Και, ξαφνικά, μας προέκυψε Ζάμπια! Μπήκε στη ζωή μας κάπως απρόσμενα, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε την ομαδοποίηση των δόσεων προς το ΔΝΤ, ώστε να καταβληθούν όλες μαζί, στο τέλος του μήνα. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ουίλιαμ Μάρεϊ, δήλωσε στην Ουάσιγκτον, ότι «οι χώρες έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε ομαδοποίηση πληρωμών, καταβάλλοντας μια πληρωμή εφάπαξ στο τέλος του μήνα» και επεσήμανε ότι η τελευταία χώρα που είχε ακολουθήσει την ίδια διαδικασία ήταν η Ζάμπια, πριν από τρεις δεκαετίες!
Έτσι, για λίγο σασπένς, θυμίζω ότι οι συνολικές υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ για τον Ιούνιο ανέρχονται σε 1,55 δισ. ευρώ.
Για να πω την αλήθεια, τη Ζάμπια μόνο ως ονοματάκι την ήξερα. Κι αυτό γιατί μου θυμίζει το επίθετο… Μπήκα όμως στον πειρασμό να βρω στοιχεία γι' αυτή τη μακρινή χώρα της Νότιας Αφρικής.
Πρώτον, η Ζάμπια είναι δίπλα στη Ζιμπάμπουε, χώρα που αιωνίως την αναφέρουμε ως παράδειγμα προς αποφυγή! Τυχαίο; Αν σκεφτείς ότι η Αφρική έχει άπειρα κράτη, μάλλον μοιραίο. Όπου να 'ναι δηλαδή, φτάνουμε. Να, έτσι και περάσουμε, με πιρόγες, τη λίμνη Kariba, γλιτώσουμε από τα λιοντάρια στη ζούγκλα Matusadona και δεν μας την πέσουν τίποτα φύλαρχοι, σε λίγες ώρες, μπήκαμε θριαμβευτές στο Harare.
Το άλλο είναι ότι στη Ζάμπια ζουν πάνω από 300 ελληνικές οικογένειες οι οποίες, εδώ και έναν χρόνο, βρίσκουν καταπληκτικές τις συνθήκες για τις επιχειρήσεις τους. Άρα, φαίνεται να υπάρχει μια τάση προσέγγισης των δύο χωρών. Σύμφωνα μάλιστα, με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δημήτρη Λουκά, η Υποσαχάρια Αφρική έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και είναι η ανερχόμενη ήπειρος του 21ου αιώνα. Ενώ, η πολλά υποσχόμενη Ζάμπια μπορεί να αποτελέσει τη χώρα-«κλειδί» για ανάπτυξη στις γειτονικές χώρες.
Για να δούμε όμως τι κοινό έχουμε με τους Ζαμπιανούς. Ιστορικά, και οι δύο ήμασταν αποικίες των Βρετανών. Aυτοί φανερή, εμείς κρυφή. Η Ζάμπια είναι η πρώην Βόρεια Ροδεσία που ανεξαρτητοποιήθηκε το 1964. Εμείς από την άλλη, νομίζουμε ότι είμαστε ανεξάρτητοι από το 1830 με ένα πρωτόκολλο, που στην πραγματικότητα δεν υπογράψαμε ποτέ, γιατί δεν είχαμε χρόνο από τις εσωτερικές διαμάχες (να, καλή ώρα, όπως και σήμερα…).
Στη Ζάμπια, όσο διοικούσαν επίσημα το κράτος οι Άγγλοι, οργάνωσαν τις δομές του, αύξησαν το ΑΕΠ και, σε γενικές γραμμές, εμπέδωσαν μία στοιχειώδη κουλτούρα ευρωπαϊκής χώρας. Από το 1964, που εμφανίστηκαν οι εθνικοί «επαναστάτες» και ξεκίνησαν -στο όνομα του λαού πάντα- τις εθνικοποιήσεις σε επιχειρήσεις και εργοστάσια, η χώρα πέρασε 4 δεκαετίες καθυστέρησης και τεράστιων προβλημάτων. Ζήτησε τη βοήθεια του ΔΝΤ και κάποια στιγμή βρέθηκε στο χείλος της διάλυσης, αφού δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της. Από τον Οκτώβριο του 2014 έχει λευκό Πρόεδρο, τον Γκάι Σκοτ, απόγονο των ευρωπαίων αποίκων.
Κι εμείς όμως, συνεχίζουμε να κουβαλάμε έντονα στοιχεία πρωτογονισμού, κοινά με αφρικανικές χώρες. Έχουμε «οικογένειες», «φυλές» με αρχηγούς, πολύ υψηλούς δείκτες διαφθοράς, φονταμενταλιστικές διαθέσεις και έντονα κατάλοιπα ανατολικής φεουδαρχίας (όποιος γνωρίζει την ελληνική επαρχία ως το 1960 καταλαβαίνει…).
Το σημαντικότερο, όμως, δείγμα ομοιότητας είναι η αδυναμία να εμπεδώσουμε τη δυτική αστική δημοκρατία, για την οποία -τι τραγικό!- είμαστε περήφανοι που οι πρόγονοί μας εμπνεύστηκαν. Αυτό το σπάσιμο της οικογενειοκρατίας, των «φυλών» και του κρατισμού. Και ενώ άλλες περιοχές δέχτηκαν απευθείας τις επιρροές της Δύσης, εμείς τις υιοθετούσαμε μέσω διερμηνέων που τις προσάρμοζαν στα δικά τους μέτρα. Οι Κύπριοι, άραγε, δεν είναι Έλληνες;
Οι ομοιοπαθείς, από «διεθνείς τοκογλύφους», σύντροφοι της Ζάμπια έχουν πολλά κοινά μαζί μας. Η μεγάλη τους όμως διαφορά είναι πως η μοίρα τους έριξε στην Υποσαχάρια Αφρική, ενώ εμάς στο καλύτερο οικόπεδο του πλανήτη.
Κι αναρωτιέμαι αν υπάρχει άλλος λαός τόσο αντιφατικός. Να βρίσκεται στο σταυροδρόμι του κόσμου και να συμπεριφέρεται σαν φυλή που απομονώθηκε στις σαβάνες της Αφρικής, μετά από αιματηρό εμφύλιο…
Κάτι μου λέει, εν τω μεταξύ, πως αν αλλάζαμε χώρα και περιοχή, οι Ζαμπιανοί θα ήταν από τις πιο δυναμικά αναπτυγμένες κοινωνίες της Ευρώπης (το 72% είναι χριστιανοί και το 33% προτεστάντες!).