Ο στραηγός Τέρενς Ο' Σόνεσι σε εκδήλωση του 2015: θα αναλάβει προσωρινά τη διοίκηση της χώρας αν προκληθεί χάος λόγω της πανδημίας και αδυνατεί να το ελέγξει η πολιτική ηγεσία | EPA/JEON HEON-KYUN/POOL
Επικαιρότητα

Κορονοϊός: Απόρρητο σχέδιο Τραμπ για στρατιωτικό νόμο και ανάληψη εξουσίας από στρατηγό

Η κυβέρνηση έχει δώσει εντολές για να αναλάβει την εξουσία ο αμερικανικός στρατός αν λόγω της εξάπλωσης της ασθένειας ή της βίας, η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να λειτουργήσει και δεν μπορεί να μεταβιβάσει την εξουσία στις τοπικές κυβερνήσεις κάθε πολιτείας
Protagon Team

Μυστικό σχέδιο του Τραμπ για την ανάληψη της εξουσίας στις ΗΠΑ από τον στρατηγό Τέρενς Ο’Σόνεσι, σε περίπτωση που η κρίση του κορονοϊού παραλύσει την αμερικανική κυβέρνηση, αποκάλυψε το Newsweek.

Η κυβέρνηση έχει δώσει εντολές για να αναλάβει την εξουσία ο αμερικανικός στρατός, αν λόγω της εξάπλωσης της ασθένειας ή της βίας, η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να λειτουργήσει και δεν μπορεί να μεταβιβάσει την εξουσία στις τοπικές κυβερνήσεις κάθε πολιτείας, όπως είναι το σχέδιο που έχει εκπονηθεί εδώ και δεκαετίες.

Σε αυτή την περίπτωση, ο 56χρονος στρατηγός Τέρενς Ο’Σόνεσι, πρώην πιλότος, θα γίνει ο ηγέτης των ΗΠΑ.

Ο στρατηγός είναι τώρα επικεφαλής της Northcom, της στρατιωτικής αρχής που είναι υπεύθυνη για την άμυνα και προστασία των ΗΠΑ, η οποία δημιουργήθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Στα δεξιά, ο στρατηγός Τέρενς Ο’Σόνεσι, σε επιθεώρηση στην Κορέα, τον Μάιο του 2018 – EPA/SOUTH KOREAN AIR FORCE HANDOUT

Την 1η Φεβρουαρίου, όπως αναφέρουν οι Times, ο Μαρκ Εσπερ, υπουργός Αμυνας, υπέγραψε τη διαταγή που δίνει την αρμοδιότητα στην Northcom να προχωρήσει με το έκτακτο απόρρητο σχέδιο, αν χρειαστεί. Μέσα στις εντολές, περιλαμβάνονται και αυτές προς τον στρατό στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ να βρίσκεται σε ετοιμότητα για να προχωρήσει στην εφαρμογή στρατιωτικού νόμου.

Από τα επτά σκέλη του σχεδίου, τα τρία έχουν να κάνουν με τη διάσωση και μεταφορά του Ντόναλντ Τραμπ, του αντιπροέδρου Μάικ Πενς και των οικογενειών τους, καθώς και του υπουργού Αμυνας και άλλων αρχηγών υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας σε ασφαλή τοποθεσία. Το ίδιο θα κάνουν με τους ηγέτες του Κογκρέσου και τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου. Οι βασικές κυβερνητικές λειτουργίες θα μεταφερθούν σε ένα πολεμικό καταφύγιο στο Μέριλαντ.

Το τέταρτο σκέλος, με την κωδική ονομασία «Γρανιτένια Σκιά», αφορά αποστολές στο εσωτερικό της χώρας που σχετίζονται με όπλα μαζικής καταστροφής.

Αλλα τρία σκέλη, με τις ονομασίες «Οκταγκον», «Φριτζάκ» και «Ζόντιακ», αφορούν τον τρόπο με τον οποίο θα παρακάμψουν το Σύνταγμα των ΗΠΑ και θα τοποθετήσουν στρατιωτικούς σε θέσεις εξουσίας, έως την ώρα που θα μπορεί να αναλάβει πάλι πολιτικός ηγέτης.

Τον Οκτώβριο του 2018, το Γενικό Επιτελείο Στρατού των ΗΠΑ είχε υπενθυμίσει στους αρχηγούς των τριών όπλων ότι έχουν το δικαίωμα προσωρινά, με δική τους πρωτοβουλία, να αναλάβουν την εξουσία, όταν αδυνατεί να τους δώσει το «πράσινο φως» ο πρόεδρος ή όταν οι τοπικές αρχές «έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης».

Τέτοιες καταστάσεις είναι π.χ. «επεισόδια σε μεγάλη κλίμακα», που προκαλούν «μεγάλες απώλειες ζωής ή καταστροφή περιουσίας».

«Η εφαρμογή στρατιωτικού νόμου προβλέπεται όταν μόνο μία πόλη ή περιοχή έχει καταστραφεί», εξηγεί στους Times ο ειδικός σε θέματα στρατού Γουίλιαμ Αρκιν, δημοσιογράφος και πρώην στρατιωτικός, που έγραψε το κομμάτι για το Newsweek.

«Ομως, με τον κορονοϊό, τη στιγμή που η καταστροφή είναι σε όλη τη χώρα, μπαίνουμε σε αχαρτογράφητες καταστάσεις που δεν έχουμε ξαναζήσει».