Χιλιάδες κάτοικοι συμμετέχουν στο καρναβάλι της Κολωνίας, από τα πιο γνωστά στην Ευρώπη | EPA/FRIEDEMANN VOGEL
Επικαιρότητα

Κολωνία: Η πιο «σεξουαλικά απελευθερωμένη» πόλη στον πλανήτη

Πρώτη στη σχετική λίστα του περιοδικού Lust η γερμανική πόλη στις όχθες του Ρήνου, που χαρακτηρίζεται υπόδειγμα ελευθερίας, ανεκτικότητας και διαφορετικότητας παγκοσμίως
Protagon Team

Τι θα έλεγε άραγε για τη σημερινή Κολωνία ένα από τα επιφανή τέκνα της, ο συντηρητικός Κόνραντ Αντενάουερ, καγκελάριος τη δεκαετία του 50, μέχρι και το 1963; Τότε, η πόλη του ήταν ένα προπύργιο του κοινωνικού συντηρητισμού όπου οι περισσότερες γυναίκες ψήφιζαν το κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης του καγκελαρίου και την παραδοσιακή του ατζέντα «για τα παιδιά, την εκκλησία και την κουζίνα».

Οι Times αναρωτιούνται πώς θα του φαινόταν η κατάταξη της Κολωνίας στην πρώτη θέση της λίστας με τις σεξουαλικά πιο ελεύθερες πόλεις στον πλανήτη. Και όμως, η Κολωνία εκτόπισε ακόμα και τη Νέα Υόρκη από την κορυφή της σχετικής λίστας που συνέταξε το γερμανικό περιοδικό Lust βάσει 100 κριτηρίων.

«Η Κολωνία είναι παγκοσμίως γνωστή για το καρναβάλι και τον καθεδρικό της ναό» σημείωσε το γερμανικό περιοδικό Lust. «Αλλά για πολλούς κατοίκους αυτής της κοσμοπολίτικης, ανεκτικής πόλης, το σεξ είναι η νέα θρησκεία». Το δημοσίευμα αναφέρθηκε στις 23 μεγάλες ετήσιες εκδηλώσεις της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, στα τέσσερα φεστιβάλ υπερηφάνειας, στα 17 γκέι μπαρ και στα 19 sex shop, σε μια πόλη με πληθυσμό λίγο πάνω από το ένα εκατομμύριο.

«Η πόλη στις όχθες του Ρήνου είναι ένα υπόδειγμα ελευθερίας, διαφορετικότητας και ανεκτικότητας, και αυτό ισχύει και για το σεξ. Οι κάτοικοι καλωσορίζουν ολόψυχα ομοϊδεάτες επισκέπτες που μοιράζονται τις αξίες τους» σημείωσε το περιοδικό. «Αντί να επιμένει στην ισότητα, η Κολωνία γιορτάζει τη μοναδικότητα του καθενός».

Η πόλη έχει διανύσει πολύ δρόμο από το συντηρητικό κλίμα της δεκαετίας του ’50 υπό τον Αντενάουερ, όταν οι σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών τιμωρούνταν με ποινή φυλάκισης και ο καθολικός αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας πρωτοστατούσε μιας εθνικής σταυροφορίας εναντίον γυμνιστών, ομοφυλοφίλων και «πορνογραφικών» μυθιστορημάτων όπως «Ο Εραστής της Λαίδης Τσάτερλι» και «Λολίτα».

Το δημοτικό συμβούλιο της Κολωνίας, που τώρα κυριαρχείται από τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες, λειτουργεί ένα ειδικό «γραφείο ΛΟΑΤ» από το 2010. Το φεστιβάλ υπερηφάνειας της πόλης είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και η περιοχή με τα γκέι μπαρ έχει επαινεθεί από έντυπα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μετά την Κολωνία, στη λίστα του «Lust» ακολούθησαν το Γουέστ Χόλιγουντ στο Λος Αντζελες, το Αμστερνταμ, η Μαδρίτη και το Βερολίνο. Η Νέα Υόρκη βρέθηκε στην 11η θέση, από πρώτη πέρυσι, και το Λονδίνο στη 14η.