα (Πολιτισμού, Υγείας, Παιδείας, κ.ά.) Θα αποκρατικοποιήσει την ενέργεια και τα κρατικά media. Θα μηδενίσει τα δημόσια έργα και θα φορέσει στενό κορσέ στις κρατικές δαπάνες. Στο οικονομικώς φιλελεύθερο μυαλό τού «τρελού» χώρεσε ακόμη και η ιδέα να επιτραπεί η αγορά και πώληση ανθρωπίνων οργάνων.

Με αυτά και με εκείνα, ο λαός και τον έβγαλε πρόεδρο και τώρα πανηγυρίζει στους δρόμους του Μπουένος Αϊρες φωνάζοντας «Αλλαγή!»… Φαίνεται ότι εξέλαβε το αλυσοπρίονο που περιέφερε ο Μιλέι στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του σαν σύμβολο της αποφασιστικότητάς του να συμμαζέψει τα κρατικά έξοδα.

Αργεντίνικο «σερσέ λα φαμ»

Η ιταλική Repubblica φώτισε δύο γυναίκες τού περιβάλλοντος του «τρελού», την αδελφή του και την κυρία που προορίζεται για αντιπρόεδρός του. Οι δυο τους έχουν όσα στοιχεία απαιτούνται για να κατανοήσει κανείς «ολόπλευρα» την περίπτωσή του. Η μεν Βικτόρια Βιγιαρουέλ, η αντιπρόεδρος, προέρχεται από οικογένεια στρατιωτικών και δηλώνει θαυμάστρια της δικτατορίας Βιδέλα και των διαδόχων του (1976-1983), ενώ υπερασπίζεται ανοιχτά καταδικασθέντες για εγκλήματα αξιωματικούς, η δε αδελφή του, Καρίνα Μιλέι, είναι πρόσωπο-κλειδί στη ζωή του.

Ο Χαβιέρ Μιλέι και η αντιπρόεδρος του κόμματός του, Βικτόρια Βιγιαρουέλ, χαιρετούν τους οπαδούς τους μετά την εκλογική τους επικράτηση, στις 19 Νοεμβρίου στο Μπουένος Αϊρες (REUTERS/Cristina Sille)

Στον Πόλεμο των Φόκλαντ (Μαλβίνες), το 1982, ο μικρός Μιλέι, μόλις 11 ετών, βλέποντας πολεμικές σκηνές στην τηλεόραση είπε κάτι αρνητικό για την πατρίδα του και τότε ο πατέρας του τον έσπασε στο ξύλο. Λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε ξαφνικά στο σπίτι τους, η αδελφή του Καρίνα, 9 ετών, λιποθύμησε. Τη μετέφεραν σε νοσοκομείο, αλλά η μάνα τους, ονόματι Αλίσια, πίκρανε τον μικρό γιο της: «Αν πεθάνει η αδερφή σου, το λάθος θα είναι όλο δικό σου».

Φαίνεται ότι στο πέρασμα των χρόνων η Καρίνα έγινε το αφεντικό στη σχέση με τον αδελφό της, αφού το παρατσούκλι της είναι «el jefe» (με αρσενικό άρθρο, δηλαδή «ο αρχηγός»). Του προλόγισε τη νικητήρια ομιλία του, την πρώτη μετεκλογική. Οι δυο τους αγκαλιάστηκαν δημοσίως, παρουσία πλήθους εντός του οποίου βρίσκονταν και οι γονείς τους. Λέγεται ότι η Καρίνα μπορεί να κουμαντάρει καλά τον Μιλέι, ότι είναι ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να τον ηρεμήσει όταν είναι φουντωμένος.

Η γυναίκα έχει αξιοπρόσεκτο βιογραφικό: σπούδασε Δημόσιες Σχέσεις όμως για κάποιο διάστημα πουλούσε τούρτες μέσω web, ρίχνει θαυμάσια τα ταρό και είναι εξειδικευμένη στην «πολιτική αστρολογία» (πρόκειται για τομέα που, σημειωτέον, αναπτύχθηκε και στο περιβάλλον του Χίτλερ, με ολέθρια για εκείνον αποτελέσμτα), φροντίζει την εμφάνιση του αδελφού της, ιδίως την «ροκ, α λα Μικ Τζάγκερ» κόμμωσή του, οργανώνει τις πολιτικές εκδηλώσεις του, κ.ά. Η Repubblica τη χαρακτήρισε «γκρούπι του αδελφού της» και μάλιστα «από την παιδική ηλικία τους».

Ο σκύλος τού μίλησε από το επέκεινα

Οποιος επιθυμεί, μπορεί να πιστέψει και τα παρακάτω – τα παραθέτουμε όπως τα έγραψαν οι Ιταλοί. Πληροφορίες από το Μπουένος Αϊρες θέλουν τον Μιλέι κατασκασμένο όταν ψόφησε ο σκύλος του ο Κόναν, το 2017. «Τότε πέρασε μια σκοτεινή περίοδο. Η Καρίνα έκανε το μέντιουμ για να μιλάει ο αδελφός της με τον σκύλο. Και κατόπιν για να μιλάει με άλλα πνεύματα από το επέκεινα, τελικά με τον Θεό τον ίδιο, ο οποίος και του ανέθεσε την αποστολή να σώσει την Αργεντινή»… 

Την επιλογή της χουντικής αντιπροέδρου η Repubblica την απέδωσε «στον σεβασμό που ανέπτυξε συν τω χρόνω ο Μιλέι για την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας». Η 46χρονη δικηγόρος Βιγιαρουέλ είναι μέλος κινήματος που ανερυθρίαστα αρνείται τα εγκλήματα της χούντας Βιδέλα και επιπλέον μιλάει για «εγκλήματα της αριστερής τρομοκρατίας». Διαδήλωσε υπέρ της απελευθέρωσης των χουντικών κρατουμένων, μάλιστα υπέρ και ορισμένων καταδικασμένων για φρικαλεότητες εις βάρος των γυναικών που ανέκριναν.