Διπλωματικά, πάντως, εξαιρώντας τους Τσάμηδες, όλα πήγαν καλά. Στην εικόνα, ο κ. Κοτζιάς με τον κ. Μπουσάτι | Olsi Shehu/Anadolu Agency/Getty Images

«Μπλόκο» Τσάμηδων στην επίσκεψη Κοτζιά στα Τίρανα [βίντεο]

Διαδηλωτές επιχείρησαν, υπό την ανοχή των Αρχών, να εμποδίσουν την είσοδο του έλληνα υπουργού Εξωτερικών που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα, στο κτίριο του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Κοτζιάς αποσαφήνισε ότι υπάρχουν δύο ομάδες Τσάμηδων
Protagon Team

Φορτισμένη ήταν η ατμόσφαιρα κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Αλβανία. Σε ένα πρωτοφανές περιστατικό, στα Τίρανα, ομάδες τσάμηδων διαδηλωτών επιχείρησαν, υπό την ανοχή των αλβανικών Αρχών, να εμποδίσουν την είσοδο του κ. Κοτζιά στο κτίριο του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον ομόλογό του, Ντιτμίρ Μπουσάτι.

Οι διαδηλωτές είχαν καταλάβει τον χώρο μπροστά στο ΥΠΕΞ και φώναζαν συνθήματα όπως «Τσαμουριά, μητέρα μας, περίμενέ μας» και «καταργήστε το εμπόλεμο».

Ενώπιον όμως του κινδύνου να τιναχθεί στον αέρα η επίσκεψη, δόθηκε από την αλβανική κυβέρνηση εντολή στην αστυνομία να τους απομακρύνει σε μικρή απόσταση όπου παρέμεναν συνεχίζοντας να φωνάζουν ανθελληνικά συνθήματα, καθώς η συνάντηση βρισκόταν σε εξέλιξη.

 

Οργανωτής της κινητοποίησης, που περιλάμβανε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία το πρωί και πορεία στο αλβανικό ΥΠΕΞ με σκοπό τη «θερμή υποδοχή» στον έλληνα υπουργό, που ανταποδίδει την επίσκεψη του κ. Μπουσάτι στην Αθήνα, ήταν το κόμμα των Τσάμηδων Δικαιοσύνης Ενταξης και Ενότητας, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση του Εντι Ράμα, με υφυπουργούς! Της συγκέντρωσης και πορείας, μάλιστα, ηγείτο ο πρόεδρος του κόμματος αυτού, Στετίμ Ιντρίζι, που κατέχει από πλευράς κυβερνητικού συνασπισμού θέση του αντιπροέδρου στη Βουλή.

Σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, πληροφορίες -τις οποίες διέψευδαν κύκλοι της ελληνικής αποστολής- ανέφεραν ότι η αλβανική πλευρά πρότεινε να εισέλθει η ελληνική αντιπροσωπεία στο κτίριο από διπλανή πόρτα, συνάντησε όμως την κατηγορηματική άρνηση του κ. Κοτζιά.

Το κλίμα της επίσκεψης είχαν δυναμιτίσει δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού κ. Ράμα στο συνέδριο του κόμματος των Τσάμηδων ο οποίος ήγειρε ευθέως θέμα «τσαμικού» λέγοντας μάλιστα πως αυτό θα τεθεί κατά τις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά στην επίσκεψη του κ. Κοτζιά.

Σκληρή υπήρξε η αντίδραση της Αθήνας που, με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, απαίτησε από την αλβανική ηγεσία «πολιτικό πολιτισμό», «σοβαρότητα», «πιστή εφαρμογή των αρχών της ΕΕ και σεβασμό στα ακριβή γεγονότα της Ιστορίας», καθώς επίσης και «των δικαστικών αποφάσεων, ειδικά όταν πρόκειται για εγκλήματα πολέμου», καλώντας τα Τίρανα να μην ανακινεί ανύπαρκτα ζητήματα και να μη διαστρεβλώνει την ιστορική πραγματικότητα.

Τι έγινε στη συνάντηση Κοτζιά-Μπουσάτι

Πάντως, παρά την επεισοδιακή συγκέντρωση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση του έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον αλβανό ομόλογό του διεξήχθη σε καλό κλίμα.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη, έναν κοινό μηχανισμό, ο οποίος θα κινηθεί εντατικά για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων, με βάση μία κοινή δέσμευση και μία κοινή ατζέντα, ώστε σύντομα να αποδώσει τους πρώτους καρπούς.

«Στόχος όλων των ενεργειών μας», όπως είπε ο κ. Μπουσάτι στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Κοτζιά, «θα είναι πώς θα βρούμε λύσεις».

«Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε μέχρι εδώ», πρόσθεσε, ευχαριστώντας τον κ. Κοτζιά και επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική επιλογή από το να βρούμε λύσεις. Δεν είναι προς το συμφέρον της Αλβανίας να μην έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, την οποία θεωρεί στρατηγικό της εταίρο», επισήμανε ο επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας.

Ο κ. Κοτζιάς, από την πλευρά του, τόνισε ότι «οι δύο πλευρές πρέπει να κινηθούν με κουλτούρα διαλόγου και συναίνεσης, δηλαδή με ευρωπαϊκό τρόπο».

Πρόσθεσε ότι «η πρόταση για τον οδικό χάρτη στηρίζεται στα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Οι δύο χώρες», είπε ο κύριος Κοτζιάς, «πρέπει να σηκώσουν το μεγάλο βάρος της ενταξιακής πορείας των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ βγάζοντας τα βαρίδια του παρελθόντος από πάνω τους και συμβάλλοντας σε αυτή την κατεύθυνση».

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε τον αλβανό ομόλογό του για τους ανοιχτούς ορίζοντες – που όπως είπε- έχει ο κύριος Μπουσάτι και επισήμανε ότι «όταν συζητούν για τις διαφορές των δύο πλευρών, αυτό γίνεται πάντα με βάση την κουλτούρα του δημοκρατικού διαλόγου. Οι διεθνείς συμφωνίες», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, «στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και παράγουν διεθνείς δεσμεύσεις».

«Θα πρέπει να προσέχουμε όταν μιλάμε για τους Τσάμηδες», δήλωσε ο Κοτζιάς

«Θα πρέπει να προσέχουμε όταν μιλάμε για τους Τσάμηδες», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι, αρνούμενος την ύπαρξη ζητήματος Τσάμηδων.

Ειδικότερα, ερωτηθείς από αλβανό δημοσιογράφο, αποσαφήνισε ότι υπάρχουν δύο ομάδες Τσάμηδων, «οι Αλβανοί που ζουν στην Αλβανία και οι παλιοί Τσάμηδες, αυτοί οι εξισλαμισμένοι χριστιανοί του 1611, οι οποίοι είναι σήμερα έλληνες πολίτες». Εξήγησε ότι «υπήρξαν» και ορισμένοι Τσάμηδες που συνεργάστηκαν με τον γερμανό κατακτητή, που είχαν φτιάξει τα επιτροπάτα ελέγχου και λεηλασίας της περιουσίας του υπόλοιπου πληθυσμού σε περιοχές της Ηπείρου, οι οποίοι καταδικάστηκαν από τα ελληνικά δικαστήρια με βάση τον νόμο και τον διεθνή νόμο, οι οποίοι, σε αντίθεση με άλλους δοσίλογους στην Ευρώπη, εγκατέλειψαν τη χώρα και δεν εκτελέστηκαν».

«Για εμάς δεν υπάρχει το πρόβλημα με τον τρόπο που το αντιμετωπίζει η γειτονική μας πλευρά. Εχουμε διαφορετική προσέγγιση και όλα είναι γνωστά από τη σκοπιά της Ιστορίας» πρόσθεσε.