To καθεστώς του Ιράν προχώρησε στον απαγχονισμό δύο ακόμη ανδρών το Σάββατο οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί ότι σκότωσαν ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας στην διάρκεια των διαδηλώσεων που έγιναν στη χώρα μετά από τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής με καταγωγή από το Κουρδιστάν Μάχσα Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου.
Οι εκτελέσεις των δύο νεαρών ανδρών στο Ιράν -ο ένας πρωταθλητής καράτε κι ο άλλος εθελοντής προπονητής παιδιών- έχουν προκαλέσει οργή σε όλο τον κόσμο.
Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που είναι πλέον γνωστό ότι έχουν εκτελεστεί σε σχέση με τις διαδηλώσεις που σάρωσαν τη χώρα από τον θάνατο της Αμινί υπό αστυνομική κράτηση έφτασε τους τέσσερις.
Ο Μοχαμάντ Μεχντί Καράμι και ο Σεγέντ Μοχαμάντ Χοσεΐνι απαγχονίστηκαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ανέφερε το κρατικό δίκτυο Fars News. Οι δύο άνδρες, που φέρονται να συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος πέρυσι, καταδικάστηκαν για τη δολοφονία του Σεγέντ Ρουχολάχ Ατζαμιάν, μέλους της παραστρατιωτικής δύναμης Μπασίτζ της χώρας, στο Καράτζ στις 3 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν Mizan.
Ο δικηγόρος του Kαράμι, ανάρτησε στο Twitter το Σάββατο ότι ο αθλητής του καράτε δεν είχε το τελικό δικαίωμα να μιλήσει στην οικογένειά του πριν από την εκτέλεσή του. Ο δικηγόρος πρόσθεσε ότι ο Καράμι είχε ξεκινήσει απεργία πείνας για ξηρά τρόφιμα την Τετάρτη ως μορφή διαμαρτυρίας κατά των αξιωματούχων που δεν επέτρεψαν στον δικηγόρο του να τον εκπροσωπήσει.
Πάνω από 40 διαδηλωτές έχουν καταδικαστεί σε θάνατο τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με δηλώσεις τόσο από Ιρανούς αξιωματούχους όσο και από ιρανικά μέσα ενημέρωσης, αν και ο αριθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.
Αντίδραση από την Ολλανδία
Η ολλανδική κυβέρνηση θα καλέσει τον πρεσβευτή του Ιράν στη χώρα για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα προκειμένου να εκφράσει τις βαθιές ανησυχίες της για την εκτέλεση διαδηλωτών, ανέφερε ο ολλανδός υπουργός των Εξωτερικών Βόπκε Χούκστρα.
«Συγκλονισμένος από τις φρικτές εκτελέσεις των διαδηλωτών στο Ιράν. Θα καλέσω τον πρεσβευτή του Ιράν για να υπογραμμίσω τις σοβαρές ανησυχίες, ενώ καλώ τις χώρες-μέλη της ΕΕ να πράξουν το ίδιο», έγραψε ο ίδιος σε μία ανάρτησή του στο Twitter.
Ο Χούκστρα δήλωσε ότι οι ενέργειες αυτές υπαγορεύουν την ανάγκη για την επιβολή πιο σκληρών κυρώσεων κατά του Ιράν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σύγκριση με αυτές που εξετάζονται κατά την τρέχουσα περίοδο.
Η Ολλανδία είχε καλέσει επίσης, τον ιρανό πρεσβευτή στη Χάγη τον προηγούμενο μήνα, για να διαμαρτυρηθεί κατά της εκτέλεσης διαδηλωτών στο Ιράν.
Παρίσι και Λονδίνο καταδικάζουν την εκτέλεση των διαδηλωτών
Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την εκτέλεση του Μοχαμάντ Μεχντί Καραμί και του Σεγιέντ Μοχαμάντ Χοσεϊνί, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε θάνατο από τις ιρανικές αρχές, αφού συνελήφθησαν στο πλαίσιο της καταστολής των διαδηλώσεων στο Ιράν.
Το Παρίσι προέτρεψε επίσης την Τεχεράνη «να αφουγκραστεί τις θεμιτές προσδοκίες του ιρανικού λαού».
«Η εκτέλεση διαδηλωτών δεν μπορεί να είναι η απάντηση στις θεμιτές προσδοκίες του ιρανικού λαού για ελευθερία», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Κε ντ’ Ορσέ. Οι εκτελέσεις «προστίθενται στις πολλές άλλες σοβαρές και απαράδεκτες παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, τις οποίες διαπράττουν οι ιρανικές αρχές», συνεχίζει η ανακοίνωση.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλέβερλι κάλεσε επίσης την Τεχεράνη «να σταματήσει αμέσως τη βία εναντίον του ίδιου του λαού» της χώρας. Στην ανάρτησή του στο Twitter ο Κλέβερλι υπενθύμισε ότι η Βρετανία τάσσεται κατά της θανατικής ποινής «υπό όλες τις περιστάσεις».