Αναφαίρετο δικαίωμά του η κριτική των δικαστικών αποφάσεων, λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης | ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

Ο Κοντονής επιμένει: Ξεπέρασε κάθε όριο ο πρόεδρος του ΣτΕ

Παρά τις αντιδράσεις για ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη ο υπουργός συνέχισε την κριτική κατά των δικαστών αφήνοντας αιχμές για δύο μέτρα και δύο σταθμά στο πόθεν έσχες. Ασφαλώς κατηγόρησε και την αντιπολίτευση για πολιτικά παιχνίδια
Protagon Team

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής επιμένει να κρατά ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσής του με τους δικαστές με αφορμή το ζήτημα του πόθεν έσχες. Σε νέα του συνέντευξη, τονίζει πως αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμά του να κρίνει τις αποφάσεις των δικαστηρίων, αφήνει σαφείς αιχμές κατά των λειτουργών της Δικαιοσύνης για τη στάση τους έναντι του πόθεν έσχες, σημειώνοντας με νόημα ότι από εκεί ξεκίνησε και η υπόθεση Τσοχατζόπουλου, ενώ απαντά εκ νέου στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκο Σακελλαρίου

«Ένας πολίτης -είτε είναι υπουργός ή ένας οποιοσδήποτε πολίτης- δεν δικαιούται να έχει γνώμη για μια απόφαση που εξέδωσε ένα δικαστήριο;» διερωτήθηκε ο κ. Κοντονής κατά τη συνέντευξή του  στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», υπογραμμίζοντας πως «ρόλος της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει τους θεσμούς και πρώτα και κύρια το κύρος της Δικαιοσύνης στα μάτια των πολιτών».

Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις, που διατύπωσε σε βάρος του ο κ. Σακελλαρίου περί «ωμής παρέμβασης στη Δικαιοσύνη», ο υπουργός εκτίμησε ότι ο πρόεδρος του ΣτΕ «ξεπέρασε πια κάθε όριο» με «ακραία και άδικη φρασεολογία». «Αδικεί και τον ίδιο και τον θεσμό που υπηρετεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κοντονής ξεκαθάρισε ότι «στις διατάξεις του πόθεν έσχες δεν πρέπει να εμφιλοχωρούν εξαιρέσεις… δεν γίνεται να προχωρήσει αυτή η κοινωνία με εξαιρέσεις, διότι τότε καταστρατηγείται κάθε κανόνας ισονομίας».

«Δεν γίνεται να υποχρεούται κάποιος να δηλώνει εισοδήματα και χρήματα, τα οποία έχει στους λογαριασμούς των τραπεζών και να μην υποχρεούται να δηλώσει χρήματα ή άλλα τιμαλφή, που έχει σε μία θυρίδα τράπεζας. Ειλικρινά γι αυτόν τον λόγο επανήλθα… Όταν οι πολίτες βλέπουν ότι για θέματα, που τους αφορούν, οι δικαστές χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά, τότε ο θεσμός φθείρεται και η εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη απομειούται», παρατήρησε ο υπουργός για να συμπληρώσει:

«Είναι πρόβλημα γενικά στην κοινωνία μας, κάθε φορά που έρχεται η κυβέρνηση να θεσπίσει κανόνες, οι οποίοι θα ισχύουν έναντι όλων, μία μερίδα πολιτών να αντιδρά –είτε αυτοί είναι οι δικαστές για τη δήλωση του πόθεν έσχες, είτε είναι π.χ. ένας επαγγελματικός κλάδος, για το αν θα πρέπει να έχει μηχανήματα πλαστικού χρήματος στο γραφείο για την είσπραξη αμοιβών».

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το θέμα, ο κ. Κοντονής έκανε λόγο για «πολιτικά παιχνίδια που παίζει η Νέα Δημοκρατία, που έφεραν τη χώρα εδώ που την έφεραν», ενώ για την ουσία της αντιπαράθεσης σχολίασε:

«Ποια είναι η χειραγώγηση; Η κυβέρνηση έχει καταθέσει την πρότασή της και την εντονότατη διαφωνία της για το θέμα -εδώ και τρεις μήνες τουλάχιστον- ότι το πόθεν έσχες των δικαστών δεν πρέπει να περιλαμβάνει εξαιρέσεις, γιατί αν έχουμε έναν επίορκο δικαστή -υπάρχουν και τέτοιοι και έχουν δικαστεί από τη δικαιοσύνη στο παρελθόν- ο οποίος, για να διαφύγει τον έλεγχο για χρήματα τα οποία παράνομα λαμβάνει, αντί να τα βάλει σε έναν λογαριασμό που ελέγχεται, τα βάλει σε μία θυρίδα τράπεζας, τότε καταστρατηγείται ο νόμος».

Στο σημείο αυτό ο υπουργός υπενθύμισε με νόημα ότι «και η υπόθεση Τσοχατζόπουλου ξεκίνησε από τη δήλωση πόθεν έσχες, όπου βρέθηκαν στοιχεία ανακριβή και ξεκίνησε μία έρευνα που κατέληξε όπου κατέληξε».

«Δεν είναι δυνατόν», είπε,  «κάποιοι να ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να ελέγχονται. Το χειρότερο είναι να το λένε αυτοί που αποφασίζουν για την υπόθεση κι εδώ έχουμε σοβαρότατο ζήτημα. Αυτοί οι οποίοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη είναι και αυτοί, οι οποίοι τελικά αποφασίζουν. Υπάρχει ένα πρόβλημα», επέμεινε, απορρίπτοντας το επιχείρημα ότι ο δικαστικός ή εισαγγελικός κλάδο τίθεται εν συνόλω σε υποψία: «Δηλαδή το πολιτικό προσωπικό της χώρας, άλλοι επαγγελματίες οι οποίες κατέχουν υπεύθυνες θέσεις και οι οποίοι υποβάλλουν αναλυτική δήλωση του πόθεν έσχες τίθενται σε υποψία ότι κάτι κάνουν; Ακριβώς για την άρση των υποψιών γίνεται η δήλωση του πόθεν έσχες και ο έλεγχος», υποστήριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Η Δικαιοσύνη έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στο υπουργείο Δικαιοσύνης και αυτό είναι σοβαρό θεσμικό πρόβλημα», σχολίασε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, εξηγώντας πως αυτός είναι ο λόγος που η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά την αποπομπή του Σταύρου Κοντονή.