Φωτογραφία του Γουίλσον, του βελγικού ποιμενικού που βοήθησε στη διάσωση των τεσσάρων παιδιών στον Αμαζόνιο | Ejército Nacional de Colombia
Επικαιρότητα

Κολομβία: Τα διασωθέντα παιδιά ζωγραφίζουν τον αγνοούμενο σκύλο

Τα τέσσερα παιδάκια που επέζησαν επί 40 ημέρες στη ζούγκλα του Αμαζονίου αναπαράστησαν με τα κραγιόνια τους τον βελγικό ποιμενικό που βοήθησε στη διάσωσή τους και τώρα αγνοείται
Protagon Team

Οι τέσσερις μικροί ιθαγενείς που επέζησαν από αεροπορικό δυστύχημα και παρέμειναν επί 40 ημέρες αβοήθητα στον Αμαζόνιο της Κολομβίας συνεχίζουν την ανάρρωσή τους στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Μπογκοτά, ενώ τα δύο μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά είναι σε αρκετά καλή κατάσταση ώστε να ζωγραφίζουν.

Στις πρώτες τους ζωγραφιές, που κυκλοφόρησαν από τις ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας, μια τετράποδη φιγούρα αναπηδά από τη σελίδα: ο Γουίλσον, ο βελγικός ποιμενικός σκύλος που βοήθησε ώστε να οδηγηθούν οι διασώστες στην τοποθεσία όπου βρίσκονταν, ο οποίος παραμένει αγνοούμενος στη ζούγκλα.

Μια ζωγραφιά υπογεγραμμένη από τη Λέσλι –τη 13χρονη που πιστώνεται ότι κράτησε ζωντανά τα αδέρφια της, καθώς γνώριζε τη ζούγκλα– αναπαριστά τον Γουίλσον ανάμεσα σε δέντρα, και ένα ποτάμι. Μια δεύτερη, με την υπογραφή του εννιάχρονου Σολεϊνί, δείχνει τον σκύλο δίπλα σε ένα μεγάλο λουλούδι, τον ήλιο, και τη σημαία της Κολομβίας, αναφέρει ρεπορτάζ της Guardian.

Μία από τις ζωγραφιές ενός από τα τέσσερα παιδιά, με τον Γουίλσον, ένα λουλούδι και τη σημαία της Κολομβίας (Ministerio de Defensa de Colombia)

Τα τέσσερα «παιδιά-θαύματα», όπως τα χαρακτηρίζουν οι Κολομβιανοί, διασώθηκαν σε ξέφωτο δάσους την περασμένη Παρασκευή, περισσότερο από έναν μήνα μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους η μητέρα τους και άλλοι δύο ενήλικες. Επέζησαν τρώγοντας φρούτα και χρησιμοποιώντας μεγάλα φύλλα για να προστατεύονται από τη βροχή, ενώ είπαν στους διασώστες τους ότι, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα, τους συνόδευε ένας μεγάλος σκύλος.

Το ζώο πιστεύεται πως ήταν ο Γουίλσον, ένα από τα 10 στρατιωτικά σκυλιά-ανιχνευτές που αναπτύχθηκαν στην επιχείρηση αναζήτησης. Εθεάθη για τελευταία φορά την περασμένη Πέμπτη, μία ημέρα πριν από τη διάσωση των παιδιών. «Τον είδαμε περίπου 40 μέτρα μακριά και προσπαθήσαμε να τον καλέσουμε» είπε ο Κάρλος Βιγιέγκας, ένας από τους χειριστές σκύλων. «Ο συνάδελφός μου πλησίασε κοντά του, προσπάθησε να παίξει μαζί του για να τον αρπάξει, αλλά εκείνος έφυγε τρέχοντας».

Ο εξάχρονος βελγικός ποιμενικός ενδέχεται να αποπροσανατολίστηκε από το πυκνό φύλλωμα της ζούγκλας ή να συνάντησε ένα επικίνδυνο αρπακτικό, με αποτέλεσμα να προκληθεί κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά του. Ο σκύλος παραμένει αγνοούμενος και η επιχείρηση για τον εντοπισμό του βρίσκεται σε εξέλιξη.

Zωγραφιά της 13χρονης Λέσλι, που δείχνει ξεκάθαρα τον βελγικό ποιμενικό πλάι σε ένα δέντρο (Ministerio de Defensa de Colombia)

«Σύμφωνα με όσα μας είπαν τα παιδιά, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο Γουίλσον, ο καταδρομέας μας, ήταν μαζί τους στη ζούγκλα, αρκετά αδυνατισμένος ελλείψει φαγητού» δήλωσε ο στρατηγός Πέδρο Σάντσεθ στους δημοσιογράφους το Σάββατο. «Αλλά η πίστη μας παραμένει υψηλή και εξακολουθούμε να τον αναζητούμε».

Εν τω μεταξύ, διαμάχη έχει ξεσπάσει για την επιμέλεια των παιδιών μεταξύ των συγγενών τους, με τον πατέρα δύο εξ αυτών να αντιμετωπίζει κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία. Τα αδέρφια αναμένεται να παραμείνουν στο νοσοκομείο για αρκετές ημέρες ακόμα, κατά τη διάρκεια των οποίων η υπηρεσία προστασίας παιδιών της Κολομβίας θα πάρει συνεντεύξεις από όλα τα μέλη της οικογένειας, ώστε να καθορίσει ποιος πρέπει να τα φροντίζει.