O Τζόνσον έχει μια μοναδική πολιτική εκφραστικότητα, ικανή να εκνευρίσει και τον Δαλάι Λάμα | REUTERS/Neil Hall

Γαλλικές επικρίσεις – γερμανικοί σαρκασμοί για τον διορισμό του (ψεύτη) Μπόρις Τζόνσον

Αμέσως μετά τον διορισμό του Τζόνσον στο υπουργείο Εξωτερικών, άρχισαν τα γαλλικά και τα γερμανικά όργανα - Ο γάλλος ομόλογός του υπενθύμισε πως ο μίστερ Μπόρις «είπε πολλά ψέματα» στο παρελθόν - Αντίστοιχα, ο Γερμανός, τον χαρακτήρισε ως ανεύθυνο!
Σπύρος Σεραφείμ

Ο αιφνιδιαστικός διορισμός του «κήρυκα» του Brexit Μπόρις Τζόνσον, ως επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, προκαλεί σαρκασμούς και επικρίσεις στην Ευρώπη.

Οι λίγες επίσημες αντιδράσεις από τις κυβερνήσεις περιορίζονταν, την επομένη της ανακοίνωσης της Μέι για το κυβερνητικό σχήμα, σε μια -θα λέγαμε- ευγενική και πιθανώς συμβατική αποδοχή του διορισμού του «BoJo» -όπως είναι το παρατσούκλι του Τζόνσον- στο Φόρεϊν Οφις. Ωστόσο, σοβαρές αποκλίσεις από τον κανόνα αυτόν καταγράφηκαν στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Αν θα θέλαμε, λοιπόν, να δώσουμε το βραβείο στα πιο σκληρά σχόλια που έχει δημιουργήσει η επιλογή της Μέι να δώσει το υπουργείο Εξωτερικών στον -αμφιλεγόμενο, αν μη τι άλλο, «στρατηγό» του Brexit- έρχονται διά στόματος του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Ζαν-Μαρκ Ερό: «Ο Μπόρις Τζόνσον είναι ένας ψεύτης και τώρα είναι αυτός που είναι με την πλάτη στον τοίχο». Και είπε κι άλλα…

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ο Ζαν-Μαρκ Ερό ανέφερε ότι η επιλογή της Μέι να εμπιστευθεί το υπουργείο Εξωτερικών στον Μπόρις Τζόνσον είναι «αποκαλυπτική της πολιτικής κρίσης στη Βρετανία, ως αποτέλεσμα της βρετανικής ψήφου». Ο Ερό τόνισε ότι ο Τζόνσον είπε ψέματα στον βρετανικό λαό στην εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου και τώρα θα βρεθεί υπό πίεση, με την πλάτη στον τοίχο, «να υπερασπίσει τη χώρα του», υπογράμμισε ο ίδιος. «Ουδεμία ανησυχία έχω όσον αφορά στον Μπόρις Τζόνσον, αλλά ξέρετε καλά ποιο είναι το ύφος του, η μέθοδός του», συνέχισε. Τόνισε δε, ότι «Η Γαλλία χρειάζεται έναν αξιόπιστο και υπεύθυνο εταίρο για να διαπραγματευτεί. Και αυτός δεν είναι ο Μπόρις Τζόνσον». «Τώρα», συμπλήρωσε, «δεν πρόκειται να σταθούμε εδώ. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις ώστε η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ να γίνει στις σωστές συνθήκες». Με λίγα λόγια, «ναι, είναι λάθος ο διορισμός του Τζόνσον, αλλά ας πάμε παρακάτω, έχουμε και σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούμε».

Υπό μία έννοια, σωστό είναι αυτό. Ο 52χρονος Τζόνσον διορίστηκε το βράδυ της Τετάρτης επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας. Ομως, δεν είναι εκείνος που θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση του «διαζυγίου» του Λονδίνου με την Ευρώπη. Η Μέι διόρισε υπουργό αρμόδιο για το Brexit, τον 67χρονο ευρωσκεπτικιστή Ντέιβιντ Ντέιβις, πρώην πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος και πρώην υφυπουργό αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. «Αυτόν δεν τον γνωρίζω», σχολίασε με νόημα ο Ζαν-Μαρκ Ερό – με λίγα λόγια, η μετάφραση, «άλλος ένας άσχετος με το αντικείμενο».

Αντίστοιχα, ο γερμανός ομόλογός του, ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, κατηγόρησε τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου ότι συμπεριφέρθηκε ανεύθυνα μετά την ψήφο υπέρ του Brexit. «Πολιτικοί αξιωματούχοι τράβηξαν τη χώρα προς το Brexit και μετά, μόλις η απόφαση ελήφθη, το ‘βαλαν στα πόδια, δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους και αντί γι’ αυτό πήγαν να παίξουν κρίκετ. Ειλικρινά το βρίσκω σκανδαλώδες». Αυτό δήλωσε ο κ. Στάϊνμάιερ σε ομιλία του σε πανεπιστήμιο στο Γκράιφσβαλντ. Και αυτό αποτελεί μια γερμανική αλήθεια. Ο Μπόρις Τζόνσον είχε προκαλέσει αμηχανία λίγο μετά την ψηφοφορία, όταν είχε πάει να παίξει κρίκετ, αντί να αποκαλύψει τις προθέσεις του. Αυτές οι δηλώσεις είναι, ίσως, ό,τι πιο ευγενικό θα μπορούσε να πει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας για τον ανεκδιήγητο Τζόνσον.

«Ο διορισμός του Μπόρις Τζόνσον αποτελεί, υπό κάθε έννοια, ένα σαφές μήνυμα της πρωθυπουργού Μέι ότι λαμβάνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σοβαρά υπόψη της και ότι θέλει να υλοποιήσει το Brexit. Γι’ αυτό και καθιστά υπεύθυνο ως υπουργό τον υπέρμαχο του Brexit». Αυτό σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και τόνισε ότι περιμένει πλέον την υποβολή του αιτήματος εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση το συντομότερο δυνατό. Σαν να θέλει να ξεμπερδεύει όχι, απλώς, με τη Βρετανία, αλλά με τον ίδιο τον Τζόνσον. Το πιο πιθανό είναι αυτό. Το βέβαιο είναι ότι τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας κάλεσε στο Βερολίνο η γερμανίδα καγκελάριος. Μάλιστα, η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες που έλαβαν χώρα στο Μπισκέκ της Κιργιζίας, πως «ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί της». Για τον Μπόρις τι λέει η καγκελάριος; Επίσημα τίποτα, καθώς αρνήθηκε να βάλει λεζάντα στην -αν μη τι άλλο-απρόσμενη απόφαση της Μέι να διορίσει υπουργό Εξωτερικών αυτόν τον τύπο που λέγεται Μπόρις Τζόνσον και μπορείς να του προσάψεις διάφορες αρνητικές ιδιότητες.

«Ξαφνικά διπλωμάτης», επισημαίνει πολύ εύστοχα ο τίτλος στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το οποίο κάνει λόγο για ένα «”House of Cards” στη Βρετανία». Αδικο έχει;