Σε κοιτίδες του αντιεμβολιασμού έχουν εξελιχθεί οι περισσότερες από τις 1000 και πλέον μονές, ιδιαιτέρως δε εκείνες των ζηλωτών παλαιοημερολογιτών, που λειτουργούν ανά τη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής».
Παρότι ο κορονοϊός έχει διαβεί το κατώφλι πολλών εξ αυτών, οι μοναχοί και οι μοναχές επιλέγουν να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο χωρίς τη βοήθεια της επιστήμης, παρά μόνο με προσευχή. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι η εξάπλωση του ιού τόσο μεταξύ της εκάστοτε αδελφότητας όσο και μεταξύ των προσκυνητών που επισκέπτονται τη μονή.
Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Σταύρου Τζίμα, δεκάδες μοναχές από μονές των Μετεώρων χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία, ενώ στην Αθωνική Πολιτεία περισσότεροι από 400 καλόγεροι νόσησαν και οκτώ εξ αυτών κατέληξαν…
Παρότι θα περίμενε κανείς αυτή η εξέλιξη να είχε προκαλέσει γενική συστράτευση στις γραμμές του εμβολιασμού, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί κανόνα αλλά μάλλον την εξαίρεση.
Πλην του Αγίου Ορους όπου απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από τους προσκυνητές, οι μονές έχουν ανοιχτές τις πύλες τους σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Σε μονές παλαιοημερολογιτών, μάλιστα, μάσκες και αντισηπτικά απαγορεύονται, ενώ στους επισκέπτες συνιστάται να μην κάνουν το εμβόλιο.
Καθώς οι μοναχοί συχνά ασκούν ισχυρή επιρροή στους τοπικούς πληθυσμούς, ο λόγος του «γέροντα» εκλαμβάνεται ως λόγος του Θεού. Ετσι, όταν ο «γέροντας» υποστηρίζει ότι ο ιός είναι τάχα ανύπαρκτος και το εμβόλιο «έργο του σατανά» ή «των Εβραίων», που έγινε «για να εξοντώσει τον άνθρωπο», για τον πιστό αυτό είναι νόμος, τον οποίο όχι μόνο οφείλει να τον εφαρμόσει αλλά και να τον διαδώσει.
Αυτή η κατάσταση προκαλεί αγανάκτηση ακόμη και στους μοναστικούς κύκλους, «Οι πιο πολλοί αρνητές ρασοφόροι φανατίζουν τον κόσμο των πιστών με παρανοϊκές θεωρίες και είναι γι’ αυτό επικίνδυνοι» λέει στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο καθηγούμενος της νέας, νόμιμης Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Ορους κ. Βαρθολομαίος, ενώ άλλος αγιορείτης, από μονή που εμβολίασε όλα τα μέλη της αδελφότητας, υπογραμμίζει: «Δυστυχώς θα χρεωθούμε τις στενοκεφαλιές κάποιων. Είναι αμαρτία να χάνονται άνθρωποι όταν η επιστήμη μάς διαθέτει το όπλο να προστατευθούμε».