Η Βενετία είναι από την Πέμπτη 25 Απριλίου η πρώτη μεγάλη πόλη στον κόσμο που επιβάλλει εισιτήριο για το ιστορικό κέντρο της. Οι επισκέπτες πληρώνουν 5 ευρώ για την ημερήσια περιήγησή τους και οι Αρχές δηλώνουν ότι το μέτρο αποσκοπεί στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις του υπερβολικού τουρισμού.
Το αντίτιμο εισόδου για το ιστορικό κέντρο της Βενετίας είναι διαθέσιμο μέσω ειδικής εφαρμογής και θα ισχύσει πιλοτικά για 29 ημέρες, κυρίως Σαββατοκύριακα, έως τις 14 Ιουλίου. Οσοι δεν έχουν εισιτήριο κινδυνεύουν με πρόστιμα από 50 έως 300 ευρώ.
Εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι (αυτό έλειπε), οι φοιτητές, όσοι έχουν τη Βενετία ως ενδιάμεσο σταθμό για άλλο προορισμό, οι τουρίστες που διανυκτερεύουν στην πόλη και τα παιδιά κάτω των 14 ετών.
Για την Πέμπτη, πρώτη μέρα ισχύος του μέτρου και εθνική εορτή στην Ιταλία, ο Guardian γράφει ότι είχαν αγοραστεί 5.500 εισιτήρια, δηλαδή 27.500 ευρώ στα ταμεία της πόλης.
Η δημοτική αρχή έχει υποσχεθεί να μειώσει τους τοπικούς φόρους για τους κατοίκους, εάν το πρόγραμμα επιτύχει. Κάποιοι συμφωνούν με το μέτρο, λέγοντας ότι η μεγάλη τουριστική κίνηση συχνά αποτελεί «απειλή» για την πόλη.
Υπάρχουν όμως και εκείνοι που διαφωνούν κατηγορώντας τις Αρχές ότι επιχειρούν να μετατρέψουν την πόλη σε θεματικό πάρκο, γράφει ο Guardian, συμπληρώνοντας ότι έχουν προγραμματιστεί διαμαρτυρίες από ακτιβιστικές ομάδες που υποστηρίζουν ότι το μέτρο πλήττει την εικόνα της Βενετίας και ότι δεν αποτελεί λύση για τον έλεγχο της τουριστικής κίνησης.
Βάσει στοιχείων που παραθέτει η Telegraph, πέρυσι, η Βενετία –με τους 49.000 κατοίκους– υποδέχτηκε περίπου 20 εκατομμύρια τουρίστες, οι μισοί εκ των οποίων διανυκτέρευσαν έστω και ένα βράδυ στην πόλη.
Σύμφωνα με την Telegraph, εκτός από το εισιτήριο εισόδου, οι τοπικές Αρχές της Βενετίας έχουν επίσης απαγορεύσει τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια και έχουν επιβάλει πλαφόν ατόμων στα τουριστικά γκρουπ.
Πέρυσι η Βενετία κινδύνευσε να βρεθεί στον κατάλογο των απειλούμενων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, όχι μόνο λόγω του υπέρμετρου τουρισμού που μπορεί να απειλήσει την εύθραυστη, όπως χαρακτηρίζεται πόλη, αλλά και λόγω της κλιματικής αλλαγής που ανεβάζει τη στάθμη των υδάτων στα κανάλια.