Ενα πρωταπριλιάτικο αστείο ήταν αρκετό για να προκαλέσει τέτοια εντύπωση, ώστε να αναδειχθεί η έκταση που έχουν πάρει τα fake news σήμερα.
Η «είδηση» της επιβολής προστίμου στην Ελλάδα από τις Βρυξέλλες λόγω της αλλαγής της ώρας που -όπως ανέφερε το δημοσίευμα- παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, έκανε τον γύρο του Διαδικτύου, μπαίνοντας στις πρώτες θέσεις πολλών ιστοσελίδων (ενημερωτικών και μη).
«Κάθε ώρα που περνάει από τις 3 πμ της Κυριακής 31/3, οπότε και κληθήκαμε όλοι να γυρίσουμε το ρολόι μας ώστε να δείχνει 4 πμ, η Ελλάδα παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ως εκ τούτου, επιβαρύνεται με πρόστιμο 17.650 ευρώ… την ώρα», ανέφερε συγκεκριμένα, με την επισήμανση ότι «το επιβληθέν πρόστιμο θα παραμείνει εν ισχύ, μέχρις ότου η Ελλάδα συμμορφωθεί με την κείμενη νομοθεσία και επαναφέρει την ώρα, κατά μία ώρα νωρίτερα»!
Οπως έγινε γνωστό λίγο αργότερα, η ανάρτηση της «είδησης» έγινε στο πλαίσιο της ανοιχτής δράσης «Κόψε τα μούσια» που παρουσιάστηκε στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα και προβλήθηκε ζωντανά στην σελίδα της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στο Facebook.
Η αναπαραγωγή της έγινε σε συνεργασία με ενημερωτικές ιστοσελίδες, άλλες ακολούθησαν για να τιμήσουν το έθιμο και να γιορτάσουν την Πρωταπριλιά, χωρίς να λείψουν όμως και εκείνες που απλά το πίστεψαν ξεχνώντας «την ημέρα των ψεμάτων»!
Αυτό ακριβώς ήταν και το μήνυμα που θέλησε να περάσει η Αντιπροσωπεία:
Η διείσδυση της «είδησης» πολλαπλασιάστηκε στο Τwitter, στα λοιπά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στον δημόσιο διάλογο, όπως ακριβώς συμβαίνει στην πραγματική διάδοση μιας ψευδούς είδησης, ανέφερε στην σχετική ανακοίνωσή της, θέλοντας να δείξει την έκταση και τη δύναμη που έχει αποκτήσει πια το φαινόμενο των fake news.
«Η είδηση ήταν ψευδής και με μια απλή αναζήτηση στο Διαδίκτυο ο κάθε ενδιαφερόμενος θα ανακάλυπτε ότι ενώ την περασμένη εβδομάδα το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής για τερματισμό της αλλαγής της ώρας, αυτό δεν θα ισχύσει πριν το 2021 και κάθε χώρα θα αποφασίσει ποια ώρα θα διατηρήσει (θερινή ή χειμερινή)», εξηγούσε. «Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα θέλησε με τον τρόπο αυτό να υπογραμμίσει την ανάγκη όλοι οι πολίτες να είναι προσεκτικοί (υποψιασμένοι) απέναντι στο φαινόμενο των fake news και της παραπληροφόρησης, ιδιαίτερα ενόψει του δημοσίου διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης στο δρόμο για τις Ευρωεκλογές και της προστασίας των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γιώργος Μακροπουλιώτης, δήλωσε :
«Είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος και το δημοκρατικό μας καθήκον να μην επιτρέπουμε σε κανέναν να διαδίδει ψευδείς ειδήσεις και να εκμεταλλεύεται την ελευθερία του τύπου προς ίδιο όφελος και κυρίως, προς χειραγώγηση της δημοκρατίας μας στην Ευρώπη. Ως Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα δράσαμε “εναλλακτικά” για να αναδείξουμε το φαινόμενο αυτό που είναι μία από τις κεντρικές προκλήσεις της εποχής μας. Φυσικοί μας σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια ήταν δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι του ελληνικού Τύπου, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία».