541
Αποψη της έκτασης όπου χτίζεται η Κολόμπο Πορτ Σίτι, μέσα στη θάλασσα, στη Σρι Λάνκα | Paula Bronstein/Getty Images

Κολόμπο Πορτ Σίτι: Οι Κινέζοι χτίζουν το «νέο Ντουμπάι» στη Σρι Λάνκα

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2022, 21:10
Αποψη της έκτασης όπου χτίζεται η Κολόμπο Πορτ Σίτι, μέσα στη θάλασσα, στη Σρι Λάνκα
|Paula Bronstein/Getty Images

Κολόμπο Πορτ Σίτι: Οι Κινέζοι χτίζουν το «νέο Ντουμπάι» στη Σρι Λάνκα

Protagon Team Protagon Team 17 Ιανουαρίου 2022, 21:10

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το φαραωνικό εγχείρημα της Σρι Λάνκα, να χτίσει μία νέα πόλη πάνω στην άμμο, που θα φιλοξενεί 80.000 κατοίκους, πλήθος διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και θα γίνει το νέο μεγάλο παράκτιο οικονομικό κέντρο της Ασίας, στα πρότυπα του Ντουμπάι, του Χονγκ Κονγκ και του Μονακό.

Μεγάλες οι φιλοδοξίες της ασιατικής αυτής χώρας, αλλά και των Κινέζων, που συμμετέχουν στην κατασκευή της Κολόμπο Πορτ Σίτι και έχουν τεράστια οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα στην περιοχή, όπως σημειώνει το BBC.

Κινεζική κατασκευαστική εταιρεία επένδυσε 1,4 δισ. δολάρια στο έργο και έλαβε ως αντάλλαγμα, το 43% της έκτασής της. Τόσο η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα όσο και οι Κινέζοι επενδυτές σχεδιάζουν να νοικιάσουν τη γη σε μεγάλες τράπεζες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και άλλες εταιρείες.

Τα έργα έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, όμως τελευταία έχουν προχωρήσει πολύ, χάρη στην κινεζική βοήθεια και η πόλη αναμένεται να είναι πλήρως έτοιμη το 2040, μετά τα παλιά θαλάσσια όρια της πρωτεύουσας, Κολόμπο. Μία τεράστια έκταση μπαζώθηκε για να χτισθεί.

Η μεγαλύτερη βυθοκόρος της Ασίας, που ανήκει σε κινεζική κατασκευαστική, χρησιμοποιείται στα έργα για την Κολόμπο Πορτ Σίτι – EPA/M.A.PUSHPA KUMARA

Οι αρχές σχεδιάζουν ευρείες φορολογικές διευκολύνσεις για όσους επενδύουν και συναλλάσσονται επιχειρηματικά στη νέα πόλη, όπου όλες οι συναλλαγές θα γίνονται αποκλειστικά με δολάρια.

Ανησυχίες για την επιρροή των Κινέζων στο εγχείρημα υπάρχουν τόσο στο εσωτερικό της καταχρεωμένης χώρας, η οποία χρωστά 45 δισ. δολάρια, οκτώ από τα οποία στην Κίνα, όσο και στο εξωτερικό. Η Ινδία δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την τόσο κοντινή της μέγα-επένδυση των Κινέζων, –καθώς η Σρι Λάνκα θεωρείται η πίσω της αυλή– με το ενδεχόμενο να της «κλέψει» πολυεθνικές και επενδυτές. Παρομοίως, οι Αμερικανοί δεν «τρελαίνονται» με την ιδέα και προειδοποιούν ότι η νέα πόλη θα χρησιμοποιηθεί για ξέπλυμα χρημάτων.

Οι υπεύθυνοι στη Σρι Λάνκα διαφωνούν και απαντούν ότι στο οικονομικό κέντρο θα ισχύουν οι νόμοι της χώρας για το ξέπλυμα χρημάτων και θα χρησιμοποιούνται οι τελευταίες τεχνολογίες από τις ειδικές ομάδες για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.

Η Κολόμπο Πορτ Σίτι είναι μέρος του μεγαλόπνοου σχεδίου του Σι Τζινπίνγκ «μία ζώνη, ένας δρόμος», που περιλαμβάνει τεράστιες επενδύσεις για την κατασκευή υποδομών σε Ασία και Ευρώπη για την ανάπτυξη του εμπορίου. Ο ίδιος ο κινέζος πρόεδρος παρέστη στην επίσημη ανακοίνωση του εγχειρήματος, το 2014.

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα ξεναγούν τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, στο Κολόμπο Πορτ Σίτι, στις 9 Ιανουαρίου – REUTERS/Dinuka Liyanawatte

Το 2009, μετά από έναν αιματηρό και δαπανηρό εμφύλιο εναντίον των Ταμίλ, η Σρι Λάνκα στράφηκε στην Κίνα για οικονομική βοήθεια και ανακατασκευή των υποδομών της. Τα πολλά κινεζικά δάνεια δεν άρεσαν στους ψηφοφόρους και έριξαν τον πρόεδρο Μαχίντα Ρατζαπάκσα, ο οποίος όμως, μετά από οκτώ χρόνια επέστρεψε στη θέση του πρωθυπουργού με πρόεδρο τον μικρό του αδελφό…

Εκτός από τις οικονομικές ανησυχίες για πιθανή χρεωκοπία της χώρας και οικονομική υποταγή της στην Κίνα, υπάρχουν και έντονες περιβαλλοντικές ανησυχίες για μία τόσο μεγάλη ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση.

Πάντως, αξιωματούχοι της Κίνας και της Σρι Λάνκα διαβεβαιώνουν ότι και οι δύο χώρες θέλουν να προχωρήσει η επένδυση και να επιτύχει το εγχείρημα, από το οποίο ελπίζουν πως θα αποκομίσουν μεγάλα οφέλη και οι δύο πλευρές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...