O Νίκος Παππάς στην εμφάνισή του στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» | YouTube/Open TV
Επικαιρότητα

Κοινό υποψήφιο Πρωθυπουργό από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προτείνει ο Νίκος Παππάς

Κοινό ψηφοδέλτιο και κοινό αρχηγό, που θα προκύψει από ψηφοφορία μεταξύ των δύο κομμάτων, πρότεινε ο πρώην υπουργός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε μια προσπάθεια και να ορίσει την ατζέντα της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στη Χαριλάου Τρικούπη
Protagon Team

Στην πολιτική δεν είναι απαραίτητο ότι 1+1 κάνουν δύο. Ωστόσο, όλο και περισσότεροι συζητούν τις προϋποθέσεις για μια ενδεχόμενη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σε μια προσπάθεια να αμφισβητηθεί η πολιτική ηγεμονία της ΝΔ, η οποία ακόμα και στη χειρότερη εκλογική στιγμή της την τελευταία πενταετία, στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πήρε μεγαλύτερο ποσοστό, 28,31%, από το άθροισμα των δύο επόμενων κομμάτων (14,92% + 12,79% = 27,71%). Υπό αυτό το πρίσμα ο Νίκος Παππάς, βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πρότεινε, τη Δευτέρα, εκλογική συνεργασία του κόμματός του με το ΠΑΣΟΚ, με κοινό ψηφοδέλτιο και επικεφαλής (και υποψήφιο Πρωθυπουργό!) που θα προκύψει από κάλπη.

Εχει ένα ενδιαφέρον ότι μέσα στη γενικότερη τρικυμία που επικρατεί στην Κεντροαριστερά αλλά και στο ευρύτερο πολιτικό σύστημα, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο κ. Παππάς έχει καταφέρει να εμφανίζεται ως «θεσμικός», ως ένας ψύχραιμος παρατηρητής, και να ξεχνάμε ότι είναι ένας καταδικασμένος για παράβαση καθήκοντος πρώην υπουργός.

Ενα δεύτερο ενδιαφέρον είναι ότι με τέτοιες προτάσεις, οι οποίες γίνονται σε επίπεδο τηλεοπτικής παραφιλολογίας, ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρνει να ορίζει και την ατζέντα στην εσωκομματική αντιπαράθεση που έχει ήδη ξεσπάσει στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με την αμφισβήτηση του Νίκου Ανδρουλάκη και την εμφάνιση διάφορων εν δυνάμει υποψηφίων αρχηγών.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Παππάς εμφανίστηκε το πρωί της Δευτέρας στο Open και στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» και αφού έκρινε πως «υπάρχει ανάγκη να ξεκινήσει μια προγραμματική συζήτηση η οποία να έχει ορίζοντα την εκλογική διαδικασία», πρότεινε ένα κοινό ψηφοδέλτιο σε βάση προγραμματικών συγκλίσεων, με κοινό υποψήφιο Πρωθυπουργό τον οποίο θα επιλέξει η βάση των δύο κομμάτων.

«Ενωση κομμάτων κατά τον νόμο», εξήγησε. «Δεν εισηγούμεθα αυτοδιάλυση και ενιαίο φορέα. Υπάρχει όμως η ανάγκη της εκλογικής συνεργασίας. Π.χ. στη Γαλλία τι έγινε: κόμματα με πολύ μεγάλη ιστορία, όπως το Κομμουνιστικό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το κόμμα του Μελανσόν και οι Πράσινοι, κλείστηκαν σε ένα δωμάτιο για τέσσερις μέρες και βγήκαν με συμφωνία για τους υποψηφίους και το πρόγραμμα», είπε ο κ. Παππάς.

«Υπάρχει η ανάγκη να ξεκινήσει μια προγραμματική συζήτηση που θα έχει στον ορίζοντα μια εκλογική συνεργασία. Χωρίς αυτό θα μπούμε σε μια στάση αναμονής που δεν θα είναι καλό για τον κόσμο που έχει προσδοκίες. Το θεμέλιο αυτής της συνεργασίας πρέπει να είναι ένα πρόγραμμα που θα απαντάει στα τεράστια ζητούμενα, όπως είναι η ακρίβεια, η τέκμαρτη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, το κράτος δικαίου», επεσήμανε ο κ. Παππάς.

«Απίθανο το άνοιγμα σε Πλεύση Ελευθερίας»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί «απίθανο» το άνοιγμα στην Πλεύση Ελευθερίας, ενώ για τη Νέα Αριστερά επανέλαβε τη θέση για «11 έδρες που εκλάπησαν και κακό προηγούμενο».

«Υπάρχουν δύο μεγάλοι πολιτικοί σχηματισμοί, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που μπορούν να πυροδοτήσουν τις εξελίξεις. Εάν αυτοί οι δύο μεγάλοι χώροι δεν πάρουν την απόφαση να καθίσουν στο τραπέζι, δεν υπάρχει πολιτικό γεγονός», συνέχισε ο κ. Παππάς.

«Είναι άλλο πράγμα να πεις ότι καταργούνται δύο κόμματα και γίνονται ένα και άλλο η εκλογική μια εκλογική τακτική που απαντά σε ένα μείζον ζητούμενο, που είναι για εμάς η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Με δεδομένο τον εκλογικό νόμο και επειδή δεν έχουμε εκλογική τακτική, άλλη μέθοδος από την εκλογική συνεργασία δεν υφίσταται. Και όπως ο Στέφανος Κασσελάκης, τελικός κριτής όλων πρέπει να είναι η βάση της προοδευτικής Αριστεράς».