Ενα από τα διασημότερα καφέ του Παρισιού που θα παραμείνει κλειστό τις επόμενες δύο εβδομάδες | Reuters
Επικαιρότητα

Κόκκινος συναγερμός στο Παρίσι: Κλείνουν μπαρ, γυμναστήρια, πισίνες λόγω εκτόξευσης των κρουσμάτων

Αυστηρά περιοριστικά μέτρα ανακοίνωσαν οι αρχές τη Δευτέρα, που θα τεθούν σε ισχύ την Τρίτη και θα παραμείνουν έως τις 19 Οκτωβρίου
Protagon Team

Νέα περιοριστικά μέτρα ανακοίνωσαν τη Δευτέρα οι γαλλικές αρχές για το Παρίσι, καθώς η πανδημία καλπάζει ανεξέλεγκτη τις τελευταίες ημέρες.

Συγκεκριμένα, θα κλείσουν τα μπαρ, τα γυμναστήρια, οι πισίνες και άλλοι εσωτερικοί αθλητικοί χώροι για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ τα εστιατόρια θα παραμείνουν ανοιχτά μόνο αν ακολουθήσουν νέα αυστηρότερα πρωτόκολλα.

Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από την Τρίτη. «Αυτά είναι μέτρα καταστολής, επειδή η επιδημία κινείται πολύ γρήγορα», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού, Ντιτιέ Λαλεμέντ. «Από αύριο, όλα τα μπαρ στο Παρίσι θα είναι κλειστά».

Η Γαλλία κατέγραψε σχεδόν 17.000 νέα κρούσματα κορονοϊού μόνο το Σάββατο, αριθμός ρεκόρ από τότε που η χώρα άρχισε να πραγματοποιεί τεστ.

Στο Παρίσι, ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν κατά μέσο όρο 3.500 νέα κρούσματα καθημερινά, με ρεκόρ τα 6.000 που καταγράφηκαν την περασμένη Δευτέρα. Στις ηλικίες 20-30 ετών, οι θετικοί στον κορονοϊό φτάνουν τους 500 ανά 100.000.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι το Παρίσι έχει ξεπεράσει τα όρια σε τρεις τομείς:

Το γενικό ποσοστό εξάπλωσης του ιού, τη ραγδαία εξάπλωσή του σε ηλικιωμένα άτομα με υψηλό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ που έχουν καταληφθεί σε ποσοστό 36%.

Περίπου το 40% των νέων κρουσμάτων προήλθαν από σχολεία και πανεπιστήμια, 26% από χώρους εργασίας και 10% από ιδιωτικές και δημόσιες συγκεντρώσεις -αριθμός που διπλασιάστηκε από τον περασμένο μήνα. Γι αυτό οι αρχές προέτρεψαν τους κατοίκους του Παρισιού και των προαστίων του να επιστρέψουν στην κατ’ οίκον εργασία.

«Η πίεση είναι ισχυρή και φοβόμαστε για το τι θα συμβεί τις επόμενες 15 ημέρες», δήλωσε ο Ορελιέν Ρουσσώ, διευθυντής της περιφερειακής υπηρεσίας υγείας. «Υπολογίζουμε ότι θα καλυφθούν περίπου στο 50% οι ΜΕΘ από ασθενείς με Covid».

Να σημειωθεί ότι οι επισκέψεις σε σπίτια που κατοικούν υπέργηρα άτομα μπορούν να συνεχιστούν, αλλά μόνο κατόπιν ραντεβού και περιορίζονται σε δύο επισκέπτες κάθε φορά. Οι πωλήσεις αλκοόλ, μετά τις 10 το βράδυ απαγορεύονται, όπως και οι γάμοι και τα πάρτι, καθώς και όλες οι εκθέσεις ή τα συνέδρια που πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους. Τα μέτρα θα επανεξεταστούν στις 19 Οκτωβρίου.

Στην ίδια άσχημη θέση με το Παρίσι βρίσκεται και η Μασσαλία, ενώ κρίσιμη κρίνεται η κατάσταση σε Λυών, Λιλ, Τουλούζη, Σεντ Ετιέν και Γκρενόμπλ.