424
Κάθε εταιρία και το δικό της σύστημα φόρτισης. Ενα κοστοβόρο χάος από καλώδια... | Shutterstock

Κόντρα EE με Apple για τον κοινό φορτιστή όλων των συσκευών

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2021, 18:15
Κάθε εταιρία και το δικό της σύστημα φόρτισης. Ενα κοστοβόρο χάος από καλώδια...
|Shutterstock

Κόντρα EE με Apple για τον κοινό φορτιστή όλων των συσκευών

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2021, 18:15

Το μεγάλο πρόβλημα της φόρτισης των διαφόρων ηλεκτρονικών συσκευών που χρησιμοποιεί στην καθημερινότητα του ο σύγχρονος άνθρωπος θέλει να λύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία πρότεινε νομοθετική ρύθμιση για την καθιέρωση μιας κοινής λύσης φόρτισης για όλες αυτές τις συσκευές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει με αυτή την παρέμβαση να μπει ένα τέλος στην ταλαιπωρία των κατόχων ηλεκτρονικών συσκευών να χρησιμοποιούν πολλούς φορτιστές αλλά και να περιοριστεί ο όγκος των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκρίνει την θύρα USB-C ως κοινή θύρα για μια σειρά από ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούν δισεκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά όπως κινητά τηλέφωνα, φωτογραφικές μηχανές, ταμπλέτες, ακουστικά, φορητά ηχεία, φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών κ.α.

Αν η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνει αποδεκτή οι χρήστες των ηλεκτρονικών συσκευών θα μπορούν να φορτίζουν τις συσκευές τους με τον ίδιο φορτιστή ανεξάρτητα από την εταιρεία ή το μοντέλο της κάθε συσκευής. Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει τον διαχωρισμό της πώλησης φορτιστών από την πώληση ηλεκτρονικών συσκευών.

Οι καταναλωτές θα μπορούν έτσι να αγοράζουν νέα ηλεκτρονική συσκευή χωρίς νέο φορτιστή. Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί ο αριθμός των αχρείαστων φορτιστών που αγοράζονται ή που μένουν αχρησιμοποίητοι.

H Apple που χρησιμοποιεί στις συσκευές της το δικό της σύστημα φόρτισης (Lightning) αντέδρασε άμεσα στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με ανακοίνωση της αναφέρει ότι η απόφαση αυτή «πνίγει την καινοτομία και τον ανταγωνισμό βλάπτοντας τους καταναλωτές στην Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο».

Χρονικό περιθώριο 2 ετών

Αν η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ψηφισθεί θα υπάρξει μια 24μηνη μεταβατική περίοδος για να μπορέσουν οι εταιρείες να προσαρμοστούν. Η υπόλοιπη βιομηχανία ηλεκτρονικών συσκευών πλην της Apple έχει ήδη προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση με σχεδόν το σύνολο των εταιρειών να διαθέτουν θύρα USB-C στις συσκευές τους και γενικότερα να είναι θετικές σε αυτή την εξέλιξη.

Η Apple αντιδρά και στο χρονικό όριο της μεταβατικής περιόδου θεωρώντας το μικρό. Από την πλευρά της Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην απόφαση της χωρίς να μπει σε κανενός είδους συζήτηση ή διαπραγμάτευση με οποιονδήποτε. Μάλιστα ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, έκανε ιδιαίτερα επιθετικές δηλώσεις για όσους αντιδρούν στην πρόταση της επιτροπής φωτογραφίζοντας σαφώς την Apple.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διευκρίνισε στην ιστοσελίδα The Verge ότι η πρόταση αφορά τη φόρτιση με καλώδιο και όχι την ασύρματη δυνατότητα που φημολογείται ότι θα διαθέτουν κάποια από τα επόμενα μοντέλα iPhone. Οι εταιρείες που θα παράγουν συσκευές ασύρματης φόρτισης δεν θα είναι υποχρεωμένες να τοποθετούν σε αυτές θύρα USB-C. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους φορτιστές θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τη νομοθετική διαδικασία της συναπόφασης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...