Εξανεμίστηκαν οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι 44 ναυτικοί, το πλήρωμα του υποβρυχίου Σαν Χουάν της Αργεντινής το οποίο αγνοείται εδώ και εννέα ημέρες, αφού αφενός είχαν οξυγόνο μόνο για επτά ημέρες και αφετέρου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σημειώθηκε κάποια έκρηξη στο σκάφος.
Οι συγγενείς των μελών του πληρώματος που περίμεναν να μάθουν νέα για τους δικούς τους ανθρώπους στη ναυτική βάση της πόλης Μαρ δελ Πλάτα άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους. Το Πολεμικό Ναυτικό της Αργεντινής πάντως δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τις έρευνες.
«Αυτή τη στιγμή, η αλήθεια είναι ότι δεν έχω καμία ελπίδα ότι θα επιστρέψουν» είπε η Μαρία Βιγιαρεάλ, η μητέρα ενός ναυτικού, μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι το πρωί της Παρασκευής.
Ορισμένοι συγγενείς κατηγορούν το Πολεμικό Ναυτικό ότι εξέθεσε σε αχρείαστο κίνδυνο τους ναυτικούς επειδή τους έστειλε σε αποστολή με ένα υποβρύχιο ηλικίας άνω των 30 ετών για το οποίο εκφράζονται υπόνοιες ότι δεν είχε συντηρηθεί όπως έπρεπε. Οι ένοπλες δυνάμεις διαψεύδουν αυτήν την κατηγορία.
«Σκότωσαν τον αδελφό μου», φώναζε ένας άνδρας προς τους δημοσιογράφους ενώ αποχωρούσε από τη βάση με ιδιωτικό αυτοκίνητο. Ο οδηγός του οχήματος, ένας άνδρας μεγαλύτερης ηλικίας, έκλαιγε.
«Δεν μας είπαν ότι είναι νεκροί, όμως αυτό είναι το λογικό συμπέρασμα», δήλωσε από την πλευρά της η Ιτάτι Λεγκισαμόν, η σύζυγος ενός από τους αγνοούμενους ναυτικούς.
Μήνυμα ότι το Πολεμικό Ναυτικό της Αργεντινής και οι ξένες δυνάμεις που συνδράμουν θα συνεχίσουν τις έρευνες για το αγνοούμενο πολεμικό υποβρύχιο, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί εδώ και εννέα ημέρες, έστειλε ο πρόεδρος της λατινοαμερικανικής χώρας, Μαουρίσιο Μάκρι, τονίζοντας ότι αναμένει εντοπισμό του σκάφους εντός ημερών.
Ο επικεφαλής του κράτους της Αργεντινής υπογράμμισε πως θέλει μία «σοβαρή και εις βάθος» έρευνα προκειμένου να «μαθευτεί η αλήθεια» για το τι συνέβη στο υποβρύχιο ARA San Juan, που έχει χαθεί με 44μελές πλήρωμα.
«Αυτό που συνέβη πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής και ενδελεχούς έρευνας, που θα βοηθήσει στην εξαγωγή βέβαιων συμπερασμάτων» με στόχο να μάθουμε «πώς σε ένα υποβρύχιο που […] ταξίδευε σε εξαιρετικές συνθήκες σημειώθηκε, σύμφωνα με τις ένδειξεις που έχουμε, μια έκρηξη», τόνισε ο Μάκρι.
Το υποβρύχιο είχε κατασκευαστεί το 1983 στη Γερμανία και πέρασε από διαδικασία συντήρησης το 2008 στην Αργεντινή.
Την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι ένα «ασυνήθιστο σήμα» που ελήφθη την 15η Νοεμβρίου από την περιοχή όπου βρισκόταν το υποβρύχιο θα μπορούσε να συνάδει με μια έκρηξη. Το σήμα αυτό ανιχνεύτηκε από την Οργάνωση της Συνθήκης για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (CTBTO) που διαθέτει ένα παγκόσμιο δίκτυο σταθμών παρακολούθησης για να ελέγχει αν διεξάγονται μυστικές πυρηνικές δοκιμές.