Η Σάι Σιτζιέ ήταν μέχρι αυτόν τον μήνα μία «συνηθισμένη», θα μπορούσε να πει κανείς, 23χρονη κινέζα φοιτήτρια.
Εκανε το μεταπτυχιακό της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, της άρεσαν το κολύμπι, το σκι και τα ταξίδια στην Ευρώπη.
Ολα άλλαξαν, όμως, πριν από λίγες ημέρες, όταν έγινε μέλος ενός κλειστού και εκλεκτού γκρουπ, καθώς πλέον είναι μία από τις λίγες χιλιάδες συμπατριωτών της που έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό.
Δεν πρόκειται για μία ακόμα κλινική δοκιμή, αλλά για το κανονικό πρόγραμμα εμβολιασμού, καθώς οι Κινέζοι εμβολίασαν φοιτητές που σκοπεύουν να φύγουν στο εξωτερικό για σπουδές.
Η Σάι, που σπουδάζει στο Μιλάνο, έκανε αίτηση αμέσως όταν έμαθε για την ανακοίνωση και έγινε δεκτή.
«Φυσικά είχα αμφιβολίες στην αρχή, όμως σκέφτηκα ότι ο κίνδυνος από τον εμβολιασμό θα ήταν πολύ μικρότερος από το να ταξιδέψω σε μία “κόκκινη” χώρα. Το εμβόλιο τουλάχιστον θα μου έδινε μεγαλύτερη προστασία», είπε η φοιτήτρια στην Washington Post.
Το Πεκίνο πήρε το ρίσκο να κάνει το εμβόλιο σε χιλιάδες κόσμου πριν ακόμη κριθεί ασφαλές και αποτελεσματικό.
Προς το παρόν, τουλάχιστον, οι κινεζικές αρχές δεν θεωρούν ότι χρειάζεται γενικός εμβολιασμός. Αυτοί που έχουν προτεραιότητα είναι οι υγειονομικοί, οι στρατιωτικοί, οι μεταφορείς, όσοι ταξιδεύουν συχνά στο εξωτερικό και οι φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλες χώρες.
Αν υπάρχουν παρενέργειες, η κυβέρνηση θα δεχθεί έντονη κριτική.
Αν όμως δουλέψει το σχέδιο των Κινέζων, θα είναι μήνες μπροστά από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, στην καταπολέμηση της πανδημίας.
Η Σάι είπε ότι δεν είχε καμία παρενέργεια όταν έλαβε την πρώτη από τις δύο δόσεις από την Sinovac (το ένα από τα τέσσερα εμβόλια που αναπτύσσουν κινεζικές εταιρείες). Τη δεύτερη θα την κάνει τον επόμενο μήνα.
Για να το κάνει, πλήρωσε 68 δολάρια και δεν είναι υποχρεωμένη να δίνει αναφορά για την υγεία της. Η ίδια δηλώνει ότι αισθάνεται πολύ πιο ασφαλής τώρα. Το περασμένο εξάμηνο ήταν στη Σουηδία, όπου της έκανε αρνητική εντύπωση το ότι κανείς δεν φορούσε μάσκα.
Στην πόλη όπου μένει η Σάι, τη Σαοσίνγκ, οι αρχές συστήνουν το εμβόλιο σε ανθρώπους ηλικίας 18-59 ετών.
Στις κλινικές δοκιμές, που γίνονται σε άλλα μέρη της Κίνας, οι συμμετέχοντες δεν πληρώνουν αλλά είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν λεπτομερώς την κατάσταση της υγείας τους καθημερινά.
Η Γουάνγκ Γινγκ, 42 ετών, στο Πεκίνο, συμμετέχει σε μία από τις δοκιμές της Sinopharm. Δηλώνει, όμως, ότι θα περιμένει για σίγουρα αποτελέσματα πριν εμβολιάσει τη 10χρονη κόρη της.
Η Σάι, πάντως, λέει ότι ο κορονοϊός άλλαξε τα σχέδιά της για το μέλλον. Σχεδίαζε να παραμείνει στην Ευρώπη όταν τελείωνε τις σπουδές της, αλλά τώρα θέλει να γυρίσει στην Κίνα και να βρει δουλειά εκεί. «Στην Ευρώπη δεν αισθάνομαι ασφαλής με το δεύτερο κύμα», εξηγεί στην Post.