Ειδικός νοσοκομειακός εξοπλισμός, αλλά και καθημερινής χρήσης αναλώσιμα εμπίπτουν στη διαδικασία της επίταξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, και ενόψει της κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δημόσιας υγείας.
Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Σάββατο, επιτάσσονται αναπνευστήρες, κλίνες νοσηλείας (ιδιωτικών κλινικών), πάγιος εξοπλισμός κλινών, μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών ενδείξεων, κλειστά κυκλώματα αναρρόφησης και αναγκαία ιατροτεχνολογικά προϊόντα συνοδά προς τη λειτουργία αναπνευστήρων. Επίσης, προϊόντα ατομικής προστασίας όπως είναι οι μάσκες και υγειονομικός ρουχισμός
Εκτός από τον εξοπλισμό του νοσοκομείου, επιτάσσονται και προϊόντα ατομικής προστασίας όπως είναι τα αντισηπτικά διαλύματα και τα αντισηπτικά μαντιλάκια.
Στις 12 σελίδες της ΠΝΠ περιλαμβάνονται επίσης μέτρα όπως:
– η αναστολή για ένα μήνα των όσων ισχύουν για την τροφοδοσία σούπερ μάρκετ και λαϊκών αγορών
– η ανακοίνωση των αποθεμάτων για χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα και αντισηπτικά μαντηλάκια από τις σχετικές επιχειρήσεις
– η επίταξη με αποζημίωση μέχρι για έξι μήνες κινητών, αναλώσιμων και μη, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, και εμπίπτουν στην έννοια του ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού, των μέσων ατομικής προστασίας και των φαρμάκων
– πρόστιμο 5.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που θα παραβιάσουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τις επιχειρήσεις
– η δυνατότητα έκτακτων προμηθειών για ανταλλακτικά σε ασθενοφόρα
– προσλήψεις για ένα έτος σε πανεπιστημιακά και στρατιωτικά νοσοκομεία
– η κατά παρέκκλιση λειτουργία την Κυριακή για διάστημα έως και έξι μήνες των επιχειρήσεων που έχουν ως αντικείμενο την παραγωγή, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού προς καταστήματα/επιχειρήσεις πώλησης σχετικών ειδών
Μακραίνει η λίστα των μέτρων
Στην αυστηροποίηση του πλαισίου εφαρμογής των προληπτικών μέτρων για την πανδημία προχώρησε χθες το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων «κοινωνικής ανυπακοής» απέναντι στις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών και επιστημόνων. Οι πρώτες εικόνες, όσων αγνόησαν επιδεικτικά την απαγόρευση των συναθροίσεων με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ έσπευσαν αντίθετα σε… βουνά και παραλίες, προκάλεσαν σφοδρή ενόχληση στο κυβερνητικό επιτελείο, φτάνοντας μέχρι την παρέμβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Μόλις έδωσα εντολή να κλείσουν αύριο όλες οι οργανωμένες παραλίες και τα χιονοδρομικά κέντρα. Η κατάσταση είναι σοβαρή και απαιτεί υπευθυνότητα από όλους» γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός. Προέτρεψε μάλιστα να «αποφεύγουμε τους δημόσιους χώρους με πολύ κόσμο» και κατέληξε, λέγοντας «ας σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων» απευθυνόμενος με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προς όλους τους Έλληνες.
Αποστάσεις στα σούπερ μάρκετ
Ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα θα κάνει τις αγορές του σε τρόφιμα από τη Δευτέρα, στο πλαίσιο των προληπτικών μελετών που λαμβάνονται για την πρόληψη διασποράς του κορονοϊού, ενώ στα σούπερ μάρκετ θα λειτουργεί – σε όσες επιχειρήσεις δεν γίνεται αυτό μέχρι σήμερα – και υπηρεσία delivery και επιπλέον, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης στην τηλεόραση του Οpen, τα ντελίβερι θα κάνουν παραδόσεις κατ οίκον ακόμη και Κυριακές.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο επέκτασης ωραρίου λειτουργίας στις επιχειρήσεις τροφίμων, κάτι που αναμένεται να αποφασιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.
Άλλα μέτρα που προβλέπονται στην ίδια απόφαση είναι ότι στα επιμέρους τμήματα εντός των υπεραγορών τροφίμων, όπως χώρος κοπής τυριών κ.λ.π θα τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών, ότι θα αποφεύγεται η χρήση μετρητών στις συναλλαγές και ότι οι υπάλληλοι θα φορούν γάντια ενώ επιπλέον, μέσα στις επόμενες δύο μέρες θα πρέπει να δηλώσουν οι επιχειρήσεις στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα αποθέματά τους σε χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά διαλύματα και αντισηπτικά μαντηλάκια.
Αλλαγές και στα ΜΜΜ
Εκκληση από πλευράς του για περιορισμό των μετακινήσεων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς απηύθυνε και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.
Συνεκτιμώντας τα νέα δεδομένα στη διάρκεια της ημερήσιας υπουργικής σύσκεψης για τον κορονοϊό παρουσία του Πρωθυπουργού, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα πρέπει να λειτουργούν με το 50% των επιβατών, επεσήμανε το υπουργείο Υποδομών.