Φίλοι και συγγενείς των θυμάτων κρατούν αναμμένα κεριά έξω από το κλαμπ | REUTERS/Kevin Mohatt
Επικαιρότητα

Κολοράντο: Οι «ηρωικοί» πελάτες του κλαμπ ακινητοποίησαν τον δράστη του μακελειού στο γκέι κλαμπ

Τα θύματα θα ήταν πολύ περισσότερα, καθώς το μαγαζί ήταν γεμάτο κόσμο και ο 22χρονος Αντερσον Λι Ολντριτς άρχισε να πυροβολεί ανεξέλεγκτα αμέσως μόλις μπήκε στον χώρο, το βράδυ του Σαββάτου. Δεν θα ανεχθούμε το μίσος, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν
Protagon Team

Πολύ περισσότερα θα ήταν τα θύματα στο νυχτερινό κλαμπ του Κολοράντο Σπρινγκς αν δεν είχαν αφοπλίσει τον δράστη οι θαμώνες την ώρα που είχε ξεκινήσει να πυροβολεί, το βράδυ του Σαββάτου.

Ο τελικός απολογισμός μιας ακόμα επίθεσης με όπλο στις ΗΠΑ –και μιας ακόμα εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας– είναι πέντε νεκροί και 25 τραυματίες.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι δράστης του μακελειού είναι ο 22χρονος Αντερσον Λι Ολντριτς.

Ο Τζο Μπάιντεν, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι δεν έχει γίνει γνωστό το κίνητρο του δράση προς το παρόν, «αλλά γνωρίζουμε ότι η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στόχος αποκρουστικής βίας που πηγάζει από το μίσος. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ανεχθούμε το μίσος».

Ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε «να γίνουν περισσότερα» για τη ρυθμιστική πλαισίωση της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ.

Το Club Q ευχαρίστησε μέσω του Facebook τους ηρωικούς πελάτες που εξουδετέρωσαν τον δράστη και έβαλαν τέλος στην επίθεση.

Αποψη του Club Q την επόμενη ημέρα – ABC Affiliate KMGH via REUTERS

«Στον χώρο βρέθηκαν δύο πυροβόλα όπλα. Ο ύποπτος χρησιμοποίησε τουφέκι. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι στο εσωτερικό του κλαμπ τον αντιμετώπισαν και πάλεψαν μαζί του. Κατάφεραν να τον σταματήσουν», δήλωσε ο υπαρχηγός της αστυνομίας.

Ενας άνδρας με το ίδιο όνομα είχε απειλήσει πέρυσι τη μητέρα του με αυτοσχέδια βόμβα και πολλά όπλα σε μια πόλη που βρίσκεται σε απόσταση μισής ώρας με το αυτοκίνητο από το Κολοράντο Σπρινγκς, όπως ανέφερε το γραφείο του σερίφη της κομητείας Ελ Πάσο.

Στις έρευνες συμμετέχει και το FBI.

Ο κυβερνήτης του Κολοράντο, Τζάρεντ Πόλις, ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος κυβερνήτης που εκλέγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε «σοκαρισμένος και συντετριμμένος».

Το κλαμπ είχε ανακοινώσει χθες την οργάνωση βραδιάς «με όλων των ειδών τις ταυτότητες φύλου», με την ευκαιρία της Ημέρας Τρανς Μνήμης που γιορτάζεται την 20ή Νοεμβρίου για να τιμήσει τη Ρίτα Χέστερ, η οποία δολοφονήθηκε το 1998 στις ΗΠΑ.

Ο Τζόσουα Θέρμαν, που βρισκόταν στο νυχτερινό κέντρο, διηγήθηκε ότι «υπήρχαν πτώματα στο πάτωμα. Υπήρχαν σπασμένα γυαλιά, σπασμένα ποτήρια, άνθρωποι που κλαίγανε. Ηταν τρομακτικό. Αυτό ήταν το καταφύγιό μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο 24χρονος Ερον Λέινι περιέγραψε ένα μικρό νυχτερινό κέντρο «όπου όλος ο κόσμος περνούσε καλά, γελούσε».

«Δεν μπορώ να κατανοήσω πώς κάποιος μπορεί να εισέλθει (στο κέντρο) και να δει τόσο ευτυχισμένους ανθρώπους και τόσο άνετους στην κοινότητά τους και να θελήσει να βάλει τέλος σε αυτό», είπε.