Τμήματα από το στήθος του αγάλματος | REUTERS/Mohamed Abd El Ghany
Επικαιρότητα

Ο φαραώ – κολοσσός που γύρισε από τη λάσπη

Μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών και μια από τις σημαντικότερες για την Αίγυπτο, έγινε στο Κάιρο, κοντά στα ερείπια ενός τεράστιου αρχαίου ναού. Το κολοσσιαίο άγαλμα φτάνει στα οκτώ μέτρα ύψος και είναι φτιαγμένο από χαλαζίτη
Protagon Team

Ενα τεράστιο άγαλμα που πιστεύεται ότι απεικονίζει τον φαραώ Ραμσή Β’ ανακάλυψαν αιγύπτιοι και γερμανοί αρχαιολόγοι, μέσα σε υπόγεια ύδατα σε φτωχογειτονιά στο Κάιρο.

Πρόκειται για ένα κολοσσό οκτώ μέτρων από χαλαζίτη που εντοπίστηκε κοντά στα ερείπια του ναού του Ραμσή Β’, στην αρχαία Ηλιούπολη, στο ανατολικό τμήμα του σημερινού Καΐρου.

Ο υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλεντ αλ Ανάνι δήλωσε ότι «την περασμένη Τρίτη με κάλεσαν για να μου ανακοινώσουν τη μεγάλη ανακάλυψη του κολοσσού ενός βασιλιά, πιθανότατα του Ραμσή Β’». Ο υπουργός αναφέρει ότι βρέθηκε το στήθος του αγάλματος και το κάτω μέρος του κεφαλιού. Ακόμη εντοπίστηκε το στέμμα, το δεξί αυτί και ένα τμήμα από το δεξί μάτι.

Εργάτης στο σημείο όπου βρέθηκε το άγαλμα (REUTERS/Mohamed Abd El Ghany)

Η ανάσυρση του αγάλματος προσέλκυσε την προσοχή κατοίκων της περιοχής και δημοσιογράφων – και δικαίως, καθώς ήδη θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα όλων των εποχών για την Αίγυπτο.

Ο φαραώ Ραμσής Β’ ή Ραμσής ο Μέγας, ήταν ο κατά σειρά τρίτος της 19ης δυναστείας και κυβέρνησε για πάνω από 60 χρόνια, από το 1279 μέχρι το 1213 π.Χ. Eπί των ημερών του επεκτάθηκαν τα  σύνορα του βασιλείου από τη σημερινή Συρία στα ανατολικά μέχρι τη Νουβία, στο σημερινό Σουδάν.

Το κεφάλι του αγάλματος έχει σχεδόν το ύψος ενός άνδρα

Ο ναός του Hλιου στην Ηλιούπολη ιδρύθηκε από τον Ραμσή Β’ πράγμα που καθιστά ιδιαίτερα πιθανό ο κολοσσός να απεικονίζει τον φαραώ. Ηταν ένας από τους μεγαλύτερους ναούς στην αρχαία Αίγυπτο, σχεδόν διπλάσιος από εκείνον του Καρνάκ, αλλά καταστράφηκε κατά την ελληνορωμαϊκή περίοδο. Πολλοί οβελίσκοι του μεταφέρθηκαν στην Αλεξάνδρεια ή στην Ευρώπη ενώ οι ογκόλιθοι χρησιμοποιήθηκαν αργότερα στις οικοδομές, καθώς αναπτυσσόταν το Κάιρο.

Η ίδια αρχαιολογική αποστολή βρήκε επίσης και το άνω μέρος ενός ασβεστολιθικού αγάλματος του φαραώ Σέτι Β’, εγγονού του Ραμσή Β’. Το άγαλμα αυτό ήταν φυσικού μεγέθους αλλά το σωζόμενο τμήμα του είναι μόνο 80 εκατοστά.