Επικαιρότητα

Κοινωνικό και… οικουμενικό το μέρισμα: Από 172 υπηκοότητες οι ωφελημένοι

Σχεδόν από κάθε γωνιά του κόσμου, ακόμα και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προέρχονται περίπου 110.000 τυχεροί του μποναμά που μοίρασε η κυβέρνηση, όπως δείχνουν τα στατιστικά
Protagon Team

Ενα στα δέκα άτομα τα οποία έλαβαν το περίφημο κοινωνικό μέρισμα δηλώνει υπηκοότητα διαφορετική από την ελληνική, έδειξε η επεξεργασία των στοιχείων των δικαιούχων. Κάτι τέτοιο δεν έχει άλλη αξία από δημογραφική. Είναι απολύτως λογικό να λαμβάνουν κοινωνικό μέρισμα και άνθρωποι άλλων εθνικοτήτων εφόσον έχουν την ανάγκη του. Πρόκειται άλλωστε για νόμιμα εργαζόμενους και φορολογούμενους στη χώρα μας.

Για την ακρίβεια, το μέρισμα θα δοθεί σε πολίτες από 172 διαφορετικές υπηκοότητες (!), όπως ανέφερε στο ρεπορτάζ της η τηλεόραση του Alpha. Με άλλα λόγια, από σχεδόν όλο τον πλανήτη και μάλιστα και από χώρες σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από την Ελλάδα –αν και αυτό ελάχιστη σημασία έχει, ο φτωχός δεν έχει πατρίδα.

Ανάμεσα στους δικαιούχους είναι Αλβανοί, Βούλγαροι, Αιγύπτιοι ακόμη Ινδοί και Φιλιππινέζοι. Αλλά πέρα από αυτούς, μέρισμα θα λάβουν και υπήκοοι Γερμανίας, Ολλανδίας, Γαλλίας και Βρετανίας!

Αναλυτικότερα, καταγράφηκαν 9.700 άτομα με προέλευση από Ινδία, Μπαγκλαντές, Σρι Λάνκα, Αίγυπτο και Φιλιππίνες. Υπάρχουν ακόμη 400 άτομα από την Κίνα που εργάζονται στην Ελλάδα.

Σε 97.000 ανέρχονται οι δικαιούχοι από την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Μικρότερος, αλλά όχι ευκαταφρόνητος είναι ο αριθμός των δικαιούχων από ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία και Βρετανία) οι οποίοι ανέρχονται σε 1.500.

Εν τω μεταξύ, η πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος (koinonikomerisma.gr) έκλεισε το βράδυ της Τρίτης 26 Δεκεμβρίου προκειμένου να συμπεριληφθούν επιπλέον κατηγορίες δικαιούχων, όσοι δεν πληρούσαν όλα τα κριτήρια αξιολόγησης κατά την προηγούμενη φάση της διαδικασίας.

Σε αυτούς περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, μονογονεϊκές οικογένειες, οι οποίες λαμβάνουν το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων ή το επίδομα πολυτέκνων, ηλικιωμένοι άνω των 67 ετών για τους οποίους δεν θα ισχύσει το κριτήριο της υποχρεωτικής ασφάλισης του ενός μήνα και μονοπρόσωπα νοικοκυριά στα οποία δικαιούχος είναι άτομο με αναπηρία 67% και άνω.