Υποστηρίκτρια του «Οχι», έμπλεη ενθουσιασμού, στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Σύνταγμα για το δημοψήφισμα… | InTime News
Επικαιρότητα

Κόντρα για τα… μάτια του δημοψηφίσματος

Η «επέτειος» από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 οδήγησε σε κόντρα, μέσω ανακοινώσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση
Protagon Team

Μέσα σε ένα χρόνο συνέβησαν πολλά. Από την κομβική στιγμή του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα, άλλαξαν αρκετά πράγματα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Ωστόσο, ένα χρόνο από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που προκάλεσε… κύματα αντιδράσεων εντός και εκτός Ελλάδας, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξακολουθούν να κρατούν τις… γραμμές τους ως προς το θέμα.

Το κυβερνών κόμμα, σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για «μεγαλειώδες ΟΧΙ του ελληνικού λαού και υπεραμύνεται του δημοψηφίσματος, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν πυρά για τις συνέπειες που είχε για την Ελλάδα η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα.

Η επικράτηση του «Oχι» στο δημοψήφισμα του 2015 ήταν η «κορυφαία πράξη αντίστασης στο ευρωιερατείο της λιτότητας, αλλά και στο κατεστημένο που σχεδίαζε τον πνιγμό της χώρας προκειμένου να επιστρέψει», δήλωσε μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο Twitter ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανήμερα της πρώτης επετείου από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

«Εναν χρόνο μετά, συνεχίζουμε με ψηλά το κεφάλι», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να ξαναστήσει «την Ελλάδα στα πόδια της, με τις λιγότερες δυνατές πληγές».

«Ανοίγουμε τον δρόμο σε μεγάλες θεσμικές τομές για την Ελλάδα του 2021. Δίκαιη ανάπτυξη, δημοκρατία, δικαιοσύνη, προκοπή», συμπλήρωνε ο Πρωθυπουργός που βρισκόταν στην Κίνα.

Το «Οχι» έχει μείνει στην ιστορία ως η μεγάλη ανατροπή, τόνισε νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως το αποτέλεσμά του πυροδότησε και πυροδοτεί προοδευτικές εξελίξεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

«Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το μεγαλειώδες ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου 2015. Ο ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημά του και, με την ξεκάθαρη απάντηση στο δημοψήφισμα, είπε ΟΧΙ στα τελεσίγραφα και τους εκβιασμούς, ΟΧΙ στις πολιτικές λιτότητας. Είπε ΟΧΙ στην προπαγάνδα των ΜΜΕ και στην εκστρατεία τρομοκρατίας που εξαπολύθηκε από όλο το εγχώριο και διεθνές σύστημα», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει ότι «με το ΟΧΙ του, ο λαός μας έστειλε ένα σαφές μήνυμα σε όλη την Ευρώπη».

Υπενθυμίζεται ότι το δημοψήφισμα προκηρύχθηκε στις 28 Ιουνίου του 2015 (ΦΕΚ Α΄ 63) και διεξήχθη στις 5 Ιουλίου του ίδιου έτους. Ως ερώτημα είχε αν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των τριών Θεσμών, Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.), Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.) και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.), που προτάθηκε στις 25 Ιουνίου 2015. Ο κόσμος κλήθηκε να απαντήσει με έναν σταυρό στο «Όχι» ή στο «Ναι» σε ένα κουτάκι. Υπενθυμίζεται πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν 61,31% υπέρ του «Οχι» και 38,69% υπέρ του «Ναι».

ΣΥΡΙΖΑ: «Ενας χρόνος από το μεγαλειώδες ΟΧΙ του ελληνικού λαού»

Οπως αναμενόταν, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση για τον ένα χρόνο από το δημοψήφισμα, ακολουθώντας «υμνητική» γραμμή. Αναφέρει, συγκεκριμένα:
«Ο ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημά του και, με την ξεκάθαρη απάντηση στο δημοψήφισμα, είπε ΟΧΙ στα τελεσίγραφα και τους εκβιασμούς, ΟΧΙ στις πολιτικές λιτότητας. Είπε ΌΧΙ στην προπαγάνδα των ΜΜΕ και στην εκστρατεία τρομοκρατίας που εξαπολύθηκε από όλο το εγχώριο και διεθνές σύστημα.

Με το ΟΧΙ του ο λαός μας έστειλε ένα σαφές μήνυμα σε όλη την Ευρώπη. Ήταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που πυροδότησε και πυροδοτεί προοδευτικές εξελίξεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Με το ΟΧΙ ο ελληνικός λαός βροντοφώναξε ότι η εμμονική προσήλωση στους αριθμούς, την ώρα που οι λαοί υποφέρουν, συνιστά κίνδυνο για την Ευρώπη. Μια προειδοποίηση που, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται σήμερα με το brexit, αλλά και την άνοδο των εθνικισμών.

Κάποιοι μίσησαν το ΟΧΙ. Επιθυμούσαν να έρθει μια καταστροφή που ποτέ δεν ήρθε για να δικαιώσουν το δικό τους «ναι σε όλα». Μένουν στην Ιστορία με το δικό τους “γκρίζο” τρόπο. Ως φορείς των πιο ακραίων πολιτικών στην οικονομία και την κοινωνία, ως εκείνοι που είχαν δεσμευτεί για 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο, πλήρη απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, πλήρη άρση προστασίας στην πρώτη κατοικία και εξωφρενικά πλεονάσματα τα οποία και ο ίδιος ο κ. Χαρδούβελης παραδέχτηκε ότι γνώριζαν ότι δεν μπορούσαν να βγουν.

Το ΟΧΙ έχει μείνει στην Ιστορία ως η μεγάλη ανατροπή. Με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου που ακολούθησαν άνοιξε ο δρόμος για μια διαφορετική πολιτική, με αναπτυξιακή προοπτική και κοινωνικό πρόσημο, δέσμευση για την αναδιάρθρωση του χρέους, χωρίς αγγλικό δίκαιο, χωρίς τα δυσθεώρητα πλεονάσματα στα οποία είχαν δεσμευτεί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Εχουμε μπροστά μας και άλλες μεγάλες μάχες και αγώνες, που μόνο με αποφασιστικότητα μπορούμε να δώσουμε και θα νικήσουμε».

ΝΔ: Το δημοψήφισμα κόστισε στη χώρα 70 δισ. ευρώ

Ο εκπρόσωπος Τ’υπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε πως το κόστος του δημοψηφίσματος, το οποίο χαρακτήρισε έγκλημα, έφτασε στα 70 δισ. Ευρώ. Ανέφερε, συγκεκριμένα:

«Σήμερα, συμπληρώνεται ένας χρόνος από το δημοψήφισμα – παρωδία της 5ης Ιουλίου 2015. Ενα δημοψήφισμα μνημείο αναξιοπιστίας και ανευθυνότητας. Αλλά και έγκλημα σε βάρος του τόπου και του λαού. Το δημοψήφισμα αυτό κόστισε πολύ ακριβά. Το κόστος αυτό το πληρώνει η χώρα με τη ραγδαία φτωχοποίησή της.
Το πληρώνουν οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί και οι φορολογούμενοι με τη σφαγή των εισοδημάτων τους, που έχει ήδη ξεκινήσει.

Ολα αυτά τα γνώριζαν στην κυβέρνηση και, παρόλα αυτά, προχώρησαν. Το δημοψήφισμα αποτελεί μνημείο αναξιοπιστίας και ανευθυνότητας, διότι ο Αλ. Τσίπρας άλλα σχεδίασε, άλλα ζήτησε από τους πολίτες και άλλα έκανε. Ζήτησε από τους πολίτες να πουν ‘’όχι’’ στις τελευταίες προτάσεις των θεσμών. Και όταν  οι πολίτες είπαν – κατά πλειοψηφία – ‘’όχι’’,  ο Αλ. Τσίπρας δέχθηκε, όχι μόνο τις τελευταίες, αλλά ακόμη σκληρότερες προτάσεις των θεσμών.

Το δημοψήφισμα αποτελεί, προπάντων, έγκλημα σε βάρος του τόπου και του λαού, διότι κόστισε στην οικονομία, στους φορολογούμενους, στις τράπεζες, στους μετόχους τους και το Δημόσιο, δεκάδες δισεκατομμύρια. Επρόκειτο, μάλιστα, για έγκλημα συνειδητό, αφού τόσο ο Αλ. Τσίπρας, όσο και οι υπουργοί που ενέκριναν την απόφασή του, γνώριζαν πολύ καλά τις συνέπειες. Τα στοιχεία που υπάρχουν για τις δύο αυτές πτυχές του δημοψηφίσματος – το γεγονός ότι κόστισε δεκάδες δις ευρώ  και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση γνώριζαν τις συνέπειες – είναι συγκλονιστικά.

Παράλληλα ο κ.Κουμουτσάκος παρουσίασε τις συνέπειες και το κόστος του δημοψηφίσματος:

Το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls κόστισαν περίπου 70 δις ευρώ μέχρι σήμερα.
Συγκεκριμένα:
1ον. Απαξιώθηκαν οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και εξαϋλώθηκαν οι τραπεζικές μετοχές.
Έχασε 25 δις ευρώ το Δημόσιο, άρα όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι, και άλλα 15 δις οι Έλληνες μικρομέτοχοι.
Σύνολο περίπου 40 δις ευρώ.
Ταυτόχρονα, χάθηκαν σοβαρές επενδύσεις, όπως για παράδειγμα της Εθνικής Τράπεζας στην Τουρκία (Finansbank).
2ον. Χάθηκαν 21 δις από το γεγονός ότι η οικονομία επέστρεψε και παραμένει στην ύφεση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι το Α.Ε.Π. το 2016 θα ανέλθει σε 175 δις ευρώ, ενώ το Φθινόπωρο του 2014 προέβλεπε πως θα διαμορφωνόταν στα 196 δις ευρώ. Απώλεια 21 δις ευρώ εισοδήματος στη διετία 2015 – 2016 ή 5.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό!
3ον. Οι μειώσεις στις εισπράξεις από τη ναυτιλία, (όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδας) υπολογίζονται στο ποσό των 3 δις ευρώ ή 1,7% του Α.Ε.Π. μόνο για το 2015.
4ον. Οι εξαγωγές (σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.) μειώθηκαν, στο 10μηνο Ιούλιος 2015 – Απρίλιος 2016, κατά 1,714 δις ευρώ ή 7,6%, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2015.
5ον. Τα «λουκέτα» (σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου), το α’ εξάμηνο του 2016 αυξήθηκαν κατά 42%, ενώ οι ιδρύσεις νέων επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 17%, έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2015.
6ον. Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, μέχρι το Φεβρουάριο του 2016, απώλεσε το 45% της αξίας του.
Ένα χρόνο μετά, εξακολουθεί να καταγράφει απώλειες που φθάνουν το ένα τρίτο της αξίας του!

Μετά από αυτά, είναι σαφές ότι η προκήρυξη του δημοψηφίσματος – παρωδία, που έφερε το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls, προκάλεσε τεράστια ζημιά, που συνολικά φτάνει περίπου τα  70 δις ευρώ.
Στο κόστος αυτό δεν περιλαμβάνονται τα μέτρα λιτότητας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που μαζί με τον «κόφτη» φτάνουν τα 12,5 δις ευρώ.
Ούτε οι επιπτώσεις μετανάστευσης επιχειρήσεων στο εξωτερικό και αποφυγής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος για πληρωμές.
Όλα αυτά είναι το επιπλέον κόστος των 70 δις ευρώ.

Γεννηματά: Βαρύς ο λογαριασμός από το δημοψήφισμα

Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά αναφέροντας ότι ο λογαριασμός από το δημοψήφισμα ήταν βαρύς για τον ελληνικό λαό. «Οι Έλληνες δεν ξεχνούν το δημοψήφισμα. Ο λογαριασμός είναι βαρύς. Πληρώνουμε καθημερινά πολύ ακριβά τον τυχοδιωκτισμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ: 86 δις. χάθηκαν, φόροι καταιγίδα, οι συντάξεις κόβονται καθημερινά, η πρώτη κατοικία σε πλειστηριασμό, νέα λουκέτα στις επιχειρήσεις, ανεργία, ύφεση. Ποτέ ξανά δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας διχάσουν με πλαστά διλήμματα και συνειδητά ψέματα. Υπάρχει άλλος δρόμος για να βγούμε από την κρίση με ασφάλεια. Η εθνική γραμμή και η εθνική συνεννόηση, για να παραμείνουμε στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης».

Θεοδωράκης: «Το δημοψήφισμα των λαϊκιστών στοίχισε πολλά στους Ελληνες»

«Η Ιστορία θα είναι πολύ αυστηρή με αυτούς που πήγαν να ανατινάξουν την Ελλάδα», σχολίασε στην ΕΡΤ ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. «Το δημοψήφισμα των λαϊκιστών στοίχισε πολλά στους Ελληνες. Εφερε τη χώρα στον γκρεμό και χαθήκανε δεκάδες δισεκατομμύρια», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι οι τελευταίες αποκαλύψεις «δείχνουν το σκοτεινό τους σχέδιο, η χώρα να γίνει τρίτος κόσμος και όλα να ελέγχονται από το κράτος, δηλαδή από το κόμμα, δηλαδή από την παρέα τους».

«Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσθέτει κάθε μέρα προβλήματα, ενώ η χώρα έχει ανάγκη από τολμηρές λύσεις. Δικαιοσύνη και δουλειές! Αυτά ζητάει ο κόσμος», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.