Η τραγουδίστρια Τσου Λανλάν, o σεναριογράφος Νι Ζεν, ο δημοσιογράφος Χου Φουμίνγκ και ο ηθοποιός Γκονγκ Τζιντάνγκ | REUTERS/Staff/CreativeProtagon
Επικαιρότητα

Κορονοϊός: Οι απανωτοί θάνατοι διασήμων τρομοκρατούν την Κίνα

Γνωστοί Κινέζοι, διανοούμενοι, επιστήμονες, καλλιτέχνες κ.λπ., έχουν πεθάνει αιφνιδίως τις τελευταίες ημέρες. Ετσι Δυτικά Μέσα εκφράζουν φόβους για πολύ μεγάλο αριθμό νεκρών από το τελευταίο κύμα της πανδημίας στην κινεζική επικράτεια
Protagon Team

Ο αυξανόμενος αριθμός δημοσίων προσώπων των οποίων οι θάνατοι δημοσιοποιούνται στην Κίνα ωθεί σε αμφισβήτηση του επίσημου απολογισμού των θυμάτων του κορονοϊού, σύμφωνα με το BBC. Ο θάνατος, τον περασμένο μήνα, της Τσου Λανλάν, μιας 40χρονης τραγουδίστριας της όπερας, προκάλεσε σοκ σε πολλούς, δεδομένου του πόσο νέα ήταν. Η οικογένειά της εξέφρασε το πένθος της, όμως δεν έδωσε λεπτομέρειες για την αιτία θανάτου.

Ως γνωστόν, η Κίνα ακύρωσε την αυστηρή πολιτική της περί «μηδενικού κρούσματος» τον Δεκέμβριο και έκτοτε σημειώνεται ταχεία αύξηση των μολύνσεων και των θανάτων. Υπάρχουν αναφορές για νοσοκομεία γεμάτα από ασθενείς και για γραφεία τελετών που έχουν κατακλυστεί από σορούς. Ωστόσο, λέει το BBC, η Κίνα έχει σταματήσει να δημοσιεύει καθημερινά δεδομένα κρουσμάτων, ενώ ανακοίνωσε μόνο 22 θανάτους από κορονοϊό τον Δεκέμβριο. Πλέον, υπολογίζονται μόνο όσοι πεθαίνουν από νόσους του αναπνευστικού, όπως πνευμονία.

Ο θάνατος της Τσου Λανλάν αλλά και άλλων διασήμων πυροδοτεί εικασίες για μεγαλύτερες απώλειες από αυτές που αναφέρονται στις επίσημες λίστες του κιινεζικού κράτους. Την Πρωτοχρονιά ανακοινώθηκε η είδηση του θανάτου του 83χρονου ηθοποιού Γκονγκ Τζιντάνγκ. Και αυτή θορύβησε πολλούς Κινέζους. Η αιτία του θανάτου του είναι ασαφής, αλλά πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τη συνέδεσαν με τον κορονοϊό και τους πρόσφατους θανάτους άλλων ηλικιωμένων. Επίσης, στις 2 Ιανουαρίου πέθανε και ο Χου Φουμίνγκ, γνωστός δημοσιογράφος και συνταξιούχος καθηγητής πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με καταμέτρηση κινεζικών Μέσων, 16 κορυφαίοι επιστήμονες της Κίνας απεβίωσαν μεταξύ 21ης και 26ης Δεκεμβρίου. Κανένας από αυτούς τους θανάτους δεν συνδέθηκε με τον κορονοϊό, όμως στα σόσιαλ μίντια υπήρξαν οι σχετικές εικασίες. Προ ημερών, η People’s Daily, η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, προέτρεψε τους πολίτες να εργαστούν για την «τελική νίκη» επί του κορονοϊού.