400
Επιβάτες σχηματίζουν ουρές στο αεροδρόμιο του Μιλάνου προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ για την Covid –η Ιταλία υπήρξε μία από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που υιοθέτησαν το μέτρο αυτό για όλους τους ταξιδιώτες από την Κίνα | REUTERS/Jennifer Lorenzini

«Συναγερμός» στην ΕΕ για την εξαρση του κορονοϊού στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2023, 23:09
Επιβάτες σχηματίζουν ουρές στο αεροδρόμιο του Μιλάνου προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ για την Covid –η Ιταλία υπήρξε μία από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που υιοθέτησαν το μέτρο αυτό για όλους τους ταξιδιώτες από την Κίνα
|REUTERS/Jennifer Lorenzini

«Συναγερμός» στην ΕΕ για την εξαρση του κορονοϊού στην Κίνα

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2023, 23:09

Την ανάγκη «για κοινή προσέγγιση της ΕΕ» και «κοινή ευρωπαϊκή δράση» ενόψει της απόφασης της Κίνας για άρση των περιορισμών που σχετίζονται με τον κορονοϊό, αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων τόνισε τη Δευτέρα η σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, η σουηδική προεδρία συγκάλεσε συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων (IPCR) του Συμβουλίου την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου για να συζητηθεί ο συντονισμός των πιθανών απαιτήσεων για την είσοδο στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Η άρση των περιορισμών εξόδου από την Κίνα, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εξάπλωση της COVID-19 στη χώρα, έχει δημιουργήσει την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή δράση, ανέφερε Στοκχόλμη στη σχετική ανακοίνωσή της.

«Η προεδρία επιδιώκει μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ για την πιθανή εισαγωγή απαιτήσεων εισόδου. Είναι σημαντικό να λάβουμε γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα», δήλωσε ο σουηδός υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Δημόσιας Υγείας Γιάκομπ Φέρσμεντ.

Πολλές χώρες έχουν ήδη επιβάλει κάποιο είδος περιορισμού ή πρόκειται να επιβάλουν σε ταξιδιώτες προερχόμενους από την Κίνα –μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία, το Μαρόκο και το Κατάρ.

Ορισμένα από τα παραπάνω κράτη παρότρυναν τη διεθνή κοινότητα στη λήψη ανάλογων μέτρων.

Η Γαλλία, για παράδειγμα, απηύθυνε έκκληση προς τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ να υποβάλουν σε τεστ για COVID τους κινέζους ταξιδιώτες μετά τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης Μακρόν.

«Η Γαλλία θα πιέσει να εφαρμοστεί αυτή η μεθοδολογία σε όλη την ΕΕ», δήλωσε τη Δευτέρα ο γάλλος υπουργός Υγείας Φρανσουά Μπρον καθώς μαζί με τον υπουργό Μεταφορών Κλεμάν Μπον έλεγχαν τις νέες διαδικασίες στο αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού.

Η ελληνική θέση

Η Ελλάδα, από την πλευρά της, «έχει εναρμονιστεί με την μη επιβολή περιοριστικών μέτρων για τις διεθνείς μετακινήσεις, σύμφωνα με τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών και της ΕΕ και τελεί σε εγρήγορση για την εξέλιξη της πανδημίας και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας», όπως υπογράμμισε το Σάββατο ο ΕΟΔΥ.

«Η κατάσταση τελεί υπό επιτήρηση και ο ΕΟΔΥ μαζί με τις αρμόδιες υπηρεσίες στη χώρα μας παρακολουθούν με ενδιαφέρον και επιφυλακτικότητα τις μεμονωμένες συστάσεις κρατών-μελών της ΕΕ, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για διαφαινόμενη απειλή και η κινητικότητα από την Κίνα προς τη χώρα μας είναι μικρή και δεν υπάρχει απευθείας αεροπορική σύνδεση», είχε σημειώσει ακόμη ο αρμόδιος Οργανισμός με αφορμή την κλιμακούμενη ανησυχία έπειτα από τις ειδήσεις για την επιτάχυνση της επιδημίας στην Κίνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...