Η αγωνία κορυφώνεται για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Ηρθε η ώρα να επιστρέψουν τις κρατικές ενισχύσεις που έλαβαν από το ξεκίνημα πανδημίας ή θα μετατεθεί εκ νέου η ώρα του «λογαριασμού»;
Στο τέλος Δεκεμβρίου λήγει η ισχύς των κρατικών μέτρων στήριξης που έλαβαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι από την αρχή της πανδημίας. Αν δεν δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία αυτή, σημαίνει ότι από τον Ιανουάριο θα πρέπει αρχίσουν να επιστρέφουν τα κεφάλαια που έλαβαν ως κρατική ενίσχυση και να αποπληρώνουν φόρους προς το Δημόσιο και τα δάνεια προς τις τράπεζες που είχαν «παγώσει» όλο αυτό το διάστημα από την έναρξη της πανδημίας.
Πρόκειται μεταξύ άλλων για ενισχύσεις ύψους 3,3 δισ. ευρώ που έλαβαν οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι με τις 7 επιστρεπτέες προκαταβολές, για τα χρέη από φόρους και εισφορές ύψους 2,3 δισ. ευρώ που είναι σε αναστολή, καθώς και για πάσης φύσεως δάνεια προς τις τράπεζες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Γέφυρα», η πληρωμή των οποίων ανεστάλη λόγω Covid.
Αρχικός στόχος της κυβέρνησης ήταν με την έναρξη του 2022 να δοθεί ένα τέλος στις κρατικές ενισχύσεις και να ξεκινήσει η εξόφλησή τους σε πολλές μηνιαίες δόσεις, ώστε σταδιακά να αποκατασταθεί η κανονικότητα και να κλείσει η «μαύρη τρύπα» του κρατικού προϋπολογισμού. Ωστόσο, το νέο, τέταρτο κύμα της πανδημίας, σε συνδυασμό με τη νέα, επιθετική εμφάνιση της παραλλαγής Ομικρον του κορονοϊού, αλλάζουν τα δεδομένα και απ’ ό,τι φαίνεται προκαλούν ανατροπές στον αρχικό κυβερνητικό σχεδιασμό. Τα νέα πρόσθετα μέτρα προστασίας και οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν για τους ανεμβολίαστους προκαλούν πρόσθετο κόστος για όλη την αγορά που ζητά την παράταση των μέτρων στήριξης και της προθεσμίας αποπληρωμής για τα κορονοχρέη.
Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναγνωρίζουν το πρόβλημα. Διαμηνύουν, ωστόσο, ότι το τοπίο παραμένει ακόμη θολό στο μέτωπο της πανδημίας. Πολύ περισσότερο μετά την εμφάνιση της νέας παραλλαγής Ομικρον. Γι’ αυτό και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού πρώτα η επιστημονική κοινότητα κάνει τη διάγνωσή της για τη νέα μετάλλαξη και τις επιπτώσεις της στην εξέλιξη της πανδημίας. Κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, οπότε μετά θα έρθει η ώρα των αποφάσεων οι οποίες θα πρέπει να ανακοινωθούν εγκαίρως και σε κάθε περίπτωση πριν από την Πρωτοχρονιά. Αλλωστε, στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για όσους επιλέξουν την εφάπαξ εξόφληση των ποσών που έλαβαν με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, προκειμένου να κερδίσουν επιπλέον έκπτωση 15%. Αν αποφασιστεί η γενική παράταση των επιστροφών των χρεών της πανδημίας, θα παραταθεί και η προθεσμία της εφάπαξ καταβολής.
Προϋπόθεση, πάντως, όσον αφορά τις επιστρεπτέες προκαταβολές, που αποτελούν το μεγαλύτερο ποσό οφειλών, είναι να αναρτηθούν από το υπουργείο Οικονομικών τα εκκαθαριστικά σημειώματα για κάθε έναν οφειλέτη. Γι’ αυτό και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ολοκληρωθεί ο έλεγχος από την «Εργάνη» όσων έλαβαν τη συγκεκριμένη κρατική ενίσχυση για να διαπιστωθεί αν τήρησαν την προβλεπόμενη ρήτρα για διατήρηση των θέσεων εργασίας στην επιχείρησή τους. Για όσους διαπιστωθεί ότι προχώρησαν σε απολύσεις, θα χάσουν τις εκπτώσεις που προβλέπει ο νόμος, με αποτέλεσμα να κληθούν να επιστρέψουν το 100% της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν. Οσοι τήρησαν τη ρήτρα θα επιστρέψουν τα ποσά κουρεμένα έως και 75%.
Το αρχικό χρονοδιάγραμμα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, πριν υπάρξει η αναζωπύρωση στο μέτωπο της πανδημίας, προέβλεπε τα εξής:
-Τη σταδιακή επιστροφή από τον Ιανουάριο του 2022 σε 60 άτοκες δόσεις των 3,3 δισ. ευρώ που έλαβαν μέσω των 7 επιστρεπτέων προκαταβολών περίπου 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίοι και επιχειρήσεις. Καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης είχε οριστεί η 31η Ιανουαρίου.
-Τη σταδιακή εξόφληση, επίσης από τον Ιανουάριο του 2022, σε 36 άτοκες ή 72 δόσεις, με επιτόκιο 2,5%, των φόρων και εισφορών που είχαν παγώσει από τον Μάρτιο του 2020 και μετά για όλους τους πληττόμενους από τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στην οικονομική δραστηριότητα εξαιτίας της Covid. Και στην περίπτωση αυτή, η καταληκτική ημερομηνία για την πρώτη δόση είναι η 31η Ιανουαρίου.
-Την έναρξη της καταβολής των δόσεων πάσης φύσεως δανείων προς τις τράπεζες, η πληρωμή των οποίων είχε ανασταλεί βάσει του προγράμματος «Γέφυρα», που αφορούσε τους πληττόμενους.