Το Εζίνο Λάριο είναι μια μικρή κοινότητα 700 κατοίκων στη βόρεια Ιταλία. Αλλά εδώ και μερικές ημέρες καθώς και για τις επόμενες είναι το λίκνο της on line γνώσης. Γιατί εκεί πραγματοποιείται φέτος το ετήσιο συνέδριο Wikimania, το οποίο κάθε χρόνο συγκεντρώνει τους contributors της Wikipedia.
Πόσοι από αυτούς τους συνεργάτες συμμετέχουν ενεργά στο χτίσιμο αυτής της ψηφιακής αυτοκρατορίας της γνώσης με τα 39 εκατομμύρια λήμματα και τις περισσότερες από 18 δισεκατομμύρια σελίδες να «ξεφυλλίζονται» κάθε χρόνο; Στο Εζίνο Λάριο, πάντως, βρίσκονται ήδη χίλιοι από αυτούς.
Και το πρώτο θέμα που έπεσε στο τραπέζι είναι είναι η χρήση των φωτογραφιών των μνημείων χωρίς να ζητηθεί άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως προβλέπεται από τον νόμο.
Φυσικά τα καυτά θέματα της ατζέντας είναι άλλα. Για παράδειγμα, ένα είναι η μείωση της δραστηριότητας των συνεργατών από τους οποίους εξαρτάται κατ’ εξοχήν η επιβίωση της εγκυκλοπαίδειας.
Ενα άλλο θέμα σχετίζεται με τους κανόνες που αφορούν την εισαγωγή ή και τη διαγραφή ενός λήμματος.
Με άλλα λόγια, πότε πληροί ένα πρόσωπο τα κριτήρια για να μπει στην Wikipedia;
H ιταλική Corriere della Sera δίνει το παράδειγμα της Βιρτζίνια Ράτζι. Η νέα δήμαρχος της Ρώμης δεν υπήρχε στην Wikipedia όσο ήταν υποψήφια. Απέκτησε τη δική της σελίδα αμέσως μετά την εκλογή της καθώς τότε ικανοποιούσε κάποια από τα έντεκα κριτήρια που πρέπει να ικανοποιεί ένα πρόσωπο για να εμφανιστεί στην εγκυκλοπαίδεια: να έχει τιμηθεί με κάποιο βραβείο, να έχει πάρει το όνομά του κάτι, να έχει καλύψει δημόσια αξιώματα, να έχει συμμετάσχει στη δημιουργία κομμάτων, να έχει δημοσιεύσει άρθρα στην πρώτη σελίδα εφημερίδων ή να τις έχει διευθύνει, να έχει σχεδιάσει γνωστά αρχιτεκτονικά έργα, να έχει εκπροσωπήσει μια εθνική ομάδα, να έχει διακριθεί σε αθλήματα, να έχει υψηλή θέση στην ιεραρχία μιας Εκκλησίας.
Τα κριτήρια είναι κάπως ανοικτά σε ερμηνείες – κι εδώ είναι το πρόβλημα.
Η Ράτζι για παράδειγμα εμφανίστηκε ως πολιτικό πρόσωπο στην ισπανική Wikipedia πριν εμφανιστεί στην ιταλική. Μπορεί να οφείλεται αυτή η διάκριση και στο γεγονός ότι το 90% των συνεργατών της Wikipedia είναι άνδρες; Η ποικιλία, και όχι μόνο στο φύλο, είναι απαραίτητη για την ισορροπία στην επιλογή και τη διαχείριση των θεμάτων.
Ενώ ένα πρόβλημα δημιουργείται και από τα τεχνικά εμπόδια που υπάρχουν στη φάση του editing – αυτό το τελευταίο το είχε επισημάνει ο ίδιος ο ιδρυτής της Wikipedia Τζίμι Ουέλς μιλώντας στο περιοδικό Wired.
Ολη αυτή η αγωνία, πάντως, εξηγεί γιατί η Wikipedia είναι ένα από τα πρώτα σάιτ σε επισκεψιμότητα παγκοσμίως. Εξηγεί το γεγονός ότι παραμένει ένας βιότοπος γνώσης όπου μπορεί να βρει κανείς σχεδόν τα πάντα. Από πληροφορίες για την Γιουροβίζιον – αυτό ήταν το λήμμα που αναζήτησαν οι περισσότεροι έλληνες χρήστες τον περασμένο Μάιο – έως το πιο σπάνιο πουλί του Αμαζονίου.
Και η αξιοπιστία των πληροφοριών; Αυτό παραμένει το μόνιμο στοίχημα για μια εγκυκλοπαίδεια που γράφεται από χιλιάδες εθελοντές σε δεκάδες γλώσσες του κόσμου.