Mπορεί οι Τούρκοι να κομπάζουν ότι το ρωσικό σύστημα των S-400 είναι επιχειρησιακά έτοιμο και πλέον μπορούν ανά πάσα στιγμή «να πατήσουν το κουμπί», ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα, ωστόσο, δεν άφησε κανένα περιθώριο στην τουρκική ηγεσία για τη χρήση –αλλά και παραμονή στο έδαφος της Τουρκίας– των ρωσικών πυραύλων.
Σε τηλεδιάσκεψη που είχε στις 8 Ιανουαρίου με μέλη της διοίκησης του αμερικανοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου (σ.σ. αντικείμενο ήταν η συζήτηση και διαβίβαση αιτημάτων του τουρκικού επιχειρηματικού κόσμου προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τζο Μπάιντεν), ο πρεσβευτής Ντέιβιντ Σάτερφιλντ ξεκαθάρισε ότι οι επιβληθείσες από τις ΗΠΑ κυρώσεις για τους S-400, στη βάση του νόμου CAATSA, θα παραμείνουν όσο o Eρντογάν επιμένει για το αναγκαίο της απόκτησης του ρωσικού συστήματος και την ένταξή του στο τουρκικό οπλοστάσιο.
Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα, όμως, πήγε και ένα βήμα παραπέρα, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο επέκτασης των κυρώσεων και σε άλλους τομείς εκτός της αμυντικής βιομηχανίας, όπως για παράδειγμα η ενέργεια, ο αγροτικός και ο φαρμακευτικός τομέας.
Η υπόνοια και μόνο ενός τέτοιου ενδεχομένου θορύβησε τον τουρκικό επιχειρηματικό κόσμο, που γνωρίζει ότι μια τέτοια εξέλιξη ίσως και να αποτελέσει τη χαριστική βολή στην ήδη καθημαγμένη τουρκική οικονομία.
Κατά τα άλλα, ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ έγινε όσο πιο σαφής μπορούσε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να ανακληθεί η απόφαση των κυρώσεων, δεδομένου ότι έχουν εγκριθεί από το Κογκρέσο.
Σε ανταπόκρισή του, ο τούρκος δημοσιογράφος Μουράτ Γεκίν επικαλέστηκε πηγές του τουρκο-αμερικανικού Συμβουλίου (που δεν κατονομάζονται), σύμφωνα με τις οποίες ο Σάτερφιλντ τόνισε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις «έχουν συγκεκριμένους στόχους και η πλειονότητα της αγοράς θα παραμείνει ανοιχτή στο εμπόριο».
«Σύμφωνα με πηγές από τη συνάντηση, που μίλησαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, ο πρεσβευτής μπήκε κατευθείαν στο θέμα, χωρίς να χάσει χρόνο με διπλωματικές αβρότητες και είπε, χωρίς να προσπαθήσει να μαλακώσει, αυτό που είχε να πει», μεταφέρει ο τούρκος δημοσιογράφος σχετικά με την τηλεδιάσκεψη, υπογραμμίζοντας αυτό που δεν θέλει καν να ακούει ο Ερντογάν: ότι το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό.
«Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, είναι πολιτικό. Και αρκετά πολιτικό, ώστε η μόνη επίλυση δύναται να προέλθει μόνο από τα υψηλότατα κλιμάκια. Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν γνωρίζει καν πόσο ακριβώς είναι έτοιμη η Αγκυρα για την κυβέρνηση Μπάιντεν», ήταν η χαρακτηριστική επισήμανσή του, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να είναι στριμωγμένος στη γωνία από τους Αμερικανούς για το θεμα των S-400, με τις συνέπειες των κυρώσεων να ξεπερνούν θέματα όπως το πρόγραμμα και η προμήθεια των F-35, ή η λειτουργία της τουρκικής βιομηχανίας SSB.
Ως ένα βαθμό, στο πλαίσιο αυτό της απομόνωσής του από τους Αμερικανούς εντάσσεται και η απόπειρα του Ερντογάν να εμφανίσει ως διαμεσολαβητή για την έναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, τον αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα.
Με δέλεαρ την οικοδόμηση προφίλ διεθνούς παράγοντα υψηλού κύρους που αναλαμβάνει ρόλο μεσολαβητή στον ελληνοτουρκικό διάλογο (ενόψει και των εκλογών στην Αλβανία στις 25/1), ο τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να βάλει στο «παιχνίδι» έναν «δικό του άνθρωπο». Δεν ήταν τυχαίο, άλλωστε, ότι αμέσως μετά τη συνάντηση Ερντογάν – Ράμα στην Αγκυρα, ο αλβανός πρωθυπουργός πραγματοποίησε ιδιωτική επίσκεψη στην Αθήνα, κατά την οποία συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, η «αλβανική προσφορά» δεν έγινε –ούτε πρόκειται να γίνει– δεκτή από την ελληνική πλευρά, η οποία δεν θα επιτρέψει η όποια επανεκκίνηση του διαλόγου να γίνει με τους όρους του Ερντογάν. Εξ ου και η συγκρατημένη προς το παρόν στάση έναντι των προκλήσεων επί του πεδίου τις τελευταίες ήμερες, στα Ιμια, που είναι προφανές ότι γίνονται κατ’ εντολή της τουρκικής ηγεσίας, προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα πριν από την επανέναρξη της διαδικασίας των διερευνητικών.