Στη δίνη μιας νέας πολιτικής κρίσης, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, βρίσκεται η Ιταλία μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι, άλλοτε πρωθυπουργού της χώρας και νυν επικεφαλής ενός μικρού κόμματος της Κεντροαριστεράς.
Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, μιλώντας με στενούς συνεργάτες του , αναφέρθηκε στην απόφαση του Ρέντσι να αποσύρει τους δυο υπουργούς του κόμματός του, «Ζωντανή Ιταλία», από την κυβέρνηση.
«Προσπάθησα, μέχρι την τελευταία στιγμή, να κρατήσω τον Ρέντσι στην κυβέρνηση. Είστε μάρτυρες των προσπαθειών μου, με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία» είπε ο Κόντε κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που συνεδρίασε αργά χθες, Τετάρτη, βράδυ.
«Δεν είπαμε ποτέ όχι στον διάλογο, αλλά όλη αυτή η διαδικασία γίνεται εξαιρετικά δύσκολη, όταν αναγκάζεσαι να κινηθείς σε ναρκοθετημένο πεδίο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ακόμα δεν έχει αποσαφηνίσει το τι θα κάνει.
Προφανώς ζυγίζει τις επόμενες κινήσεις του: αν θα μεταβεί πρώτα στη Βουλή και στη Γερουσία για ανοικτή συζήτηση και ενδεχόμενη ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ή αν θα επιλέξει να συναντηθεί αμέσως με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα για να υποβάλει την παραίτησή του.
Την Τετάρτη, ο Ρέντσι απέσυρε τους δύο υπουργούς του, με αποτέλεσμα να διαλυθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός, παρά τις εκκλήσεις του προέδρου της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα.
Ο σεβάσμιος πρόεδρος είχε ζητήσει να μη συνεχιστεί η φάση αυτή επικίνδυνης αβεβαιότητας και υπό αυτό το πρίσμα ο Τζουζέπε Κόντε είχε αφήσει να διαρρεύσει ότι είναι διατεθειμένος να ανανεώσει και να ξαναγράψει, ως ένα βαθμό, το πρόγραμμά του. Ωστόσο, ο Ρέντσι έμεινε αμετακίνητος στην απόφασή του να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Μιλώντας σε δεκάδες δημοσιογράφους, ανακοίνωσε ότι οι δυο υπουργοί του (Γεωργίας και Ισότητας) και ο ένας υφυπουργός του, παραιτούνται από την κυβέρνηση και ότι η απόφασή τους ανακοινώθηκε ήδη με επιστολή και στον πρωθυπουργό Κόντε.
Γιατί το έκανε αυτό ο Ρέντσι; Επισήμως, επειδή διαφωνεί με την πολιτική Κόντε στη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα εισρεύσουν στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τάχθηκε εξάλλου για μια ακόμη φορά υπέρ της χρήσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για τη στήριξη του συστήματος Υγείας της Ιταλίας, ενώ υπογράμμισε ότι «χάρη στην πίεση του κόμματός του, βελτιώθηκε το σχέδιο της κυβέρνησης για την χρήση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης». Παράλληλα, κατηγόρησε τον Κόντε ότι απέφυγε τον διάλογο στους κατάλληλους, θεσμικούς χώρους και προτίμησε τις εξαγγελίες μέσω τηλεοράσεως και Διαδικτύου.
Πίσω όμως από αυτό είναι η πεποίθησή του ότι η Ιστορία τού «χρωστά» μια δεύτερη ευκαιρία. Ο Ρέντσι είχε βρεθεί πρωθυπουργός της Ιταλίας το 2014, σε ηλικία μόλις 39 ετών. Αλλά ύστερα από ένα αποτυχημένο δημοψήφισμα αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2016 και να βγει σε μια πρόωρη αποστρατεία. Τώρα θέλει να επανακάμψει ως παράγοντας της κεντρικής πολιτικής σκηνής.