Περισσότερα και πιο αποτελεσματικά μέτρα κατά του καπνού και των συνεπειών του στην υγεία ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τα κράτη-μέλη με άμεση επιχορήγηση ύψους 16 εκατ. από το πρόγραμμα EU4Health και άλλα 80 εκατ. από το πρόγραμμα Horizon, για την ενίσχυση του ελέγχου του καπνού και της νικοτίνης, καθώς και για την πρόληψη του εθισμού. Η Κομισιόν θα αναπτύξει επίσης μια εργαλειοθήκη πρόληψης για τη στήριξη της προστασίας της υγείας των παιδιών και των νέων.
Κάθε χρόνο, 700.000 άνθρωποι στην Ευρώπη πεθαίνουν εξαιτίας των συνεπειών του καπνού. Η ΕΕ στοχεύει σε μια «γενιά χωρίς καπνό» ως το 2040, περιορίζοντας τη χρήση προϊόντων καπνού στο 5% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.
Με το βλέμμα στον στόχο αυτό, η Κομισιόν συστήνει στις χώρες-μέλη να λάβουν μέτρα για την καλύτερη προστασία των ανθρώπων από τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος.
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να επεκταθούν οι πολιτικές απαγόρευσης του καπνίσματος σε βασικούς υπαίθριους χώρους, όπως δημόσιες παιδικές χαρές, λούνα παρκ και πισίνες –υπαίθριοι χώροι που συνδέονται με χώρους υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης – δημόσια κτίρια- εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών– και στάσεις και σταθμοί μεταφορών.
Οι πολιτικές θα περιλαμβάνουν όχι μόνον το «κλασικό» τσιγάρο αλλά και τα προϊόντα ατμίσματος, ηλεκτρονικά τσιγάρα κ.λπ., τα οποία τείνουν να γίνουν δημοφιλή στις νεαρές ηλικίες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προειδοποιήσει για τις αρνητικές επιπτώσεις της έκθεσης σε τέτοιου είδους καπνό, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών αναπνευστικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές και να ενισχύσουν τη διεθνή συνεργασία ώστε να μεγιστοποιηθεί ο αντίκτυπος των μέτρων που λαμβάνονται σε ολόκληρη την ΕΕ.
Ιστορικό
Η νέα σύσταση της Κομισιόν είναι άμεσα συνδεδεμένη με το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου.
Ο καπνός είναι ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο, καθώς πάνω από το ένα τέταρτο των θανάτων από καρκίνο στην Ευρώπη αποδίδεται στο κάπνισμα. Η θνησιμότητα και μια σειρά από δείκτες υγείας (όπως οι καρδιακές προσβολές στον γενικό πληθυσμό και η βελτίωση της αναπνευστικής υγείας) έχουν βελτιωθεί χάρη στο περιβάλλον χωρίς καπνό.