Πτώση της ποιότητας του σπέρματος, λόγω διαφόρων χημικών ρύπων που βρέθηκαν στον ανθρώπινο οργανισμό, κυρίως από συσκευασίες τροφίμων, αποκάλυψαν ειδικοί στη Βρετανία σε έρευνά τους, σύμφωνα με τον Guardian.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα μελέτη, εντοπίστηκαν υψηλές συγκεντρώσεις, έως και 100 φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο, χημικών ενώσεων, όπως οι δισφαινόλες και οι διοξίνες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι συγκεκριμένοι χημικοί ρύποι παρεμβαίνουν στη λειτουργία των ανθρώπινων ορμονών και βλάπτουν σοβαρά την ποιότητα του σπέρματος.
Η δισφαινόλη Α (BPA), που θεωρείται υπεύθυνη για τους μεγαλύτερους κινδύνους στην ανθρώπινη υγεία, βρίσκεται σε συσκευασίες γάλακτος και σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Τα χημικά διαχέονται στο προϊόν από τις εσωτερικές επενδύσεις της συσκευασίας, μέσω των υγρών που περιέχουν τα τρόφιμα.
Τα βασικά βήματα για την υγιή ανδρική σεξουαλική ανάπτυξη λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της κύησης, δηλαδή κατά την εμβρυική ηλικία, καθιστώντας τα αποτελέσματα της μελέτης ιδιαίτερα σημαντικά για τις μέλλουσες μητέρες. Αυτό σημαίνει ότι οι έγκυοι θα πρέπει να προσέχουν και να μην καταναλώνουν κονσέρβες.
Δεν είναι βέβαια μόνο η ποιότητα, πρόβλημα, αλλά και η ποσότητα των σπερματοζωαρίων, καθώς ο αριθμός τους στις χώρες της Δύσης έβαινε μειούμενος για δεκαετίες. Μάλιστα, τα τελευταία 40 χρόνια έχει μειωθεί κατά 50%.
Παράλληλα έχουν αυξηθεί και άλλες διαμαρτίες (ανωμαλίες στη σωματική διάπλαση ή λειτουργική ανεπάρκεια) στους άνδρες, όπως είναι η δυσπλασία του πέους, ο καρκίνος του μαστού και οι όρχεις που δεν κατεβαίνουν στο όσχεο (κρυψορχία).
Οπως όλα δείχνουν, οι χημικές ουσίες που διαταράσσουν τις ορμόνες είναι ο βασικός ύποπτος πρόκλησης αυτού του φαινομένου και η νέα μελέτη έρχεται για να διερευνήσει τα ακριβή αίτια που το προκαλούν.
Οι ειδικοί, με επικεφαλής τον Αντρέας Κόρτενκαμπ, από το Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου, έμειναν έκπληκτοι όταν συνειδητοποίησαν το μέγεθος του κινδύνου στον οποίο θέτουν τον ανθρώπινο οργανισμό τα χημικά κοκτέιλ.
«Η έρευνά μας θα επιτρέψει τη διεξαγωγή καλύτερων επιδημιολογικών μελετών για τις επιπτώσεις των χημικών στην ανθρώπινη υγεία» λέει στον Guardian ο Κόρτενκαμπ.
Η έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Environment International, αξιολόγησε τα επίπεδα εννέα χημικών ουσιών, μεταξύ των οποίων η δισφαινόλη, οι φθαλικές ενώσεις και το παυσίπονο παρακεταμόλη, σε δείγματα ούρων από περίπου 100 Δανούς, ηλικίας από 18 έως 30 ετών.
Η παρακεταμόλη έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί μείωση της ποιότητας του σπέρματος σε πειραματόζωα και αυξάνει τον κίνδυνο κρυψορχίας σε αγόρια που οι μητέρες τους λάμβαναν τα παυσίπονα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Εκτός από τον αντίκτυπο των χημικών ουσιών, άλλες αιτίες για τη μείωση της ποιότητας του σπέρματος που έχουν βρεθεί σε προηγούμενες μελέτες, είναι το αυξημένο σωματικό βάρος, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και, φυσικά, το κάπνισμα.
«Δεν λέμε ότι τα χημικά είναι ο μοναδικός παράγοντας», σπεύδει να διευκρινίσει ο Κόρτενκαμπ. «Οι διατροφολόγοι και οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι η κατανάλωση πολλών λιπαρών τροφίμων, όπως το τυρί, το βούτυρο, τα κακής ποιότητας λιπαρά και τα πολλά λιπαρά κρέατα, δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την ποιότητα του σπέρματος».